25.9 C
Nicosia
Κυριακή 8 Σεπτέμβριος 2024 | 2:20

Ικανοποίηση Συντεχνιών για τις αυξήσεις στον κρατικό τομέα

Σε Συμφωνία Πλαίσιο, η οποία υπογράφηκε χθες από τον Υπουργό Οικονομικών και τους Γενικούς Γραμματείς ΣΕΚ και ΠΕΟ, κατέληξαν μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν αρκετούς μήνες στο πλαίσιο ενός συντεταγμένου κοινωνικού διαλόγου με το Υπουργείο Οικονομικών, οι Συντεχνίες ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΟΗΟ-ΣΕΚ που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες εκφράζουν ικανοποίηση γιατί ο κοινωνικός διάλογος αποδείχθηκε σημαντικός και απέδωσε καρπούς.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, η Συμφωνία Πλαίσιο αφορά στην περίοδο 2022 – 2024 και καλύπτει όλους τους μόνιμους υπαλλήλους, εργαζομένους αορίστου και ορισμένου χρόνου καθώς και το ωρομίσθιο εργατοτεχνικό προσωπικό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη Συμφωνία περιλαμβάνεται γενική αύξηση ύψους 1,5% στους βασικούς μισθούς από την 1η Οκτωβρίου 2024 και καθορίζεται ελάχιστο ποσό αύξησης. Η ίδια συμφωνία επιτεύχθηκε και στη διεργασία της ΜΕΠ μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και ΠΑΣΥΔΥ ώστε να καλύπτεται συνολικά ο δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας.

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, εκφράζουν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά ο κοινωνικός διάλογος και ο θεσμός της συλλογικής διαπραγμάτευσης και σύναψης συλλογικών συμβάσεων αποδείχθηκε σημαντικός και καθοριστικός, αποδίδοντας καρπούς.

«Ως αποτέλεσμα ήταν, μετά από 15 χρόνια στα οποία μεσολάβησαν μισθοδοτικές αποκοπές και καθήλωση των μισθών, να επιτευχθεί συμφωνία η οποία αποδίδει αυξήσεις σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων», σημειώνεται στην ανακοίνωση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το συνδικαλιστικό κίνημα έχει αποδείξει την υπευθυνότητα του αποδεχόμενο να συνομολογήσει συνολικά τέσσερεις διαδοχικές συμφωνίες χωρίς αυξήσεις για τους εργαζόμενους.

«Το πράξαμε συνειδητά αναλογιζόμενοι τις δυσκολίες που ο τόπος αντιμετώπιζε από τις διαδοχικές κρίσεις (οικονομική, υγειονομική και πληθωριστική). Έχουμε όμως αποδείξει ότι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στο δημόσιο τομέα, αλλά και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις που συνομολογούμε μπορούμε να αποκαθιστούμε μισθούς, να δημιουργούμε συνθήκες για αξιοπρεπή εργοδότηση και να παίρνουμε αυτό που μας αναλογεί από τον παραγόμενο πλούτο της οικονομίας», προστίθεται.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, από το 2016 και μετά με εξαίρεση μόνο τη χρονιά της υγειονομικής κρίσης τα μακροοικονομικά μεγέθη είναι θετικά.

«Αν αναλογιστεί κάποιος ότι μόνο για την περίοδο από το 2022 μέχρι και το 2024 το συσσωρευμένο ΑΕΠ αυξάνεται κατά 12%, περίπου, θεωρούμε ότι η γενική αύξηση του 1,5% στους βασικούς μισθούς, μετά από 15 χρόνια αποκοπών και με καθηλωμένους μισθούς είναι συμβατές με τους ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και από τους οποίους δικαιούνται και οι εργαζόμενοι να επωφεληθούν», σημειώνεται.

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις αναφέρουν ότι ταυτόχρονα ικανοποιήθηκε και ένας από τους βασικούς τους στόχους για να δοθεί έμφαση στους πιο χαμηλούς μισθούς με τη διαφύλαξη, και απόδοση κατώτατου ποσού αύξησης, το οποίο ουσιαστικά ευνοεί τους πιο χαμηλά αμειβόμενους.

Σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνουν τη θέση τους ότι χρειάζεται να επιλυθεί και το ζήτημα της ένταξης των εργαζομένων στην κλ.Α1-2-5 στη συμφωνία που έγινε πριν λίγους μήνες.

Σημειώνουν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσει να λειτουργεί υπεύθυνα, μέσα από τις διαδικασίες του δομημένου κοινωνικού διαλόγου, να αναζητά και να πετυχαίνει ρυθμίσεις που θα βελτιώνουν την αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα προς όφελος των πολιτών και του τόπου, γενικότερα.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει κατανοητό από όλους ότι η κοινωνική ειρήνη και κοινωνική συνοχή διαφυλάττουν την αναγκαία σταθερότητα, που είναι απαραίτητη για την συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας στον τόπο μας», καταλήγουν ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, στην ανακοίνωση τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

LIVE: Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».   Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για 6η...

Ερντογάν: «Ισλαμική συμμαχία» ως αντίβαρο στο Ισραήλ

Τη δημιουργία μιας συμμαχίας ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να αντιμετωπίσουν «την αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού» του...

35 μικρές επιχειρήσεις στην πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας “Πάμε Τρίοδος”

Με την παρουσία συνολικά 35 μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιείται σήμερα στους κήπους της προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος, από τις έντεκα...

Ο Πορτογάλος Pizzi στον ΑΠΟΕΛ

O ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσε το νέο μεταγραφικό του απόκτημα, τον Pizzi. Η ανακοίνωση της ομάδας Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας...

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη ψευδοκράτους

Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της «τδβκ» - όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος - ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ...

Κανονικά η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα

Κανονικά θα διεξαχθεί η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χριστάκης Ευσταθίου, εκπρόσωπος της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!