Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την παρουσίαση του πακέτου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός, μαζί με ακόμα επτά χώρες, θεωρείται ότι είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις συστάσεις που έχουν τεθεί βάσει των νέων δημοσιονομικών κανόνων, ειδικά στο σκέλος της ετήσιας αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών. Υπενθυμίζεται ότι το όριο που έχει τεθεί στην Ελλάδα για το 2025 ανέρχεται στο 3,7% ενώ η ελληνική πλευρά προβλέπει ότι θα αυξηθεί κατά 3,6%.
Οι οκτώ χώρες που είναι ευθυγραμμισμένες με τις συστάσεις της Κομισιόν είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Λετονία, η Σλοβενία, η Ιταλία, η Κροατία και η Γαλλία. Αντίθετα οι Φινλανδία, Ιρλανδία, Εσθονία, Γερμανία και Ιρλανδία καταγράφουν αύξηση των δαπανών άνω των ορίων που έχουν τεθεί ενώ Λουξεμβούργο, Μάλτα και Πορτογαλία θεωρούνται μη πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις συστάσεις καθώς αν και διατηρούν τις αυξήσεις δαπανών κάτω από τα όρια, δεν έχουν αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ενέργειας.
Επίσης, η Ολλανδία προβλέπει ότι οι δαπάνες της θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια πάνω από το όριο ενώ η Λιθουανία κινδυνεύει να βρεθεί εκτός πορείας καθώς η αύξηση των δαπανών το 2025 θα ξεπεράσει το όριο που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως καλό πρώτο βήμα για την εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων.
«Πράσινο φως» στο Ελληνικό Μεσοπρόθεσμο
Επιπλέον, η Κομισιόν εξέτασε τα Μεσοπρόθεσμα Δημοσιονομικά – Διαρθρωτικά Σχέδια 22 κρατών-μελών της ΕΕ, που έχουν κατατεθεί με μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις, δαπάνες και μεταρρυθμίσεις για τα επόμενα τέσσερα ή επτά χρόνια.
Στα 21 Σχέδια που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, διαπιστώθηκε ότι καλύπτουν τις προϋποθέσεις για δημοσιονομική σταθερότητα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Εκκρεμεί η κατάθεση των Μεσοπρόθεσμων Σχεδίων της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Γερμανίας και της Λιθουανίας που ζήτησαν και έλαβαν πίστωση χρόνου λόγω εκλογικών και πολιτικών εξελίξεων. Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε περισσότερος χρόνος σε Βουλγαρία, Βέλγιο, Αυστρία και Λιθουανία καθώς εκκρεμούσε σχηματισμός κυβέρνησης μετά από εκλογές και στη Γερμανία λόγω των επερχόμενων εκλογών στις 23 Φεβρουαρίου
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι εκθέσεις Μεταπρογραμματικής Εποπτείας που συντάσσονται για τις χώρες που ήταν στο παρελθόν σε προγράμματα στήριξης (Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία) εξετάζοντας κατά βάση τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών τους.
Οι εκθέσεις βασίζονται στις πληροφορίες που συλλέγουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) κατά τις κατά τόπους επισκέψεις. Και για τις 5 χώρες διαπιστώθηκε ότι διατηρούν την δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών τους.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Ραλλού Αλεξοπούλου • [email protected]