25.9 C
Nicosia
Παρασκευή 21 Ιούνιος 2024 | 9:02

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας μειώνει το μεγάλο της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) δήλωσε την Παρασκευή ότι θα μειώσει το τεράστιο απόθεμα κρατικών ομολόγων που διαθέτει, καθώς απομακρύνεται προσεκτικά από τη μακροχρόνια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από διήμερη συνεδρίαση, αλλά ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να “μειώσει το ποσό αγοράς JGBs (ιαπωνικά κρατικά ομόλογα) στη συνέχεια, ώστε να διασφαλίσει ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα διαμορφώνονται πιο ελεύθερα”.

“Ένα λεπτομερές σχέδιο” για τη μείωση “κατά τη διάρκεια των επόμενων ενός έως δύο ετών περίπου” θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής τον Ιούλιο, ανέφερε.

Ενώ η κίνηση αυτή ήταν ευρέως αναμενόμενη, παρατηρητές δήλωσαν ότι η απόφαση να αναβληθεί η ανάληψη δράσης μέχρι τον επόμενο μήνα επιβάρυνε το γεν, ωθώντας το προς τα 158 ανά δολάριο, από περίπου 157,20.

Ωστόσο, η είδηση ότι το κόστος δανεισμού δεν θα αυξηθεί προς το παρόν, ανέβασε τον δείκτη αναφοράς Nikkei κατά 0,7% το απόγευμα.

Η BoJ αύξησε τα επιτόκια τον Μάρτιο για πρώτη φορά από το 2007, καθώς προσπαθεί να ομαλοποιήσει την πολιτική της χωρίς να αποσταθεροποιήσει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η κίνηση της Παρασκευής σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα μακριά από τις δύο και πλέον δεκαετίες ποσοτικής χαλάρωσης που αποσκοπούσαν στην εξάλειψη της στασιμότητας και του επιβλαβούς αποπληθωρισμού.

Κάθε μήνα, η BoJ στοχεύει σε μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων ύψους περίπου έξι τρισεκατομμυρίων γεν (35 δισεκατομμυρίων ευρώ), για να διοχετεύσει ρευστότητα στο σύστημα και να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.

Η κλίμακα του συνολικού ενεργητικού της BoJ είναι τεράστια – μεγαλύτερη από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας – και η τράπεζα κατέχει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας όλων των JGB που κυκλοφορούν.

Η περικοπή των ομολόγων σχεδιαζόταν εδώ και μήνες.

Άλλες Κεντρικές Τράπεζες αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια.

Όμως η BoJ έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική της για εύκολο χρήμα – με αποτέλεσμα το ιαπωνικό νόμισμα να πέσει σε χαμηλό 34 ετών τον Απρίλιο, γεγονός που οδήγησε τις αρχές να παρέμβουν στις αγορές συναλλάγματος.

Η BoJ θέλει να δει τον πληθωρισμό που θα οδηγείται από τη ζήτηση στο 2%.

Ο ιαπωνικός πληθωρισμός βρίσκεται πάνω από τον στόχο από τον Απρίλιο του 2022, αλλά οι αναλυτές διερωτώνται σε ποιο βαθμό αυτό οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γκεοργκίεβα – ΔΝΤ: «Η Ευρώπη είναι σούπερ μάρκετ ιδεών για τις ΗΠΑ»

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κάλεσε την Ευρώπη να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της πολύτιμης ενιαίας αγοράς της, εκφράζοντας τη λύπη...

Αύξηση 16,3% επενδύσεων Κίνας στο εξωτερικό το πρώτο πεντάμηνο φέτος

Αύξηση των επενδύσεων της Κίνας στο εξωτερικό σημειώθηκε κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2024, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι βελτιώνεται η...

Μαζική δολοφονία στη Βραζιλία, επτά άνθρωποι εκτελέστηκαν σε πλατεία

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες και άλλοι δύο τραυματίστηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη σε πλατεία πόλης της βραζιλιάνικης πολιτείας...

Στους 155 νεκροί από τον Μάρτιο οι νεκροί λόγω καύσωνα στο Μεξικό

Ο απολογισμός των θυμάτων του καύσωνα ο οποίος πλήττει μεγάλο μέρος της επικράτειας του Μεξικού δεν σταματά να γίνεται ολοένα βαρύτερος, έφθασε τους 155...

Εκτεταμένες ζημιές σε εξοχική κατοικία στο Ζύγι από πυρκαγιά

Εκτεταμένες ζημιές υπέστη εξοχική κατοικία στο Ζύγι από πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα τα ξημερώματα, ενώ από τη φωτιά προκλήθηκαν ζημιές και σε παλαιά οχήματα...

EURO 2024: Η εντυπωσιακή Ισπανία νίκησε με 1-0 την Ιταλία

Πραγματοποιώντας εντυπωσιακή εμφάνιση, η Ισπανία νίκησε χθες βράδυ 1-0 την Ιταλία στο Γκελζενκίρχεν και εξασφάλισε την πρώτη θέση του 2ου ομίλου στο EURO 2024. Παρά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!