22.9 C
Nicosia
Παρασκευή 27 Σεπτέμβριος 2024 | 2:16

Κεραυνός: Ομόφωνη η απόφαση του Υπουργικού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας

Ομόφωνη ήταν η απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Τις τελευταίες μέρες ακουγόταν παρασκηνιακά ο ισχυρισμός για διατήρηση από μέρους του κ. Κεραυνού των επιφυλάξεών του για το έργο μέχρι τέλους.

Μιλώντας στο Σίγμα, ο υπουργός είπε πως το συγκεκριμένο έργο είναι προγραμματισμένο από το 2010 και ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το κράτος θα επιδοτεί το κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν οι καταναλωτές για να είναι βιώσιμο  το έργο. Όπως είπε, επειδή πρόκειται για ρυθμιζόμενα έργα, οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται μεταφέρονται στους καταναλωτές.

Ο υπουργός σημείωσε πως η ΡΑΕΚ διαφώνησε να μεταφερθεί το κόστος τους καταναλωτές στη φάση των κατασκευαστικών εργασιών.  Εξήγησε ότι «α λεφτά (σ.σ. που θα πληρώνει το κράτος στον φορέα υλοποίησης) θα είναι από τα έσοδα των ρύπων, τα οποία σήμερα τα χρησιμοποιούμε για την πράσινη μετάβασή και μας το επιτρέπει η οδηγία της ΕΕ να το κάνουμε» πρόσθεσε. Υπέδειξε, παράλληλα, πως έχουν ξεκαθαρίσει κάποια ζητήματα για το κόστος και περιλήφθηκαν ασφαλιστικές δικλείδες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και μελέτες.

Όπως είπε, τη μελέτη κόστους και οφέλους, που έγινε από το ΑΔΜΗΕ, το Υπουργείο Ενέργειας την ανέθεσε να την αξιολογήσει η ΕΤΕπ, προσθέτοντας πως το υπουργείο έχει αναθέσει και σε άλλους εμπειρογνώμονες τη διενέργεια άλλων μελετών.

Τερματικό στο Βασιλικό

Για το έργο του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό, είπε πως γίνεται εντατική προετοιμασία για την επανέναρξη των έργων. Σε σχέση με τις ανησυχίες που εξέφρασε ο ίδιος προ ημερών στα κόμματα της συγκυβέρνησης για την τρύπα των €600 εκατ. που προκύπτει, είπε πως ποσό €250 εκατ. αφορά δανεισμό από δύο ευρωπαϊκές τράπεζες (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), οι οποίες λόγω του ναυαγίου του έργου θεώρησαν προβληματικά και κόκκινα τα δάνεια που έδωσαν στη Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον υπουργό, έγιναν διαβουλεύσεις ώστε εάν συνεχιστεί το έργο να μην υπάρξει επιμονή στο αίτημα για επιστροφή των δανείων αυτών.

Διαφωνεί για πράσινο φόρο

Αναφορικά με την επιβολή του πράσινου φόρου στα καύσιμα, σημείωσε πως δεν αποτελεί πρωτοβουλία της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Όπως είπε στο Σίγμα, το θέμα το έθεσε στο Eurogroup και στο Ecofin πρόσφατα, ενώπιον των οποίων ανάφερε πως η απόφαση της ΕΕ είναι λανθασμένη, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών.

Επίσης, διαβεβαίωσε πως θα είναι χαμηλές οι φορολογίες που θα  επιβληθούν και θα επιστραφούν μέσω αντισταθμιστικών μέτρων στους καταναλωτές.

Δύσκολα  τα βγάζει το μέσο νοικοκυριό

Όσον αφορά την απόφαση για τον τερματισμό των μέτρων κατά της ακρίβειας, είπε πως όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση υπήρχε ένας πληθωρισμός 8,7% και τον περασμένο Αύγουστο ήταν στο 1,5%. «Σήμερα η οικονομία μας έχει ένα ρυθμό ανάπτυξης που πλησιάζει το 4%, έχει πληθωρισμό κάτω από 2%, έχει στον προϋπολογισμό €1 δισ. για κοινωνικές παροχές, επομένως τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να είναι μόνιμα και κρατήθηκαν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα απ’ ότι υποδείκνυε η ευρωπαϊκή επιτροπή» τόνισε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα ένα μέσο νοικοκυριό με δεδομένη την ακρίβεια, είπε πως «σίγουρα είναι δύσκολο, αλλά γι’ αυτό υπάρχουν οι κοινωνικές παροχές και  γι’ αυτό έχουν τεθεί σε υλοποίηση τα νηπιαγωγεία απογευματινές ώρες, η προδημοτική από τεσσάρων χρονών και άλλα μέτρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μικρές απώλειες στο ΧΑΚ

Απώλειες καταγράφηκαν κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης στο ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 189,81 μονάδες και στο -0,53%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Αυτή είναι η συμφωνία Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας (δείτε έγγραφο)

Το Πλαίσιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης κατέθεσε στην Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το κείμενο υπογράφηκε από τις...

Νέο ηχηρό μήνυμα Δένδια: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και 12 ναυτικά μίλια

Απάντηση στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας από την Λέρο. Σε δηλώσεις που έκανε «απάντησε» στις προκλήσεις της Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι  «η...

Βρετανία: Η αστυνομία ζητά από πιθανά θύματα του Μοχάμεντ αλ Φαγέντ να μιλήσουν ανοιχτά

Με φόντο τις αποκαλύψεις σχετικά με τον εκλιπόντα Αιγύπτιο δισεκατομμυριούχο, Μοχάμεντ αλ Φαγέντ, η βρετανική αστυνομία ζήτησε από πολλά πιθανά θύματα κακοποίησης να μιλήσουν ανοιχτά...

Νεκρός ο διοικητής drones της Χεζμπολάχ μετά από «χειρουργικό» χτύπημα στη Βηρυτό

Νεκρός είναι ο διοικητής της μονάδας drones της Χεζμπολάχ, μετά το χτύπημα που πραγματοποίησε το Ισραήλ σε επταώροφη πολυκατοικία στη Βηρυτό. Το στέλεχος της Χεζμπολάχ...

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα το Σεπτέμβριο

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία ου ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) επιδεινώθηκε κατά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!