Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ έκρινε την Δευτέρα πως δεν υπάρχει λόγος αποσύνδεσης των οικονομιών των ΗΠΑ και της Κίνας, παρά τις ανταλλαγές απειλών για απαγορευτικούς τελωνειακούς δασμούς, διαβεβαιώνοντας πως θα μπορούσε δυνητικά να κλειστεί «μεγάλη συμφωνία» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Παράλληλα, υποβάθμισε το πρόσφατο sell off των αμερικανικών ομολόγων.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV, ο Μπέσεντ ερωτηθείς για τον κίνδυνο αποσύνδεσης των δυο μεγαλύτερων οικονομιών της υφηλίου, ανέφερε ότι «υπάρχει μια μεγάλη συμφωνία που μπορεί να κλειστεί κάποια δεδομένη στιγμή». «Δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό, αλλά μπορεί να συμβεί», έκρινε.
Δυσκολότερο να κλειστεί η συμφωνία
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως η σύναψη συμφωνίας με την Κίνα θα είναι δυσκολότερο να κλειστεί απ’ ό,τι με άλλες χώρες, καθώς «η Κίνα είναι τόσο ο μεγαλύτερος οικονομικός ανταγωνιστής μας, όσο και ο μεγαλύτερος στρατιωτικός αντίπαλός μας. Αυτό επομένως θα απαιτήσει λιγάκι ιδιαίτερο τύπο», εξήγησε.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, έχουν εμπλακεί σε μπραντεφέρ αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμό του, επιβάλλοντας επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς και βάζοντας στο στόχαστρο ειδικά τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά.
Προχθές Κυριακή, ο Αμερικανός προειδοποίησε πως καμιά χώρα δεν πρόκειται να τη «γλιτώσει» από την επίθεσή του αυτή, «ειδικά η Κίνα, η οποία μας μεταχειρίζεται με μακράν τον χειρότερο τρόπο», μέσω Truth Social, ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί δημιούργημα και ιδιοκτησία του.
Το Σάββατο, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε συμβιβαστικό μέτρο, την εξαίρεση από τους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς —145% για τα εισαγόμενα προϊόντα της Κίνας— για τα αγαθά τεχνολογίας, κυρίως τα smartphones, τους υπολογιστές και τους ημιαγωγούς.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε δεκτή με ανακούφιση στις αγορές διεθνώς, που άρχισαν την εβδομάδα με άνοδο.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου αναγνώρισε την Κυριακή το «μικρό βήμα» που έκανε η Ουάσιγκτον όσον αφορά τα προϊόντα τεχνολογίας, παροτρύνοντάς τη ταυτόχρονα «να κάνουν ένα μεγάλο βήμα για να διορθώσουν τα σφάλματά τους, να ακυρώσουν τελείως την κακή πρακτική των ανταποδοτικών τελωνειακών δασμών και να επιστρέψουν στον σωστό δρόμο του αμοιβαίου σεβασμού».
Με τις άλλες χώρες, διαβεβαίωσε ο Μπέσεντ, οι διμερείς διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν με «γρήγορους» ρυθμούς για να επιλυθούν τα ζητήματα που άπτονται των δασμών.
Έγιναν επαφές «με το Βιετνάμ την περασμένη εβδομάδα» που θα συνεχιστούν με την Ιαπωνία «(αύριο) Τετάρτη» και με τη Νότια Κορέα «την επόμενη εβδομάδα», διευκρίνισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.
Υπάρχει μεγάλη εργαλειοθήκη για τα ομόλογα «εάν χρειαστεί»
Όσον αφορά το το πρόσφατο sell off των αμερικανικών ομολόγων, ο Μπέσεντ ανέφερε ότι το υπουργείο του διαθέτει εργαλεία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση εάν χρειαστεί. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ντάμπινγκ» από ξένους επενδυτές, είπε, κάνοντας λόγο για αυξημένη εξωτερική ζήτηση σε δημοπρασίες για 10ετείς και 30ετείς τίτλους του Δημοσίου την περασμένη εβδομάδα.
Επανέλαβε επίσης ότι πιστεύει πως το ξεπούλημα είναι κυρίως προϊόν απομόχλευσης. «Είμαστε πολύ μακριά» από την ανάγκη να αναλάβουμε δράση, υποστήριξε. Αλλά «έχουμε μια μεγάλη εργαλειοθήκη που μπορούμε να αναπτύξουμε» εάν χρειαστεί. Σε αυτήν την εργαλειοθήκη περιλαμβάνεται το πρόγραμμα επαναγοράς του τμήματος για παλαιότερους τίτλους, ανέφερε. «Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις επαναγορές αν θέλαμε».
Ερωτηθείς για το εάν, στην τελευταία του συνάντησή του με τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση για ανησυχίες σχετικά με την αγορά των ομολόγων, ο Μπέσεντ απάντησε: «Συγκεκριμένα, συζητήσαμε κάποιου είδους άμεση απάντηση; Νομίζω ότι απέχουμε πολύ από αυτό». Ωστόσο, δεχόμενος πίεση να απαντήσει εάν ανησυχεί ο Πάουελ, είπε: «νομίζω ότι θα το είχαμε ακούσει από την Fed» αν ίσχυε αυτό.
Ανάφερε επιπλέον ότι ένα μάθημα που έχει μάθει από την καριέρα του ως hedge fund manager είναι «να μην κοιτάζει τι συμβαίνει μόνο σε μια εβδομάδα».
Ο Μπέσεντ απέρριψε επίσης τις ανησυχίες για την ταυτόχρονη πτώση των ομολόγων και του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα. «Είμαστε ακόμα ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα» και εξακολουθεί να υπάρχει μια «ισχυρή πολιτική για το δολάριο», υποστήριξε.