Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, εν μέσω χαμηλότερου πληθωρισμού και ένα ισχυρό ελβετικό φράγκο.
Με την κίνηση-έκπληξη αυτή, το βασικό επιτόκιο της τράπεζας διαμορφώνεται στο 0,5%. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 85% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι η τράπεζα θα προέβαινε σε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.
Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική τον Μάρτιο, εφαρμόζοντας τέσσερις μειώσεις φέτος στη μάχη για την τιθάσευση της ανατίμησης του εθνικού νομίσματος και τη μείωση των τιμών καταναλωτή.
Ελβετία: Οδηγός της απόφασης ο πληθωρισμός
«Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις μειώθηκαν και πάλι αυτό το τρίμηνο. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της SNB σήμερα λαμβάνει υπόψη αυτή την εξέλιξη», δήλωσε η τράπεζα, μετά την πρώτη συνεδρίαση υπό τον νέο πρόεδρο Μάρτιν Σλέγκελ. «Η SNB θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική, αν χρειαστεί, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει εντός του εύρους που συνάδει με τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα».
Η τράπεζα εξέδωσε τώρα μια νέα υπό όρους πρόβλεψη για τον πληθωρισμό κάτω από εκείνη του Σεπτεμβρίου, αντανακλώντας μια «χαμηλότερη από την αναμενόμενη» πρόβλεψη για τα πετρελαιοειδή και τα τρόφιμα και προβλέποντας «μικρή μεταβολή μεσοπρόθεσμα».
Οι νέες προβλέψεις τοποθετούν τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό στο 1,1% για το 2024, στο 0,3% για το 2025 και στο 0,8% για το 2026. Υποθέτει ότι το επιτόκιο πολιτικής της SNB διατηρείται στο 0,5% καθ’ όλη τη διάρκεια του ορίζοντα των προβλέψεων.
Ο ελβετικός πληθωρισμός ανήλθε στο 0,7% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, έναντι 0,6% τον Οκτώβριο. Το φράγκο, που θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο εν μέσω πολιτικών αναταραχών στη ζώνη του ευρώ, αντιστάθηκε σε μεγάλο βαθμό στο να παραδώσει έδαφος παρά τις μειώσεις των επιτοκίων της SNB.
Το ράλι εξελίσσεται την ώρα που οι προοπτικές των ελβετικών εξαγωγικών ευκαιριών ήδη περιορίζονται από τη χλιαρή ζήτηση στο εξωτερικό και τις αδύναμες παραγγελίες πωλήσεων.
Πηγή: OT