Επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία θα ζητεί ευρωπαϊκή παρέμβαση για το ζήτημα της διαφορετικής τιμολόγησης για τα προϊόντα που πωλούν οι πολυεθνικές εταιρείες ετοιμάζει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως γνωστοποίησε σε πρωινή τηλεοπτική συνέντευξή του.
Μιλώντας για το ζήτημα της ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ πως «ενιαία αγορά πρέπει να σημαίνει ενιαίες ή παρεμφερείς τιμές για τα προϊόντα που πωλούν οι πολυεθνικές». «Η Ευρώπη έχει ρόλο. Ετοιμάζω επιστολή στην κ. φον ντερ Λάιεν και θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να μας εξηγήσουν οι πολυεθνικές γιατί τιμμολογούν διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές αγορές. Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα κανονιστικά να παρέμβει και να επιβάλει ένα πλαίσιο» επισήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως μια χώρα μεμονωμένα είναι δύσκολο να βάλει πλαίσιο σε πολυεθνικές. «Προσθέστε την αγροτική, τη δημογραφική πολιτική και αντιλαμβάνεστε γιατί αυτές οι εκλογές έχουν ξεχωριστή σημασία και η μόνη δύναμη που μιλάει για την Ευρώπη είναι η Ν.Δ.» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ευρωεκλογών.
«Δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα της ακρίβειας»
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως «η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα, ξέρουμε ότι πιέζει τα νοικοκυριά». Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση «έχει κάνει σημαντικές παρεμβάσεις και όπως προείπα θα αναζητήσουμε και ευρωπαΐκή παρέμβαση». «Δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα, υπάρχει πρόβλημα και ειδικά στα τρόφιμα. Η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων» επανέλαβε.
«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με χρεωκοπία της χώρας»
Σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι εξαγγελίες της ισοδυναμούν με χρεοκοπία της χώρας, καθώς «δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Αυτά που λέει η αντιπολίτευση είναι μη κοστολογημένες προτάσεις παντελώς ανεφάρμοστες».
Μείωση εργοδοτικών εισφορών όταν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος
Τόνισε δε ότι η πρώτη κυβερνητική παρέμβαση από την στιγμή που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα αφορά στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
«Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε τόσο ισχυρά δημόσια οικονομικά που να μπορέσουμε να αρχίσουμε να μειώνουμε τον ΦΠΑ, αλλά αυτό δεν θα γίνει άμεσα» πρόσθεσε.