Μια ακόμα προειδοποίηση για το υψηλό χρέος της χώρας έλαβε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που είπε ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να τεθούν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά ελλείμματα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Το έλλειμμα θα παραμείνει αυξημένο στο 5,3% του ΑΕΠ και θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 4,5% το 2027, λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία και σαφώς καθορισμένα μέτρα, ανέφερε το ΔΝΤ σε δήλωση σχετικά με τα προκαταρκτικά πορίσματα της έκθεσής του για τη Γαλλία στο άρθρο IV. «Θα χρειαστούν σημαντικές πρόσθετες προσπάθειες, σε σύγκριση με την τρέχουσα πολιτική, μεσοπρόθεσμα, αρχής γενομένης από το 2024, για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών» πρόσθεσε.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, απάντησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να φέρει το έλλειμμα του προϋπολογισμού εντός του ορίου του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2027.
Επεσήμανε ότι η έκθεση δεν έλαβε υπόψη τις πρόσθετες εξοικονομήσεις ύψους 10 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα προσθέτοντας ότι οι συστάσεις του ΔΝΤ για μείωση των δημόσιων δαπανών έχουν τηρηθεί πλήρως.
«Ολόκληρη η οικονομική και χρηματοπιστωτική στρατηγική της γαλλικής κυβέρνησης επικυρώνεται από το ΔΝΤ», είπε ο Λεμέρ στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.
Τα σχέδια του Μακρόν να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να περιορίσει το χρέος μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση έχουν πέσει έξω λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης πέρυσι. Για να επανέλθει στο σωστό δρόμο, η κυβέρνησή του έχει υποσχεθεί επιπλέον περικοπές δαπανών το 2024 και το 2025. Ωστόσο το δημοσιονομικό παρατηρητήριο της χώρας εκτιμά ότι στερούνται αξιοπιστίας και συνοχής.
Ο Μακρόν αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα, καθώς δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης απειλούν με ψήφους δυσπιστίας για τα νομοσχέδια για τον προϋπολογισμό.
Δημοσιονομικοί Κίνδυνοι
Επιπλέον, το ΔΝΤ προειδοποίησε, όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Δημοσίων Οικονομικών της Γαλλίας ότι οι υποθέσεις της κυβέρνησης για οικονομική ανάπτυξη «μπορεί να αποδειχθούν κάπως αισιόδοξες».
Το Ταμείο αναμένει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 1,3% έως το 2025 από 0,8% το 2024 – ελαφρώς μικρότερη από ό,τι προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών – καθώς χαλαρώνουν οι οικονομικές συνθήκες, οι επενδύσεις αρχίζουν να ανακάμπτουν και βελτιώνεται η αγοραστική δύναμη και η κατανάλωση των νοικοκυριών.
Χωρίς περαιτέρω μέτρα για τον έλεγχο του προϋπολογισμού, το ταμείο εκτιμά ότι το χρέος θα αυξηθεί στο 112% του ΑΕΠ το 2024 και θα αυξάνεται κατά περίπου 1,5% ετησίως μεσοπρόθεσμα.