30.9 C
Nicosia
Πέμπτη 27 Ιούνιος 2024 | 21:17

Ισπανία: Μηδενίζει η κυβέρνηση Σάντσεθ τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία μηδενίζει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής λόγω και της ακραίας ξηρασίας.

Η ισπανική κυβέρνηση θα επαναφέρει τον «μηδενικό» ΦΠΑ στο ελαιόλαδο «από τον Ιούλιο», ενσωματώνοντάς τον «μόνιμα στην ομάδα των ειδών πρώτης ανάγκης», εξήγησε το υπουργείο.

«Είναι ένα εξαιρετικό νέο για όλους τους Ισπανούς», σχολίασε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πιλάρ Αλεγρία, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3.

Εκτός από το ότι θα «ανακουφίσει το πορτοφόλι των Ισπανών», συνέχισε, ο μηδενισμός του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο θα επιτρέψει να «υποστηρίξουμε τον κλάδο της ελαιοπαραγωγής και να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την κατανάλωση ενός προϊόντος τόσο σημαντικού για τη χώρα μας».

Το μέτρο αυτό, που θα εγκριθεί την Τρίτη, 25 Ιουνίου, στη διάρκεια του επόμενου υπουργικού συμβουλίου, θα επιτρέψει στο ελαιόλαδο να επωφεληθεί με «δομικό» τρόπο του υπερμειωμένου ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών.

Στο 4% ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης

Τα είδη πρώτης ανάγκης, στα οποία περιλαμβάνονται το ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά, επιβαρύνονται κανονικά με ΦΠΑ 4% στην Ισπανία. Όμως σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού, όπως η τωρινή, το ποσοστό αυτό μπορεί να πέσει στο 0%.

Η κυβέρνηση είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από το 10% στο 5% το 2023 στο πλαίσιο των μέτρων κατά της αύξησης των τιμών των τροφίμων. Όμως το μέτρο αυτό δεν ανέκοψε την άνοδο της τιμής του ελαιόλαδου.

Η Ισπανία, που προμηθεύει σχεδόν το 50% του συνόλου του ελαιολάδου παγκοσμίως, είναι μαζί με την Ελλάδα οι πρώτες χώρες στην κατανάλωση αυτού του προϊόντος, με σχεδόν 14 λίτρα να αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη ετησίως, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (COI).

Όμως, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), η τιμή του εκτοξεύθηκε τελευταία: έτσι, το ελαιόλαδο ήταν τον περασμένο μήνα 63% πιο ακριβό απ’ ό,τι τον Μάιο του 2023 και τρεις φορές ακριβότερο απ’ ό,τι τον Ιανουάριο του 2021.

Το φαινόμενο αυτό εξηγείται από την πτώση της παραγωγής στην Ισπανία το 2022-2023 και το 2023-2024, λόγω ακραίων καυσώνων και ανομβρίας, από τους οποίους υπέφερε κυρίως η Ανδαλουσία (νότια), η κυριότερη περιφέρεια παραγωγής ελαιολάδου.

Ως αποτέλεσμα, το 2022-2023 η ισπανική παραγωγή έφθασε τους 660.000 τόνους, έναντι 1,48 εκατ. τόνων το 2021-2022. Το 2023-2024 δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 850.000 τόνους, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το καμίνι συνεχίζεται – Νέα κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια

Νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε και για την Παρασκευή η Μετεωρολογική Υπηρεσία για ακραία μέγιστη θερμοκρασία. Θα ισχύει από τις 12.00 αύριο το μεσημέρι έως και...

Γιατί κάνει τόσο κρύο στα σαλόνια των πλοίων;

Μια κατάσταση, στην οποία λίγο πολύ όλοι έχουμε βρεθεί! Γεμάτοι ενθουσιασμό και φορώντας τα λιγότερα δυνατά ρούχα, μιας και έξω βιώνουμε την… κόλαση του...

Τατάρ: Υπερβολικές και επικίνδυνες οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη

Για "υπερβολικές δηλώσεις" που "ξεπερνούν τα όρια του λαϊκισμού", και "όχι μόνο επηρεάζουν αρνητικά την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά εγκυμονούν και τον κίνδυνο...

Την ανάγκη για συμπεράσματα για Μ.Ανατολή και συλλογική λύση για ηγεσία θεσμών τόνισε ο ΠτΔ

Στην ανάγκη να υπάρξει κατάληξη σε συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή, δεδομένων των εξελίξεων, αλλά και τις «σε εισαγωγικά χωρίς εισαγωγικά προειδοποιήσεις» που έχει...

Πυρκαγιά στον Άγιο Βλάσιο Βοιωτίας – Μήνυμα από το 112

Αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Άγιος Βλάσιος στη Βοιωτία καίγεται από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης. Ενώ εστάλη μήνυμα από το 112 που ζητά από τους κατοίκους  στους...

Τρίγωνο Bridgewater: Ποια είναι η καταραμένη τοποθεσία της Αμερικής που είναι γεμάτη μεταφυσική δραστηριότητα;

Υπάρχουν ή τουλάχιστον έχουμε ακούσει για πολλές τρομακτικές – στοιχειωμένες τοποθεσίες ανά τον κόσμο, ωστόσο στην περίπτωση του Τριγώνου Bridgewater τα πράγματα φαίνονται σοβαρά. Πρόκειται για μια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!