Και όχι μόνο αυτό: Ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Κέλι Ορτμπεργκ επιβεβαίωσε στο CNBC ότι η Κίνα θα επιστρέψει και τα αεροσκάφη που είχε ήδη παραδώσει στο Πεκίνο, η αμερικανική εταιρεία. «Λόγω των δασμών,  πολλοί από τους πελάτες μας στην Κίνα έχουν δηλώσει ότι δεν θα δεχτούν την παράδοση νέων αεροσκαφών», πρόσθεσεο Ορτμπεργκ.

Το πλήγμα για την Boieing είναι τεράστιο από το μποϊκοτάζ της Κίνας: Μόνο οι τρεις μεγάλες κρατικές αεροπορικές εταιρείες Air China, China Eastern και China Southern Airlines είχαν παραγγείλει συνολικά περισσότερα από 100 αεροσκάφη Boeing, τα οποία επρόκειτο να παραδοθούν τα επόμενα χρόνια.

Ο όμιλος θα προχωρήσει τώρα «ρεαλιστικά» και θα αναζητήσει εναλλακτικούς αγοραστές, είπε ο CEO της εταιρείας.

Θα «γονατίσει» την Boeing

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να «γονατίσει» ακόμη περισσότερο την αμερικανική εταιρεία, που ήδη τελεί υπό μεγάλη πίεση μετά από μια σειρά ατυχημάτων και προβλημάτων ασφάλειας με το άλλοτε επιτυχημένο μοντέλο Boeing 737-MAX.

Πρόσφατα, βέβαια , οι απώλειες της εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών μειώθηκαν σημαντικά λόγω της αύξησης των στοιχείων παραγωγής και παράδοσης Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 18% στα 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η Boeing παρέδωσε 130 αεροσκάφη από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο- σχεδόν 50 περισσότερα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Εκείνη την εποχή, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ (FΑΑ) είχε επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην Boeing μετά από τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε 737 Max. Οι επόπτες εξέτασαν τα εργοστάσια και έκτοτε δεν έχει επιτραπεί στην εταιρεία να επεκτείνει την παραγωγή της σειράς 737 ,πέρα ​​από τα 38 αεροσκάφη, ανά μήνα.

Τώρα όμως , το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα έλλειμμα 31 εκατομμυρίων δολαρίων, το πρώτο τρίμηνο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το έλλειμμα ήταν 355 εκατομμύρια.

Οι κινεζικές παραγγελίες

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες είχαν παραγγείλει συνολικά 130 αεροσκάφη από την Boeing: 11 Boeing 787, 23 Boeing 777 και 96 Boeing 737. Κάπου 50 από αυτά επρόκειτο να παραδοθούν φέτος!

Μόλις πριν από δύο χρόνια όμως, οι υπεύθυνοι της Boeing προέβλεπαν με υπερηφάνεια ότι θα πουλούσαν τουλάχιστον 8.560 αεροσκάφη σε κινεζικές αεροπορικές εταιρείες έως το 2042. Μέχρι τότε, η Κίνα θα «αποτελεί το ένα πέμπτο των παγκόσμιων παραδόσεων αεροσκαφών», σύμφωνα με έκθεση αγοράς που δημοσίευσε η Boeing εκείνη την εποχή.

Η εταιρεία δεν μπορούσε να προβλέψει όμως τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε από τον πρόεδρο Τραμπ.

Το τι θα σήμαινε η διακοπή των κινεζικών αγορών μπορεί να φανεί, μεταξύ άλλων, στο διεθνές αεροδρόμιο King County του Σιάτλ. Το αεροδρόμιο αυτό χρησιμοποιείται τώρα κυρίως από την Boeing ως χώρος στάθμευσης αεροσκαφών προς πώληση. Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες στα μέσα του μήνα, 14 από τα 47 σταθμευμένα αεροσκάφη Max, προορίζονταν για την κινεζική αγορά.

Η Boeing μπορεί να αντέξει οικονομικά αυτό, υποστηρίζει η Κριστίν Λιούανγκ, αναλύτρια της Morgan Stanley. Πολλοί ελπίζουν ότι μετά τη δήλωση του προέδρου Τραμπ για εξεύρεση συμφωνίας με την Κίνα στο θέμα των δασμών, θα βρεθεί λύση και για την Boeing. Μέχρι τότε όμως η Κίνα έχει απαντήσει με αντιδασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα. Αυτό κατέστησε τα αεροσκάφη Boeing περισσότερο από δύο φορές πιο ακριβά για τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες.

Πηγή: Ναυτεμπορική,Μιχάλης Ψύλος [email protected]