Μπορεί η μείωση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη για την επόμενη εβδομάδα, όμως το ίδιο δεν συμβαίνει για τις επόμενες αποφάσεις.
Αυτό δείχνει έρευνα του Bloomberg, η οποία δείχνει ότι υπάρχει μια ανατροπή στις προσδοκίες των αναλυτών για το πόσο θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια μετά την έναρξη των μειώσεων την επόμενη εβδομάδα. Η ανάκαμψη στην οικονομία της Ευρώπης, οι σταθερές μισθολογικές πιέσεις και οι ανοδικοί κίνδυνοι για μια ήδη αβέβαιη προοπτική πληθωρισμού έχουν τροφοδοτήσει τη συζήτηση για τα επόμενα βήματα, αναφέρει.
Γεράκια, όπως το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοαχίμ Νάγκελ, θέλουν να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο πριν σκεφτούν μια δεύτερη κίνηση, και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μια διστακτική Fed θα περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών της ΕΚΤ.
Η επικοινωνία των προθέσεων της ΕΚΤ χωρίς να εγκλωβιστεί σε ένα συγκεκριμένο σενάριο μπορεί -για άλλη μια φορά- να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Λαγκάρντ.
«Θα είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε γιατί είναι τόσο βέβαιοι ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για περικοπές, ενώ δεν παρέχει καμία καθοδήγηση για περαιτέρω περικοπές», σχολίασε ο Hugo Le Damany, οικονομολόγος στην AXA Investment Managers. Βλέπει την ΕΚΤ να σταματά τη νομισματική χαλάρωση τον ερχόμενο Ιούνιο μετά από πέντε μειώσεις και με το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,75%.
Παραμένει ο κίνδυνος του πληθωρισμού
Οι ερωτηθέντες εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία της ευρωζώνης, με τις επιπτώσεις από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τις γεωπολιτικές εντάσεις να ακολουθούν.
Ο πληθωρισμός πιθανώς αυξήθηκε τον Μάιο μετά από δύο μήνες στο 2,4%. Την ίδια ώρα, η αύξηση των μισθών απέτυχε απροσδόκητα να υποχωρήσει στις αρχές του 2024, ενισχύοντας την πίεση στις τιμές των υπηρεσιών που συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό σχεδόν 4%.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων στην έρευνα του Bloomberg δεν αναμένουν από την ΕΚΤ να προσφέρει κανενός είδους καθοδήγηση από τη μια συνάντηση πολιτικής στην άλλη – ειδικά επειδή οι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις.
Περίπου το 84% των οικονομολόγων λέει ότι μια τέτοια εστίαση καθιστά πιο πιθανές τις αλλαγές επιτοκίων κάθε τρεις μήνες, αν και το 92% λέει ότι αυτό δεν αποκλείει τη δράση στο ενδιάμεσο. Υπογραμμίζοντας ακριβώς αυτή την πιθανότητα, ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό έχει προειδοποιήσει να μην προεξοφληθεί νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο.
Αυτήν τη φορά, οι ερωτηθέντες στην έρευνα δεν αναμένουν αναθεωρήσεις των προβλέψεων της ΕΚΤ – εκτός από την αύξηση των προοπτικών για την οικονομική επέκταση το 2024 μετά από ένα καλύτερο από το αναμενόμενο πρώτο τρίμηνο.
«Αναμένουμε να προκύψουν αποκλίσεις μεταξύ των ‘περιστεριών’ και των ‘γερακιών’ στο Συμβούλιο, με τους πρώτους να θέλουν να άρουν όλους τους περιορισμούς πολιτικής και τους δεύτερους να θέλουν να κινηθούν προσεκτικά μέχρι να νιώσουν σίγουροι ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο Fabio Balboni, οικονομολόγος στην HSBC.
«Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την ΕΚΤ να παράσχει οποιαδήποτε κατεύθυνση σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων πέρα από την παρούσα συνεδρίαση, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία αβεβαιότητας και αστάθειας στην αγορά», πρόσθεσε.