Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά στο 2%, υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι οι ευνοϊκές οικονομικές εξελίξεις δείχνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη για τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων.
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά τον Ιούνιο, μετά από τον πιο επιθετικό κύκλο αύξησης επιτοκίων στην ιστορία της , αλλά απέφυγε να δεσμευτεί για τυχόν μεταγενέστερες κινήσεις, υποστηρίζοντας ότι οι προοπτικές ήταν πολύ αβέβαιες για να σηματοδοτήσει μια δεύτερη μείωση.
«Θα χρειαστεί χρόνος για να συγκεντρώσουμε επαρκή στοιχεία για να είμαστε σίγουροι ότι οι κίνδυνοι του πληθωρισμού έχουν περάσει», είπε η Λαγκάρντ στο ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στην Πορτογαλία.
«Η ισχυρή αγορά εργασίας σημαίνει ότι μπορούμε να αφιερώσουμε χρόνο για να συγκεντρώσουμε νέες πληροφορίες», πρόσθεσε.
Οι ανησυχίες της Λαγκάρντ
Η ΕΚΤ προσπαθεί να βαδίσει σε ένα στενό μονοπάτι, συμβιβάζοντας την αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό και την αδύναμη ανάπτυξη. Η αβεβαιότητα θα απαιτούσε προσοχή στη μείωση των επιτοκίων, αλλά η επίμονη οικονομική αδυναμία ενισχύει τα επιχειρήματα χαλάρωσης, παρασύροντας την ΕΚΤ σε αντίθετες κατευθύνσεις.
Η Λαγκάρντ αναγνώρισε αυτό το δίλημμα, προειδοποιώντας ότι δεν ήταν ακόμα δεδομένο ότι το μπλοκ θα αποφύγει την ύφεση, παρά τη μέτρια άνοδο της ανάπτυξης το περασμένο τρίμηνο.
«Μια «ήπια προσγείωση» δεν είναι ακόμα εγγυημένη», είπε. «Πρέπει επίσης να προσέχουμε το γεγονός ότι οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν αβέβαιες».
Οι δείκτες ανάπτυξης τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίστηκαν στην ασθενέστερη πλευρά των προσδοκιών, αμφισβητώντας την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι τα χειρότερα σε ό,τι αφορά την οικονομία έχουν παρέλθει.
Πλέον οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό θα αντισταθμίσουν τους φόβους για ύφεση και ότι η ΕΚΤ θα καθυστερήσει τις επόμενες μειώσεις στα επιτόκια, ειδικά αφού και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τηρεί στάση αναμονής.
Τώρα τιμολογούν μεταξύ μίας και δύο ακόμη περικοπών φέτος και μόνο τέσσερις περικοπές από τώρα έως το τέλος του 2025.
«Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε πολλές αβεβαιότητες σχετικά με τον μελλοντικό πληθωρισμό, ειδικά όσον αφορά το πώς θα εξελιχθεί η σχέση κερδών, μισθών και παραγωγικότητας και εάν η οικονομία θα πληγεί από νέα σοκ από την πλευρά της προσφοράς», είπε η Λαγκάρντ.
Πηγή: ΟΤ