14.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 19:53

Η μάχη των 300 δισ. για τα ρωσικά assets

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, είχε περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας που βρίσκονταν εκτός Ρωσίας. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα επενδύθηκαν σε περιουσιακά στοιχεία εκφρασμένα σε ευρώ, δολάρια ή βρετανικές στερλίνες, σύμφωνα με το yahoo finance.

Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επέβαλε αμέσως μια σειρά κυρώσεων στη Ρωσία με σκοπό να απομονώσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα και να στερήσει από τη Ρωσία το κεφάλαιο που απαιτείται για τη διεξαγωγή του πολέμου της. Οι κυρώσεις ουσιαστικά πάγωσαν αυτά τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, εμποδίζοντας τη Ρωσία να αξιοποιήσει τα δικά της περιουσιακά στοιχεία.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να διανύει τον τρίτο χρόνο του και τους ειδικούς να προβλέπουν ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί για χρόνια ακόμη, ορισμένοι από τους συμμάχους της Ουκρανίας θέλουν τώρα να αρπάξουν τα χρήματα της Ρωσίας και να τα δώσουν στην Ουκρανία για ανοικοδόμηση ή συνεχιζόμενες αμυντικές ανάγκες. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Η Ρωσία έχει νομική προστασία όπως οποιοσδήποτε άλλος επενδύει στις δυτικές χρηματοπιστωτικές αγορές.

H απώλεια της εμπιστοσύνης

Ακόμη και ορισμένα γεράκια της Ουκρανίας προειδοποιούν ότι η κατάσχεση των χρημάτων οποιουδήποτε επενδυτή, ανεξάρτητα από το πόσο ηθικά δικαιολογημένη μπορεί να φαίνεται, θα μπορούσε να καταστρέψει την εμπιστοσύνη στην πιο ανεπτυγμένη χρηματοπιστωτική αγορά του κόσμου και να απομακρύνει ορισμένους βασικούς επενδυτές. Θα μπορούσε ακόμη και να υπονομεύσει το καθεστώς του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και να διαβρώσει τα σημαντικά προνόμια που συσσωρεύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας αυτού.

Αυτή η διαμάχη διαδραματίστηκε στο πρόσφατο οικονομικό συνέδριο του Milken Institute στο Λος Άντζελες, όπου μεγιστάνες των επενδύσεων υποστήριξαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Ο δισεκατομμυριούχος Kεν Γκρίφιν, διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού γίγαντα Citadel, δήλωσε σε ένα ακροατήριο στην αίθουσα χορού ότι η παροχή ρωσικών χρημάτων στην Ουκρανία θα ήταν «μια πραγματικά τρομακτική επιλογή κατεύθυνσης για εμάς. Όταν αποκλείουμε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια, λέμε σε όλες τις χώρες, σκεφτείτε πόσα δολάρια θέλετε στον ισολογισμό σας, γιατί αν διασχίσετε την Αμερική, δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε».

Το καλύτερο, λέει ο Γκρίφιν, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη να παρέχουν άμεση βοήθεια στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειάζεται για να εξαντληθεί ο στρατός της Ρωσίας και να διασφαλιστεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα εισέλθει βαθύτερα στην Ευρώπη. Ο Γκρίφιν επαίνεσε το πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κογκρέσο της Ουκρανίας που ψηφίστηκε τον Απρίλιο.

Η κατάλληλη τιμωρία

Άλλοι πιστεύουν ότι οι φόβοι για έξοδο του δολαρίου είναι υπερβολικοί και η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα ήταν μια κατάλληλη τιμωρία για την επιθετικότητα της Ρωσίας. «Ο Ken Γκρίφιν είναι απλά λάθος», δήλωσε ο Μπιλ Μπράουντερ, διευθύνων σύμβουλος της Hermitage Capital Management, κατά τη διάρκεια ενός διαφορετικού πάνελ στο συνέδριο Milken. Ο Μπράουντερ ήταν ένας εξέχων επενδυτής που ζούσε στη Ρωσία όταν ο δικηγόρος του, Σεργκέι Μαγκνίτσκι, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε το 2009 επειδή ανέφερε την υποτιθέμενη κλοπή από Ρώσους αξιωματούχους 230 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρατικά κονδύλια. Ο Μπράουντερ έχει γίνει έκτοτε κορυφαίος επικριτής του Πούτιν.

«Το έχω ακούσει αυτό συχνά, κυρίως από ανθρώπους των hedge funds στη Wall Street», δήλωσε ο Μπράουντερ, «ότι αν πάρουμε αυτά τα χρήματα, θα καταστρέψουμε το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και κανείς δεν πρόκειται να εμπιστευτεί κανέναν ποτέ ξανά. Αυτό θα μπορούσε να είναι αλήθεια αν οι Ηνωμένες Πολιτείες το έκαναν αυτό από μόνες τους. Αλλά θα το κάνουμε αυτό με τους Ευρωπαίους, με τους Βρετανούς, με τους Καναδούς, με τους Ιάπωνες, με τους Ελβετούς», είπε.

«Υπάρχει το επιχείρημα ότι αυτό είναι παράνομο», συνέχισε ο Μπράουντερ. «Θα έλεγα ότι η εισβολή σε μια γειτονική χώρα είναι ένα άνομο πράγμα που πρέπει να γίνει και θα πρέπει να υπάρξει κάποια συνέπεια για αυτό».

Η έκκληση του Μπράουντερ έφερε χειροκροτήματα από το ακροατήριο.

Το νομοσχέδιο για τη βοήθεια προς την Ουκρανία που ψήφισε το Κογκρέσο τον Απρίλιο επιτρέπει συγκεκριμένα στον πρόεδρο των ΗΠΑ να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά δεν είναι σαφές ότι αυτό θα συμβεί. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν πει ότι θα το έκαναν αυτό μόνο εάν υπήρχε ευρεία συμφωνία με άλλα κορυφαία έθνη, και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει.

Εάν υπάρξει ποτέ συμφωνία για την αρπαγή ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, πιθανότατα θα ξεκινήσει με την οικειοποίηση των τόκων που παράγουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και όχι τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία. Οι ευρωπαϊκές αρχές εκτιμούν ότι οι ρωσικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη παράγουν περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη ετησίως.

Οι πολιτικές προεκτάσεις

Το όλο ζήτημα μπορεί τελικά να στραφεί στο πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος και πόση περισσότερη βοήθεια χρειάζεται η Ουκρανία. Το Κογκρέσο χρειάστηκε έξι μήνες για να περάσει το τελευταίο πακέτο βοήθειας και ενώ υπήρξε ισχυρή διακομματική υποστήριξη στο τέλος, η σθεναρή αντίθεση ορισμένων συντηρητικών σχεδόν βύθισε το νομοσχέδιο.

Εάν ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει την επανεκλογή του το 2024, πιθανότατα θα συνεχίσει να πιέζει το Κογκρέσο για βοήθεια στην Ουκρανία επ’ αόριστον. Αυτό θα μπορούσε να γίνει ευκολότερο εάν οι Δημοκρατικοί ανακαταλάβουν τη Βουλή από τους Ρεπουμπλικάνους, κάτι που οι αναλυτές τοποθετούν σε περίπου ίσες αντιθέσεις.

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει την προεδρία το 2024, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία να στερέψει. Ο Τραμπ είναι ο κύριος υποκινητής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατά της Ουκρανίας και η υπόσχεσή του να τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες θα μπορούσε να συμβεί μόνο κατευνάζοντας τον Πούτιν.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα επαινέσει τον Πούτιν, μπορεί να μην έχει κανένα συμφέρον να κατασχέσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά αν ο Tραμπ γυρίσει την πλάτη του στην Ουκρανία, μπορεί να γίνει πιο επείγον να βρεθούν άλλες πηγές υποστήριξης. Όσο περισσότερο οι σύμμαχοι της Ουκρανίας παρακολουθούν αυτά τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τόσο πιο ακαταμάχητα μπορεί να γίνουν.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!