Κάτω από τον στόχο του 2%, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2022, υποχώρησαν οι βασικές μετρήσεις της (Κεντρικής) Τράπεζας της Ιαπωνίας για τον υποκείμενο πληθωρισμό τον Απρίλιο, όπως κατέδειξαν στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, αυξάνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο της επόμενης αύξησης των επιτοκίων της τράπεζας.
Ο σταθμισμένος διάμεσος πληθωρισμός, μεταξύ των τριών δεικτών που παρακολουθείται στενά ως μέτρο για το κατά πόσον οι αυξήσεις των τιμών διευρύνονται, αυξήθηκε κατά 1,1% τον Απρίλιο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ύστερα από αύξηση 1,3% τον Μάρτιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Ο μέσος δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τις μεταβαλλόμενες τιμές, αυξήθηκε 1,8% τον Απρίλιο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, επιβραδύνοντας από το 2,2% του προηγούμενου μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Ένας τρίτος δείκτης αυξήθηκε επίσης κατά 1,6% τον Απρίλιο, επιβραδύνοντας από την αύξηση 1,9% του προηγούμενου μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας τερμάτισε οκτώ χρόνια αρνητικών επιτοκίων και άλλα εργαλεία ριζοσπαστικής νομισματικής πολιτικής τον περασμένο Μάρτιο, με την άποψη ότι η βιώσιμη επίτευξη του στόχου της για πληθωρισμό 2% βρίσκεται στον ορίζοντα.
Ο διοικητής της τράπεζας Kazuo Ueda δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια από τα τρέχοντα σχεδόν μηδενικά επίπεδα εάν ο υποκείμενος πληθωρισμός επιταχυνθεί προς το 2%, όπως προβλέπει σήμερα.
Τα στοιχεία θέτουν υπό αμφισβήτηση την άποψη της τράπεζας ότι οι αυξήσεις των τιμών διευρύνονται, πέρα από αυτές που προκαλούνται από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, και είναι πιθανό να διατηρηθούν υποστηριζόμενες από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση.