Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «δεν μπορεί να απομονώσει ξεχωριστά κράτη μέλη» για τα θέματα εμπορίου», καθώς «όλοι είμαστε μέλη της ΕΕ και οι αρμοδιότητες για το εμπόριο έχουν περάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε ο Γερμανός Καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Μερτς αναφερόταν στα συγχαρητήρια τα οποία μετέφερε στον κ. Τραμπ για την εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, θέλοντας να τονίσει ωστόσο πως «διαπραγματευόμαστε σαν ένας» και πως «ο επόμενος εμπορικός εταίρος για τις ΗΠΑ δεν είναι η Γερμανία, η Πολωνία ή ένα άλλο κράτος μέλος, είναι η Ευρώπη».
Νωρίτερα την Παρασκευή, η οποία είναι επίσης και η Μέρα της Ευρώπης, ο κ. Μερτς είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ενώ τις προηγούμενες μέρες, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του βρέθηκε στο Παρίσι και στη Βαρσοβία.
Από την πλευρά της η κ. Φον ντερ Λάιεν, ερωτηθείσα αν μετά την αναφορά Τραμπ πως είναι «μια φανταστική ηγέτης» θεωρεί πως έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο για τα θέματα εμπορίου, απάντησε αστειευόμενη πως «γενικά μου αρέσουν τα κομπλιμέντα» αλλά επεσήμανε πως στις διαπραγματεύσεις τίποτε δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν όλα.
Όπως είπε η ΕΕ ήταν διαφανής από την αρχή για την ανάπτυξη των πιθανών αντιμέτρων, την ίδια στιγμή που θέτει ως προτεραιότητα την επίτευξη συμφωνίας, ανέφερε όμως πως είχε «καλές συνομιλίες» με τον Πρόεδρο Τραμπ τόσο τηλεφωνικά όσο και στην κηδεία του Πάπα.
«Για εμένα είναι σημαντικό αν πάω στον Λευκό Οίκο να έχω ένα πακέτο που να μπορούμε να συζητήσουμε. Για αυτό πρέπει να είναι συγκεκριμένο, και θέλω να έχουμε μια λύση πάνω στην οποία να μπορούμε και οι δύο να συμφωνήσουμε» ανέφερε.
Ο κ. Μερτς ρωτήθηκε ακόμα για τα μέτρα για περιορισμό της μετανάστευσης που έχει λάβει η Γερμανία και κατά πόσο συνάδουν με τις αρχές και τη νομοθεσία της ΕΕ, για να απαντήσει πως στόχος των μέτρων δεν είναι η μείωση της διακίνησης μέσω των εσωτερικών συνόρων και πως τα μέτρα συνάδουν με τις δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία και πως είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επεσήμανε πως η Γερμανία δεν έχει εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εκτός με την Ελβετία, αλλά πως παρόλα αυτά «δεν θα θέλαμε να αφήσουμε την ασφάλεια των ευρωπαϊκών εξωτερικών μας συνόρων μόνο σε χώρες όπως η Πολωνία».
Η κ. Φον ντερ Λάιεν απάντησε πως τα μέτρα που έχει λάβει η Γερμανία συνάδουν με τους κανόνες που ισχύουν και πρέπει να έχουν περιορισμένη διάρκεια, σε συντονισμό με την Κομισιόν και με τις γειτονικές χώρες, κάτι που συμβαίνει ήδη.
Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται ακόμα το παλιό νομικό πλαίσιο για τα σύνορα και τη μετανάστευση, και πως το νέο πακέτο νομοθεσιών που θα τεθεί σε ισχύ το καλοκαίρι του 2026 αποτελεί μια ενοποιημένη προσέγγιση τόσο για τα εξωτερικά σύνορα όσο και για την ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. «Είμαστε σε μια ενδιάμεση περίοδο» ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν, επαναλαμβάνοντας πως θα πρέπει πρόνοιες της συμφωνίας να εφαρμοστούν το συντομότερο καθώς επιλύουν τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μερτς υπενθύμισε πως η ΕΕ είναι σημαντική για τον ίδιο λόγω του παρελθόντος του ως ευρωβουλευτής, και τόνισε ότι η Γερμανία πρέπει να έχει έναν ενεργό ρόλο στην ΕΕ, ειδικά καθώς η συνένωση των βιομηχανιών ατσαλιού της Γερμανίας και της Γαλλίας ήταν το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η ΕΕ και η ενιαία αγορά.
Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και πρόσθεσε πως «πρέπει να περιορίσουμε το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο» και τη γραφειοκρατία.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο στο Παρίσι και τον Πολωνό Πρωθυπουργό στη Βαρσοβία, ο κ. Μερτς σημείωσε πως ήταν ο πρώτος καγκελάριος που στην πρώτη ημέρα της θητείας του επισκέφθηκε και τις δύο χώρες. «Ήταν σημαντικό για εμένα να στείλω το μήνυμα πως δεν θα συνεργαζόμαστε μόνο με τον μεγαλύτερο γείτονά μας στα δυτικά, αλλά επίσης με τον μεγαλύτερο γείτονά μας στα ανατολικά».
Εξέφρασε ακόμα τη στήριξή της Γερμανίας στην πρωτοβουλία Τραμπ για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία και επεσήμανε πως «αυτό θα αποτελέσει τεστ για το πόσο σοβαρά παίρνει ο Πούτιν τέτοιες συμφωνίες» και αν μπορεί μια εκεχειρία να μετατραπεί «σε πραγματικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, με τη μπάλα να βρίσκεται στην πλευρά της Μόσχας».
Όσον αφορά τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ, ο κ. Μερτς τόνισε πως πέρα από τα βήματα που η Γερμανία έχει κάνει για να μπορέσει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, «τα χρήματα δεν είναι απάντηση από μόνα τους», καθώς χρειάζονται απλοποιημένα πρότυπα και συστήματα, καθώς και πως «τα χρήματα που πολλοί ξοδεύουμε ατομικά θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν σε ένα ευρωπαϊκό προϋπολογισμό».
Η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως τόσο η Κομισιόν όσο και η Γερμανία συμφωνούν σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα, και πως προτεραιότητες είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να προωθεί την καινοτομία, τη μείωση των τιμών ενέργειας μέσω επενδύσεων σε ηλεκτρικά συστήματα, διασυνδέσεις και αποθήκευση, καθώς και τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς κεφαλαίων.