18.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 16:48

Και τώρα ο λόγος στη Λαγκάρντ: Τι αναμένουν οι αγορές από την συνάντηση με τους τραπεζίτες

Δύο στοιχεία που ανακοινώθηκαν με διαφορά πέντε ημερών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανατρέπουν τα δεδομένα στα στοιχήματα των αγορών για τα επιτόκια, και επί του παρόντος δείχνουν να δικαιώνουν τον επικεφαλής της Federal Reserve, Τζέι Πάουελ, που λέει ότι «δεν πρέπει να βιαστούμε να χαλαρώσουμε τη νομισματική πολιτική»: η αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή, και τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου, δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι αγορές να ποντάρουν σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων για φέτος (τουλάχιστον για τη Fed) και η πρώτη κίνηση να γίνεται αργότερα.

Καθώς η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed αργά χθες βράδυ, δεν προσμετρά τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο των τιμών και της απασχόλησης, όλα τα βλέμματα στρέφονται σήμερα το μεσημέρι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αν και η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα θεωρείται ειλημμένη, το ενδιαφέρον εστιάζει στην ανακοίνωση με το σκεπτικό της απόφασης και κυρίως στη συνέντευξη Τύπου της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά. Η κ. Λαγκάρντ δεν θα αναλύσει απλώς τα δεδομένα, αλλά θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πιθανό χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Σχεδόν βέβαιο πάντως θεωρείται ότι η Ευρωπαία τραπεζίτης θα αποφύγει να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΚΤ θα κρίνει τις αποφάσεις της «συνεδρίαση με τη συνεδρίαση», λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έρχονται κάθε φορά.

Αλλαγές στα στοιχήματα

Ήδη πάντως, τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αλλάζουν τα στοιχήματα και για τις επιτοκιακές κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ποσοστό όσων προβλέπουν ότι η πρώτη κίνηση θα γίνει τον Ιούνιο υποχώρησε στο 80% από 100% που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

«Η συνάντηση αυτής της εβδομάδας (σήμερα) θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί ένα σημαντικό ορόσημο στον καθορισμό των προσδοκιών», αναφέρει στο Bloomberg, ο Jan Felix Gloeckner, ανώτερος επενδυτικός ειδικός στην Insight Investment. «Καθώς η ΕΚΤ προετοιμάζει το έδαφος για μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, οι αγορές θα αναζητήσουν τυχόν υπαινιγμούς σχετικά με τον ρυθμό των περικοπών και την πιθανή ζώνη προσγείωσης».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φαίνεται να συμφώνησαν ότι ο Ιούνιος είναι ο μήνας για την έναρξη της επιστροφής των περιορισμών πολιτικής. Ο επακόλουθος ρυθμός χαλάρωσης είναι λιγότερο σαφής, με τη Λαγκάρντ να επιμένει ότι θα καθοδηγείται αυστηρά από τις οικονομικές επιδόσεις – και άλλους που είναι ήδη απασχολημένοι σχεδιάζοντας την προτιμώμενη πορεία τους.

Ο ρόλος της Fed

Ωστόσο, η επιθετική πολιτική στις ΗΠΑ θα μπορούσε να δυσκολέψει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη ζώνη του ευρώ να επιτύχουν πολλαπλές περικοπές. Μια σημαντική απόκλιση στα επιτόκια θα μπορούσε να επιβαρύνει πολύ το ευρώ, δυνητικά οδηγώντας το σε ισοτιμία 1:1 (το λεγόμενο parity) με το δολάριο. Το κοινό νόμισμα υποχώρησε έως και 1% μετά τα στοιχεία των ΗΠΑ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

«Για μένα αυτό που πραγματικά διακυβεύεται […] είναι αν η ΕΚΤ θα καταστήσει σαφές ότι θα μειώσει τα επιτόκια πριν από τη Fed», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Andrea Tueni, επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων της Saxo Banque France.

O «οδικός χάρτης» της Λαγκάρντ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ίδια η Λαγκάρντ σε ομιλία της τον περασμένο μήνα, έδωσε έναν οδικό χάρτη για το πώς θα ληφθεί η όποια απόφαση.

Είπε ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της θα εξετάσουν ιδιαίτερα προσεκτικά τρεις μεταβλητές για να καθορίσουν εάν ο αποπληθωρισμός είναι στο σωστό δρόμο: αύξηση των μισθών (η οποία επηρεάζει τις τιμές των υπηρεσιών), κέρδη (που υποδεικνύουν πόσο διατεθειμένοι να απορροφήσουν το κόστος οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων) και παραγωγικότητα (η οποία καθορίζει πόσα μπορούν να μοιραστούν μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου χωρίς να αυξηθούν οι τιμές).

Αναφέρθηκε επίσης, ιδιαίτερα, στα σημαντικά νέα στοιχεία που έχουν προγραμματιστεί πριν από τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένου του εάν η πορεία του πληθωρισμού από τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον Μάρτιο παραμένει σε τροχιά. Έτσι, για όλους όσους θέλουν να μαντέψουν τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ έχει αποκαλύψει πού πρέπει να ψάξουν.

Αλλά για όλους τους άλλους, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να σκεφτούμε τα πιο μακροπρόθεσμα ερωτήματα για την ΕΚΤ: πώς μπορεί να αξιολογήσει το πληθωριστικό επεισόδιο της τελευταίας τριετίας, πώς εξελίχθηκε η προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας μέσω αυτού και πού πηγαίνει μακροπρόθεσμα.

Μετά το σημερινό, το επόμενο ραντεβού των Ευρωπαίων τραπεζιτών έχει προγραμματιστεί για τις 6 Ιουνίου, και μέχρι τότε πολύ μελάνι θα χυθεί σε αναλύσεις και πολλές εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν.

Το ατού της πρώτης κίνησης

Η Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να έχει πλεονέκτημα πρώτης κίνησης. Μειώνοντας το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο, πριν από τους ομολόγους της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να βοηθήσει τους πολύπαθους επενδυτές σε κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης – αλλά και την ίδια την ΕΚΤ.

Τα ομόλογα μπορεί να είναι πιο έξυπνα από τις μετοχές, όπως λέει το ρητό της Wall Street, αλλά όσοι διαπραγματεύονται ευρωπαϊκά κρατικά χρέη δεν φαίνονται τόσο έξυπνοι αυτή τη στιγμή. Τα κρατικά ομόλογα του μπλοκ έχασαν 13,6% τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του ανατοκισμού, σύμφωνα με δείκτη των τίτλων που καταρτίστηκε από την S&P Global. Ο δείκτης STOXX Europe 600 κέρδισε 16%.

Πηγή: OT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!