Η μεγαλύτερη πρόκληση της οικονομίας έχει να κάνει με τη διατήρηση της θετικής πορείας και τη μετάβαση σε μια κοινωνία της γνώσης, ανέφερε η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, σε παρέμβασή της κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, στο πλαίσιο του 15ου Nicosia Economic Congress.
Εξάλλου ανέφερε πως επιθυμία της Κυβέρνησης είναι η επιστροφή στην Κύπρο νέων με εμπειρία από το εξωτερικό, προσθέτοντας ότι τον επόμενο μήνα θα παρουσιαστούν φορολογικά και άλλα κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η κ. Πική είπε ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και έχοντας επιτύχει σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους αλλά και της ανεργίας.
Πρόσθεσε ότι ο τομέας της τεχνολογίας συνεισφέρει το 14% του ΑΕΠ, ενώ μαζί με την εκπαίδευση φτάνουν το 20%, κάτι που, όπως είπε, αντανακλά τη σημαντική διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης.
Αναφερόμενη στις τρέχουσες προκλήσεις, μίλησε για το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον και τις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, προσθέτοντας πως χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις με παράλληλη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης.
Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η μείωση ενεργειακού κόστους είναι σημαντική για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, όπως και η μείωση της γραφειοκρατίας και η ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα, προσθέτοντας ότι από τον επόμενο μήνα αναμένεται να λειτουργήσει το Κέντρο Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων.
Καταλήγοντας, χαρακτήρισε ως σημαντικό το ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον και τη βεβαιότητα στις επιχειρήσεις και σημείωσε ότι μεσοπρόθεσμα «η μεγαλύτερη πρόκληση έχει να κάνει με τη διατήρηση αυτής της πορεία και τη μετάβαση σε μια κοινωνία της γνώσης».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Nicosia Mall, Γιώργος Γεωργίου, χαρακτήρισε την τρέχουσα ανάπτυξη ως θετική, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι χρειάζεται προσοχή για τη διατήρηση και βελτίωση αυτής της πορείας.
Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε οι κορυφαίες θέσεις διοίκησης των κρατικών οργανισμών να στελεχώνονται με τους κατάλληλους ανθρώπους και να γίνεται ορθή αξιολόγηση σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ellinas Finance, Νέαρχος Πετρίδης, είπε ότι ο κόσμος σήμερα απαιτεί καλύτερη εκπαίδευση και περισσότερες εμπειρίες, κάτι που συνεπάγεται αυξημένο κόστος καθημερινότητας, το οποίο όμως καλύπτεται δυσκολότερα λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης.
Πρόσθεσε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να βρουν λύσεις και τρόπους ώστε να βοηθήσουν τη μεσαία τάξη μαζί με την Κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στη φορολογική μεταρρύθμιση, είπε ότι χρειάζονται αλλαγές ως προς τα φυσικά πρόσωπα, ενώ έχει γίνει μια καλή αρχή για τις εταιρείες.
Η διευθύντρια της A. Tsokkos Hotels, Χρύσω Τσόκκου, είπε ότι είναι σημαντικό η βάση της κυπριακής οικονομίας να στηρίζεται στις κυπριακές επιχειρήσεις.
Αναφερόμενη στη συνέχεια τον τουρισμό, είπε ότι ο τομέας απέδειξε ότι είναι ανθεκτικός με οφέλη για όλη την οικονομία, χαρακτηρίζοντας ως την πιο μεγάλη πρόκληση την εποχικότητα, σημειώνοντας πως πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η επιμήκυνση τους τουριστικής περιόδου στους 9-10 μήνες.
Ανέδειξε ακόμη ως επιπλέον προκλήσεις το ανθρώπινο δυναμικό, το κόστος της ενέργειας, την ενίσχυση της συνδεσιμότητας της χώρας και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα κατεχόμενα.
Τοποθετούμενη εκ νέου, η κ. Πική είπε ότι πολλές δράσεις που περιλαμβάνονται στο «Όραμα 2035» υλοποιούνται μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και από το πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Συμπλήρωσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη της κυπριακής αποστολής στις ΗΠΑ, η πρώτη ερώτηση που απηύθυναν οι μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας είναι τι κόσμο μπορούν να προσλάβουν στην Κύπρο.
Κλείνοντας, είπε ότι επιθυμία της Κυβέρνησης είναι η επιστροφή στην Κύπρο νέων με εμπειρία από το εξωτερικό, προσθέτοντας ότι τον επόμενο μήνα θα παρουσιαστούν φορολογικά και άλλα κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση.