Συνολικά στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου έχουν υποβληθεί 117.650 και, αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός, στο τέλος του έτους θα υπερβούν κατά πολύ τις 200.000 οι νέες αιτήσεις χορήγησης σύνταξης.
Τα στοιχεία του συστήματος Άτλας για τον Ιούλιο, δείχνουν ότι παρά το γεγονός πως πρόκειται για έναν μήνα που αποτελεί την κορύφωση της θερινής περιόδου, άρα και των διακοπών, εντούτοις η αύξηση στις αιτήσεις για απονομή συντάξεων, καλά κρατεί.
Η πορεία απονομής των συντάξεων
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με τον Ιούνιο, υποβλήθηκαν 3.001 περισσότερες (αύξηση 16,47%), ενώ σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο, οι φετινές αιτήσεις ήταν κατά 1.803 πιο πολλές (αύξηση 9,89%). Επίσης, με βάση στοιχεία που ανατρέχουν προς τα πίσω έως το 2017, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο δεύτερος σε σειρά με τις περισσότερες αιτήσεις που υποβλήθηκαν, πίσω μόνο από τον αντίστοιχο μήνα του 2020, όταν είχαν ανέλθει στις 20.192.
Πάντως, το ρεκόρ ετήσιας υποβολής αιτήσεων, με 212.151 ανήκει στο 2021, που όμως ήταν χρονιά με ιδιαιτερότητες, λόγω πανδημίας. Φέτος, οι κρίσιμοι μήνες είναι ο Σεπτέμβριος και ο Δεκέμβριος, κυρίως εξαιτίας της μαζικής αποχώρησης των εκπαιδευτικών αλλά και όσων συμπληρώνουν το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν.
Από την άλλη πλευρά, η πορεία απονομής των συντάξεων, φαίνεται ότι παραμένει σταθερή. Τα στοιχεία του συστήματος Άτλας, δείχνουν για τον Ιούλιο ότι ολοκληρώθηκαν 19.220 αιτήματα κύριας σύνταξης. Από αυτά, 15.100 εγκρίθηκαν, άλλα 1.372 απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία (πχ προϋπηρεσία ή όριο ηλικίας), ενώ υπήρξαν και 2.748 που έκλεισαν χωρίς να παρθεί οριστική απόφαση. Οι τελευταίες αιτήσεις, είναι συνήθως εκείνες για τις οποίες δεν έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή είναι διεθνείς. Σε αυτή την περίπτωση, τίθενται για κάποιο χρονικό διάστημα σε καθεστώς «αναμονής», μέχρι να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή μέχρι να γίνει η απαραίτητη συνεννόηση ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και στο Φορέα της άλλης χώρας, στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί Ημέρες Ασφάλισης. Τότε μόνο, λαμβάνεται απόφαση έγκρισης ή απόρριψης επί αυτών των αιτήσεων.
Πάνω από 19.500 οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις
Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, που έχουν μετατραπεί σε ληξιπρόθεσμες, δηλαδή έχουν χρόνο αναμονής μεγαλύτερο των 90 ημερών, ανήλθαν στις 19.567 τον Ιούλιο. Σε σχέση με τις 19.196 που είχαν υποχωρήσει τον Ιούνιο, καταγράφεται μια μικρή αύξηση 371 αιτήσεων, μόλις. Σε κάθε περίπτωση, για τρίτο σερί μήνα, οι εκκρεμείς αιτήσεις απονομής κύριων συντάξεων παρέμειναν κάτω από τις 20.000 που είναι ένα κρίσιμο όριο για τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.
Αντίστοιχα, το σύστημα Άτλας κατέγραψε άλλες 16.948 αιτήσεις που ήταν σε αναμονή τον Ιούλιο, χωρίς όμως να έχουν μετατραπεί σε ληξιπρόθεσμες. Ο αριθμός τους είναι πάλι ελάχιστα αυξημένος κατά 295 αιτήσεις, σε σχέση με τις 16.653 που είχαν εντοπιστεί τον Ιούνιο.
Η φυγή προς τη σύνταξη, προκύπτει και από την ευρύτερη τάση που επικρατεί, μιας και βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως, η συνταξιοδότηση της γενιάς των λεγόμενων «baby boomers». Πρόκειται για τη γενιά που γεννήθηκε μετά τη λήξη του β’ Παγκόσμιου Πολέμου, από το 1946 έως το 1964. Άρα σήμερα είναι από 60 έως 78 ετών. Ουσιαστικά, οι baby boomers περιγράφουν την «έκρηξη γεννήσεων» που πραγματοποιήθηκε στο δυτικό κόσμο, άρα και στην Ελλάδα, εκείνη την περίοδο. Μόνο που ειδικά για τη χώρα μας, αρκετοί εξ αυτών, τώρα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν.