29.1 C
Nicosia
Παρασκευή 27 Σεπτέμβριος 2024 | 16:25

Η Γαλλία δανείζεται πλέον ακριβότερα από την Ελλάδα στις διεθνείς χρηματαγορές

Το γεγονός ότι η Γαλλία δανείζεται πλέον ακριβότερα από την Ελλάδα στις διεθνείς χρηματαγορές επισημαίνουν σήμερα πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Η εφημερίδα Le Monde σε δημοσίευμα της υπό τον τίτλο «νέες πιέσεις στα γαλλικά επιτόκια» επισημαίνει ότι την Πέμπτη το επιτόκιο δανεισμού της Γαλλίας για τα πενταετή ομόλογα ήταν στο 2,48%, έναντι 2,40% για την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «σημαντικό συμβολισμό».

«Είναι σαφές ότι, μεσοπρόθεσμα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε μια χώρα που χρεοκόπησε πριν από δεκαπέντε χρόνια από ό,τι στη Γαλλία», προσθέτει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα, στην ευρωζώνη, δεν υπάρχουν πλέον πολλές χώρες με πενταετή επιτόκια υψηλότερα από εκείνα της Γαλλίας.

Οι βόρειες χώρες δανείζονται βεβαίως με χαμηλότερα επιτόκια (Γερμανία 2%, Ολλανδία 2,1%), αλλά αυτό ισχύει και για άλλες χώρες, σημειώνει η εφημερίδα, φέρνοντας τα παραδείγματα της Πορτογαλίας (2,2%), του Βέλγιου (2,4%) και της Ισπανίας (2,45%).

Οικονομικοί αναλυτές της βρετανικής τράπεζας Barclays σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη υπογραμμίζουν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι «η Γαλλία έχει μηδενική αξιοπιστία στην Ευρώπη» και ότι αυτό ως ένα βαθμό οφείλεται και στην κυβερνητική αστάθεια των τελευταίων μηνών.

Η εφημερίδα σημειώνει ωστόσο το ότι θα ήταν υπερβολικό να μιλήσει κανείς σήμερα για χρηματοπιστωτική κρίση, στο βαθμό που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια της, ενώ υπενθυμίζει ότι ναι μεν η Γαλλία στην παρούσα φάση χρηματοδοτείται με υψηλότερο επιτόκιο από τους γείτονές της, αλλά με χαμηλότερο επιτόκιο από ό,τι στις αρχές του έτους, όταν το πενταετές επιτόκιο ήταν λίγο πάνω από 3%.

Υπογραμμίζει επίσης ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να πουλήσει το χρέος της, αφού η τελευταία δημοπρασία, στις 19 Σεπτεμβρίου, διεξήχθη χωρίς προβλήματα, με διπλάσια ζήτηση από τους επενδυτές σε σχέση με τα ομόλογα που εκδόθηκαν.

«Δεν φαίνεται να πιστεύουν πολλοί παράγοντες της αγοράς σε ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας, όταν η χώρα χρεοκόπησε και δεν μπόρεσε να χρηματοδοτηθεί. Δεν νομίζω ότι θα δούμε πραγματική διολίσθηση. Η φερεγγυότητα χωρών όπως η Ιταλία και η Γαλλία διασφαλίζεται από τη διάθεση των επενδυτών για το ενιαίο νόμισμα. Το ευρώ, μετά το δολάριο, είναι βασικό νόμισμα για αυτούς», υποστηρίζει στην εφημερίδα ο Φλοράν Ντελόρμ, της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων M & G.

«Η Γαλλία έχει τη δυνατότητα να αντέξει, αλλά πρέπει να βγει από την αργή ολίσθηση, καθώς η διαφορά με τα γερμανικά επιτόκια διευρύνεται και τα δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών συρρικνώνονται κάθε χρόνο», προσθέτει από την πλευρά του ο Ζιλ Μοέκ, επικεφαλής οικονομολόγος της AXA.

Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος «Το χρέος της Γαλλίας κοστίζει πλέον πιο ακριβά από αυτό της Ελλάδας: πρέπει να ανησυχούμε;» σχετικού με το θέμα δημοσιεύματος της εφημερίδας La Tribune.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ενέκριναν την άδεια του «κομμωτή» γνωρίζοντας ότι είχε 23 καλεσμένους – Νέα στοιχεία από πληροφοριοδότη

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου προσήχθησαν ο 68χρονος πατέρας του 42χρονου ισοβίτη και ο 42χρονος μετά από εύλογη υποψία που κατέχει η Αστυνομία, ότι οι...

Μαρινέλλα: Σε κρίσιμη κατάσταση για δεύτερο 24ωρο – Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν

Σκληρή μάχη στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Υγεία εξακολουθεί να δίνει η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού, Μαρινέλλα, μετά το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που...

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Θα γίνει μελέτη για καταγραφή οικοσυστήματος Κρυού Ποταμού

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, κατά τη συμμετοχή της στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος στις 25/09/2024, με θέμα «Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκύπτουν...

Ολιστική αναθεώρηση πολιτικής για Τμήμα Φυλακών ζητά ο κλάδος φυλακών ΠΑΣΥΔΥ

Η πολιτεία πρέπει επιτέλους με αποφασιστικότητα να συμβάλει στην ολιστική και ριζική αναθεώρηση της πολιτικής της όσον αφορά το Τμήμα Φυλακών, παρέχοντας τα απαραίτητα...

Δεν θα πραγματοποιηθούν εκποιήσεις εγκλωβισμένων αγοραστών μέχρι το τέλος του χρόνου

Οι Τράπεζες και οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων δεν θα προχωρούν σε εκποιήσεις στις περιπτώσεις εγκλωβισμένων αγοραστών, μέχρι και το τέλος του χρόνου. Έπειτα από...

Θετικό το Υπουργείο Μεταφορών για επιμήκυνση αποπληρωμής προστίμων από κάμερες

Θετικό είναι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής προστίμων από τις κάμερες φωτοεπισήμανσης, ανέφερε σήμερα ο Αλέξης Βαφεάδης. Σε δηλώσεις...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!