7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 4:32

Ισραήλ: Ο πόλεμος συρρικνώνει την οικονομία

Σημαντική συρρίκνωση καταγράφει η οικονομία του Ισραήλ, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καθώς η χώρα συνεχίζει τον πόλεμο με την Χαμάς.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σημείωσε πτώση 19,4% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όταν αυξήθηκε κατά αναθεωρημένο 1,8%, ανέφερε τη Δευτέρα η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία του Ισραήλ στην αρχική της εκτίμηση.

Το νόμισμα του Ισραήλ διαπραγματεύτηκε 0,4% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου μετά τη δημοσίευση των στοιχείων. Ο δείκτης  Tel Aviv Stock Exchange 35 σημείωσε άνοδο 0,4%.

Η χειρότερη του αναμενόμενου πτώση οφείλεται στην πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 26,9%, καθώς η εμπιστοσύνη έπεσε κατακόρυφα μετά τις επιθέσεις και τα νοικοκυριά περιόρισαν τις δαπάνες τους. 

Οι πάγιες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 67,8%, «οδηγούμενες από την σχεδόν διακοπή των κτιρίων κατοικιών λόγω στρατιωτικών κλήσεων και τη μείωση των Παλαιστινίων εργαζομένων», σύμφωνα με τον Liam Peach, ανώτερο οικονομολόγο αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 18,3%.

Το κόστος της σύγκρουσης

Η σύγκρουση συνεχίζει να κοστίσει στο Ισραήλ περίπου 255 δισεκατομμύρια σέκελ (70,3 δισ. δολάρια) μέχρι το τέλος του 2025, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου 13% της ΑΕΠ, σύμφωνα με την Τράπεζα του Ισραήλ.

Τον Νοέμβριο, η κεντρική τράπεζα μείωσε την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη της ΑΕΠ φέτος στο 2%, από 3% την παραμονή του πολέμου. Η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι ανάπτυξη 1,6% το 2024.

Η υποβάθμιση

Στις 10 Φεβρουαρίου η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση χρέους της χώρας από Α1 σε Α2 την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας την οικονομική ζημιά του πολέμου της χώρας με τη Χαμάς, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες ανθρώπινα θύματα και πυροδότησε γεωπολιτικές εντάσεις σε όλο τον κόσμο.

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι ο κύριος μοχλός της απόφασής της ήταν η «εκτίμηση ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση με τη Χαμάς, τα επακόλουθα και οι ευρύτερες συνέπειές της εγείρουν ουσιαστικά πολιτικό κίνδυνο για το Ισραήλ, ενώ αποδυναμώνουν τους εκτελεστικούς και νομοθετικούς θεσμούς και τη δημοσιονομική του ισχύ για το ορατό μέλλον».

Το πλήγμα στην οικονομία των παλαιστινιακών εδαφών ήταν σημαντικότερο και επιδείνωσε την δεινή ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η οικονομία γνώρισε «μια σχεδόν πλήρη κατάρρευση της δραστηριότητας» το τέταρτο τρίμηνο, εκτιμώντας ότι το σωρευτικό ΑΕΠ στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη μειώθηκε κατά 6% το 2023.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!