«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι δασμοί ευρείας βάσης θα έχουν  αντίκτυπο στις τιμές», δήλωσε στο CNBC η Σούζαν Κόλινς, πρόεδρος της περιφερειακής Fed της Βοστώνης. «Οι δασμοί ευρείας βάσης θα οδηγούσαν πράγματι σε αυξήσεις τιμών, όχι μόνο για τα τελικά προϊόντα, αλλά και για ορισμένα ενδιάμεσα προϊόντα», εκτιμά η Κόλινς.

Η μικρή εμπειρία, πάντως, σχετικά με τον αντίκτυπο των δασμών στην αμερικανική οικονομία καθιστά δύσκολο για τη Fed να «μετρήσει» ακριβώς πόσο μεγάλες ή μακροχρόνιες θα είναι οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες αφήνουν, πάντως, να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει ανάσχεση στην πορεία μείωσης των επιτοκίων, παρά τις πιέσεις του αμερικανού προέδρου για άμεση νομισματική χαλάρωση. «Η έλλειψη σαφήνειας απαιτεί μια πιο αργή προσέγγιση για τις μειώσεις των επιτοκίων», λέει ο πρόεδρος της Fed στο Σικάγο, Όσταν Γκούλσμπι, μιλώντας στο Marketplace Radio. «Τώρα πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί και πιο συνετοί σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να μειωθούν τα επιτόκια, επειδή υπάρχουν κίνδυνοι ο πληθωρισμός να αρχίσει να επανέρχεται ξανά», τόνισε ο Γκούλσμπι.

Ο πρόεδρος της Fed στην Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, τόνισε πάντως ότι «το αν οι δασμοί θα πυροδοτήσουν σημαντικά τον πληθωρισμό, θα εξαρτηθεί από το πώς ακριβώς θα εξελιχθούν».

«Μπελάδες» στον Πάουελ

Στην πρόσφατη συνεδρίασή της, η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια μεταξύ 4,25% και  4,5%, επειδή «τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι αποτρεπτικά σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Το γεγονός αυτό όμως έχει βάλει τον Πάουελ σε «μπελάδες», καθώς ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζει τις πιέσεις για σημαντική μείωση των επιτοκίων, παρά τους πληθωριστικούς κινδύνους. Όπως είπε, μάλιστα, γνωρίζει για τα επιτόκια «σίγουρα πολύ καλύτερα» από τον Πάουελ και πρόσθεσε ότι θα μιλήσει με τον Πάουελ σε εύθετο χρόνο. «Αν δεν συμφωνήσω, θα τον ενημερώσω», προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Πάουελ δείχνει πάντως πως είναι …πεισματάρης. Αντιμετωπίζει με καχυποψία την οικονομική πολιτική του νέου προέδρου, η οποία βασίζεται σε χαμηλούς φόρους και αύξηση του χρέους με χαμηλά επιτόκια. Ο φόβος του Πάουελ είναι ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να πλημμυρίσει την οικονομία με φθηνό χρήμα για να ενισχύσει την ανάπτυξη, με κίνδυνο όμως ο πληθωρισμός να αυξηθεί ξανά.

Η παρέμβαση της Goldman Sachs

Στη διαμάχη Τραμπ-Πάουελ παρενέβη πάντως η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι τα έσοδα από τους δασμούς θα είναι πολύ χαμηλότερα από όσα αναμένει ο αμερικανός πρόεδρος. Οι εταιρείες συχνά βρίσκουν «τρύπες»  μεταφέροντας εμπορεύματα στις ΗΠΑ, μέσω τρίτων χωρών ή με άλλους «έξυπνους» τρόπους.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση των οικονομολόγων της επενδυτικής τράπεζας, τα αναμενόμενα έσοδα από τους δασμούς θα μπορούσαν τελικά να είναι έως και κατά 250 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα, περιορίζοντας έτσι τα φιλόδοξα σχέδια του Λευκού Οίκου.

Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος  [email protected]