Με ρυθμό 3% αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του 2025, σημειώνοντας ισχυρή ανάκαμψη σε σχέση με το -0,5% του πρώτου τριμήνου, καθώς τα τιμολόγια του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν έντονες διακυμάνσεις στις εισαγωγές.
Η επίδοση ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg και ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6%.
Ο πρόεδρος Τραμπ, με ανάρτησή του στο Truth Social, χαιρέτισε την αύξηση ως «ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ!». Παρόλα αυτά κάλεσε εκ νέου τον επικεφαλής της Fed, Τζέι Πάουελ, να προχωρήσει άμεσα σε μείωση επιτοκίων.
Τα στοιχεία του ΑΕΠ έρχονται λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, παρά την αυξανόμενη πολιτική πίεση από τον Λευκό Οίκο για μια «γενναία» μείωση. Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, ενώ ενισχύθηκε και το δολάριο, καθώς μειώνονται οι προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εντός του έτους.
Όπως επισημαίνει η Υπηρεσία Οικονομικής Ανάλυσης (BEA), η άνοδος του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στην πτώση των εισαγωγών –που λογίζονται αρνητικά στον υπολογισμό του ΑΕΠ– και στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης.
Η μείωση των εισαγωγών αποδίδεται άμεσα στην εφαρμογή των δασμών της 5ης Απριλίου, οι οποίοι περιόρισαν τη ζήτηση για ξένα προϊόντα από τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Αντίστροφα, στο πρώτο τρίμηνο του έτους πολλές εταιρείες είχαν σπεύσει να προχωρήσουν σε μαζικές παραγγελίες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την επιβολή των δασμών – γεγονός που είχε προκαλέσει την έντονη αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ.