29.8 C
Nicosia
Τετάρτη 3 Ιούλιος 2024 | 8:37

«Καμπάνακι» BIS για τις μειώσεις επιτοκίων

Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αποφύγουν να μειώσουν τα επιτόκια πολύ σύντομα λόγω του κινδύνου νέας έξαρσης του πληθωρισμού, προειδοποίησε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο σταθμίζουν πόσο γρήγορα θα χαλαρώσουν η νομισματική πολιτική.

Το όργανο-ομπρέλα για τις κεντρικές τράπεζες με έδρα τη Βασιλεία ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του ότι η παγκόσμια οικονομία μοιάζει έτοιμη για «ομαλή προσγείωση», καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε και η ανάπτυξη παρέμεινε ανθεκτική.

Ωστόσο, προέτρεψε τους καθοριστές επιτοκίων να θέσουν έναν «υψηλό πήχη στη χαλάρωση πολιτικής», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης σε τομείς όπως οι τιμές των υπηρεσιών και η αύξηση των μισθών, καθώς και την ανάγκη να διατηρηθεί κάποιο περιθώριο μείωσης του κόστους δανεισμού στην περίπτωση μιας ξαφνικής ύφεσης.

Προειδοποίησε επίσης ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ευάλωτο, ιδιαίτερα στα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και στην πτώση των τιμών των εμπορικών ακινήτων.

«Μια πρόωρη χαλάρωση θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να αναγκάσει μια δαπανηρή αντιστροφή της πολιτικής – όλο και πιο δαπανηρή γιατί θα υπονομευόταν η αξιοπιστία», ανέφερε η BIS.

Η κριτική από την BIS

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικρίθηκαν ευρέως ότι άργησαν να αντιδράσουν το 2021 και το 2022, όταν οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας στον απόηχο της πανδημίας και η άνοδος των τιμών της ενέργειας συνέβαλαν στην μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού σε μια γενιά.

Ο γενικός διευθυντής της BIS, Agustín Carstens, επαίνεσε τη «βίαιη αυστηροποίηση» που τελικά ακολούθησε, υποστηρίζοντας ότι ενίσχυσε την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών και προέτρεψε τη στροφή σε ένα «καθεστώς υψηλού πληθωρισμού».

Ωστόσο, η BIS προειδοποίησε τους κορυφαίους αξιωματούχους να παραμείνουν σε επιφυλακή για την επιστροφή των πληθωριστικών πιέσεων, ακόμη και όταν ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν την πολιτική τους. Η ΕΚΤ άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, ενώ η Fed αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού από τον Σεπτέμβριο.

Συγκρίνοντας έναν κεντρικό τραπεζίτη που καταπολεμά τον πληθωρισμό με υψηλά επιτόκια με έναν γιατρό που δίνει αντιβιοτικά σε έναν ασθενή με λοίμωξη, ο Κάρστενς είπε στους δημοσιογράφους: «Πρέπει να κάνετε ολόκληρη τη θεραπεία διαφορετικά ο πληθωρισμός μπορεί να επανέλθει».

Ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού ανέφερε μια σειρά από «σημαντικά σημεία πίεσης» που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ήπια προσγείωση, συμπεριλαμβανομένων των αδύναμων δημόσιων οικονομικών, της χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και των «επίμονων πληθωριστικών δυνάμεων».

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία – Σκόνη στην ατμόσφαιρα

Εποχική χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Στην ατμόσφαιρα ενδέχεται να παρατηρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη. Οι άνεμοι θα...

Συνεχίζεται η αντεξέταση Ο. Μιχαηλίδη στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο

Με την αντεξέταση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη συνεχίζεται την Τετάρτη στις 9.30 η ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο σχετικά με την αίτηση του...

Γαλλία: Υποψήφιοι αποχωρούν από την κούρσα και ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της Λεπέν

Περισσότεροι από 200 υποψήφιοι βουλευτές που τερμάτισαν τρίτοι στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αποσύρθηκαν από τον κρίσιμο δεύτερο γύρο της Κυριακής. Η προθεσμία για να δηλώσουν εάν θα...

Λεμεσός: Επιτέθηκε στον σύντροφο της πρώην γυναίκας του – Χειροπέδες σε 47χρονο

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε, γύρω στις 21:00 το βράδυ της Τρίτης 2 Ιουλίου στη Λεμεσό, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός προσώπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, 50χρονος δέχθηκε...

Πάουελ- Λαγκάρντ: Τι τους κρατάει ξάγρυπνους και τι δεν είπαν για τα επιτόκια

Μπορεί να μην έδωσαν την είδηση για το πότε θα μειώσουν τα επιτόκια ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ και η  σιδηρά κυρία...

Τραγωδία στην Ινδία: Ποδοπατήθηκαν έως θανάτου τουλάχιστον 121 Ινδουιστές σε συνάθροιση (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανείπωτη τραγωδία, στη βόρεια Ινδία, σε θρησκευτική συνάθροιση Ινδουϊστών. Τουλάχιστον 121 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς ποδοπατήθηκαν σε συνθήκες ακραίου συνωστισμού και εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών. Τα θύματα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!