Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο κράτος που να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, μιλώντας σε συνέδριο με τίτλο «Το μέλλον του επιχειρείν και η προσαρμογή στο μεταβαλλόμενο τοπίο», το οποίο διοργάνωσε το CIM-Cyprus Busines School και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, στη Λευκωσία.
Ο κ. Κεραυνός επεσήμανε ότι η παγκόσμια οικονομία βιώνει μια περίοδο εξαιρετικής αβεβαιότητας μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. «Αυτές οι γεωπολιτικές εξελίξεις επιβαρύνουν τις οικονομικές προοπτικές και τις εξελίξεις στον πληθωρισμό, δημιουργώντας ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον», πρόσθεσε.
«Η κυπριακή οικονομία έχει παρουσιάσει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, καλύτερες από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η οικονομική ανάπτυξη για το 2023 έφτασε το 2,5% και ο πληθωρισμός μειώθηκε απότομα το 2023, στο 3,5% έναντι 8,4% το 2022», ανέφερε.
«Ταυτόχρονα, η Κύπρος είναι και δημοσιονομικά συνετή και ικανή να δημιουργήσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, με το δημόσιο χρέος να βρίσκεται σε διαρκώς πτωτική τάση», είπε ο Υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «οι δημοσιονομικές επιδόσεις και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Κύπρου έχουν αναγνωριστεί από τους οίκους αξιολόγησης, γεγονός που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Κύπρος αξιολογείται πλέον ως χώρα επενδυτικής βαθμίδας από όλους τους οργανισμούς».
«Η ανάκτηση της αξιολόγησης της επενδυτικής βαθμίδας είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι η διατήρηση αυτής της θετικής δυναμικής απαιτεί συνεχή δράση τα επόμενα χρόνια», συνέχισε.
«Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, είναι γενικά θετικές, αλλά περιβάλλονται από σημαντική αβεβαιότητα, ιδίως όσον αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Για το 2024 προβλέπουμε οικονομική ανάπτυξη γύρω στο 2,9%, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί περαιτέρω στο 2,5% περίπου», ανέφερε ο κ. Κεραυνός.
«Στόχος των οικονομικών μας πολιτικών τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα είναι να αμβλύνουμε, στο μέτρο του δυνατού, τον αρνητικό αντίκτυπο αυτών των εξελίξεων στους πολίτες μας», είπε ο Υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι «έχουμε ήδη λάβει μια σειρά μέτρων, που στοχεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί».
Ταυτόχρονα, επεσήμανε την ανάγκη «να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των αναγκών της κοινωνίας μας σήμερα, διασφαλίζοντας παράλληλα την ευημερία της οικονομίας μας για τις επόμενες γενιές». Για να το πετύχουμε, όπως είπε, «οι προτεραιότητες της πολιτικής μας παραμένουν εστιασμένες στην επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας, στην εφαρμογή συνετών δημοσιονομικών πολιτικών, στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού, φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος κανονικότητας».
Μιλώντας για το 5ετές Σχέδιο της Κυβέρνησης, ο κ. Κεραυνός είπε ότι περιλαμβάνει ένα ποικίλο μείγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας. Πρόσθεσε ότι η στρατηγική αξιοποιεί πλήρως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, μέσω του οποίου χορηγήθηκε €1 δισ. στην Κύπρο, και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική Ανάπτυξης για την Κύπρο ή «Όραμα 2035».
«Το Σχέδιό μας περιλαμβάνει δράσεις που θα οδηγήσουν στη διαφοροποίηση του αναπτυξιακού μοντέλου της οικονομίας, μέσα από την ανάπτυξη νέων τομέων έντασης γνώσης, αλλά και την ενίσχυση παραδοσιακά σημαντικών τομέων για την κυπριακή οικονομία», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι οι σημαντικές οριζόντιες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, ο οποίος στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών ως βασικό παράγοντα ανάπτυξης.
Μιλώντας για την ψηφιακή μετάβαση, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο κράτος που να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, αλλά και στις επιχειρήσεις», επισημαίνοντας ότι αυτό θα διευκολύνει επίσης την ανάπτυξη νέων τομέων έντασης γνώσης, επιτρέποντας τη διαφοροποίηση της οικονομίας σε νέους τομείς που ενισχύουν την ανάπτυξη.
Πρόσθεσε ακόμη ότι «θα εφαρμόσουμε συνολική φορολογική μεταρρύθμιση, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού πλαισίου, με κύριους πυλώνες την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού φορολογικού μοντέλου, τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης για φορολογούμενους και επιχειρήσεις, παρέχοντας παράλληλα δικαιότερη ανακατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης».
Σε ό,τι αφορά την πράσινη μετάβαση, ο κ. Κεραυνός επεσήμανε ότι ο κύριος στόχος είναι η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ μέσω της εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, μιας σειράς σχεδίων για την επίσπευση της υιοθέτησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δράσεων για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. καθώς και την εφαρμογή της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης.
Επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε για τη Στρατηγική για την προσέλκυση επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται με αξιοσημείωτη επιτυχία». Είπε ότι η Στρατηγική περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες και μεταρρυθμίσεις, όπως η ίδρυση Μονάδας Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων, η εισαγωγή ψηφιακής νομαδικής βίζας και η αναθεωρημένη πολιτική για την έκδοση αδειών προσωρινής διαμονής και απασχόλησης σε υπηκόους τρίτων χωρών που απασχολούνται σε εταιρείες ξένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
«Οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας είναι γενικά θετικές, αλλά υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα στον ορίζοντα. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση, να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση. Η Κυβέρνησή μας είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα όταν και όπου αυτό δικαιολογείται», κατέληξε.