7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 4:36

Η στιγμή της αλήθειας για τη Γαλλία: Πώς έφτασε στο χείλος πολιτικού και οικονομικού χάους

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η δύναμη που άλλοτε οδηγούσε τις εξελίξεις στην Ένωση, από κοινού με τη Γερμανία, βιώνει σήμερα μία σφοδρή πολιτική και οικονομική κρίση, που προκαλεί ανησυχία σε όλη την ήπειρο.

Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι η «στιγμή της αλήθειας» για τη Γαλλία έφτασε, καθώς η κυβέρνησή του βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.

Η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν καθώς και μια αριστερή συμμαχία κατέθεσαν προτάσεις τη Δευτέρα για ψηφοφορία δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Τα κόμματα που υποστηρίζουν τον Μπαρνιέ δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να αντιμετωπίσουν μια συλλογική κίνηση από τις δύο ομάδες, κάτι που σημαίνει ότι από αύριο, Τετάρτη, η Γαλλία ενδεχομένως να μην έχει κυβέρνηση.

Η Εθνική Συσπείρωση έγινε το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα στην Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, μετατρέποντας τη Μαρίν Λεπέν στον ισχυρότερο πολιτικό παίχτη του Παρισιού. Παρόλο που ο Μπαρνιέ υπέκυψε σε πλήθος αιτημάτων της Λεπέν με διαδοχικές τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2025, εκείνη απέρριψε το σχέδιο, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάρρευση της κυβέρνησης.

Αχαρτογράφητα ύδατα

«Είναι τώρα στο χέρι σας, ως βουλευτές του έθνους, να αποφασίσετε εάν θα εξοπλίσετε τη χώρα μας με υπεύθυνους οικονομικούς νόμους που είναι απαραίτητοι και χρήσιμοι ή θα την οδηγήσετε σε αχαρτογράφητα ύδατα», είπε ο Μπαρνιέ στους βουλευτές τη Δευτέρα. Ενεργοποίησε δε έναν συνταγματικό μηχανισμό, που ονομάζεται Άρθρο 49.3, ο οποίος επιτρέπει την έγκριση νομοθεσίας χωρίς ψηφοφορία, αλλά ανοίγει την πόρτα σε προτάσεις μομφής.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός σε μία ύστατη προσπάθεια κατευνασμού της Λεπέν εγκατέλειψε πρόταση για μείωση των επιστροφών φαρμάκων. Την περασμένη εβδομάδα είχε δεσμευθεί να μην αυξηθούν οι φόροι στην ηλεκτρική ενέργεια. Τίποτα από αυτά ωστόσο δεν θα είναι αρκετό, εάν η Εθνική Συσπείρωση έχει αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να ρίξει την κυβέρνηση.

Η ίδια επικαλείται την άρνηση στο να ενσωματωθεί μέτρο για την αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό. «Ο Μπαρνιέ δεν ήθελε να ανταποκριθεί στο αίτημα των 11 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Εθνικής Συσπείρωσης», είπε η Λεπέν στους δημοσιογράφους. «Είπε ότι όλοι πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες τους, άρα θα επωμιστούμε τις δικές μας».

«Η Λεπέν μπορεί να προτιμήσει το πολιτικό χάος από τη σταθερότητα για να ασκήσει πίεση στον Μακρόν να παραιτηθεί», σχολιάζει το Bloomberg Economics.

Λεπέν και συμμαχία του Μελανσόν ελέγχουν τις 332 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα η κυβέρνηση θα πέσει. Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί θα είναι η πρώτη επιτυχής πρόταση μομφής από το 1962. Η χώρα θα εισέλθει σε μια περίοδο ακόμη μεγαλύτερης πολιτικής αβεβαιότητας, αφού πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να προκηρυχθούν πριν από το επόμενο καλοκαίρι.

Οι αγορές τιμωρούν τα γαλλικά ομόλογα

Η συγκυρία είναι η χειρότερη δυνατή για τα οικονομικά της Γαλλίας. Η αβεβαιότητα γύρω από τον προϋπολογισμό ώθησε τους επενδυτές ομολόγων να τιμωρήσουν τα γαλλικά ομόλογα, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού ακόμη και υψηλότερα από εκείνο της Ελλάδας, για πρώτη φορά στα χρονικά.

Το spread στην απόδοση 10ετών ομολόγων Γαλλίας και Γερμανίας έχει διευρυνθεί στις 88 μονάδες βάσης, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 – στο απόγειο της κρίσης χρέους. Υπό ισχυρότατη πίεση βρίσκεται και το ευρώ.

Οι επενδυτές ανησυχούν εδώ και μήνες για τις επιπτώσεις του ρευστού πολιτικού σκηνικού στα δημοσιονομικά της χώρας. Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που παρουσιάστηκε αρχικά από την κυβέρνηση του Μπαρνιέ προέβλεπε αυξήσεις φόρων 60 δισεκατομμύρια ευρώ και περικοπές δαπανών με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ το 2025 από 6,1% φέτος.

Οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν προειδοποίησε για οδυνηρές συνέπειες σε ολόκληρη τη γαλλική οικονομία εάν η κυβέρνηση πέσει τις επόμενες ημέρες. 380.000 περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος και άλλα 18 εκατομμύρια θα δουν τους λογαριασμούς τους στην εφορία να αυξάνεται, σύμφωνα με τον υπουργό. Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τους αγρότες θα ήταν επίσης αδύνατη και η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει τα σχέδια για πρόσληψη περισσότερων αστυνομικών.

«Σε μια οικονομία όπου τα επιτόκια αυξάνονται, σε μια οικονομία χωρίς προϋπολογισμό, σε μια οικονομία βυθισμένη στην αβεβαιότητα, κανένας τομέας δεν κερδίζει, κανένας Γάλλος δεν κερδίζει, καμία επιχείρηση δεν κερδίζει», είπε ο Αρμάντ στο France 2 την Τρίτη.

Ο υπουργός Προϋπολογισμού δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien το Σαββατοκύριακο ότι τα αιτήματα για τροποποίηση του προϋπολογισμού θα κοστίσουν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!