Γερμανία και Γαλλία συσπειρώνουν τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ για να υποστηρίξουν τα αντίποινα κατά των αμερικανικών δασμών, εκτός και αν η Ουάσινγκτον κάνει συμβιβασμούς, καθώς η στάση του μπλοκ σκληραίνει πριν από την προθεσμία της 1ης Αυγούστου για μια εμπορική συμφωνία.
Σύμφωνα με πηγές, που επικαλούνται οι Financial Times, το Βερολίνο, έχοντας προηγουμένως ασκήσει έντονες πιέσεις για διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ για τη μείωση των εμποδίων στις εξαγωγές που έχει θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τώρα θέλει να απειλήσει με μια ισχυρή απάντηση. Και έχει ενώσει τις δυνάμεις του με το Παρίσι, το οποίο εδώ και καιρό έχει σκληρύνει τη στάση του.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς θα υποδεχτεί τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο την Τετάρτη.
«Πρέπει να αλλάξουμε τη μέθοδο διαπραγμάτευσής μας. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε και να θέσουμε στο τραπέζι οποιαδήποτε επιλογή που θα άλλαζε την ισορροπία της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Μαρκ Φεράτσι στο Βερολίνο τη Δευτέρα, ενόψει της συνάντησής του με τη Γερμανίδα ομόλογό του Κατερίνα Ράιχ.
Οι «εξομολογήσεις» στις Βρυξέλλες
Ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαχειρίζεται την εμπορική πολιτική, συναντήθηκαν την Τρίτη με τους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ για τις λεγόμενες «εξομολογήσεις».
Το κύριο ερώτημα είναι εάν το μπλοκ θα πρέπει να προετοιμάσει το μέσο κατά του καταναγκασμού (ACI) – τον λεγόμενο εμπορικό μπαζούκα. Αν και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν, θα έδινε στις Βρυξέλλες το περιθώριο να αποκλείσουν αμερικανικές εταιρείες από δημόσιους διαγωνισμούς, να ανακαλέσουν την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και να περιορίσουν τις εισαγωγές και τις εξαγωγές.
Η Γερμανία και η Γαλλία τάσσονται υπέρ της χρήσης του ACI, αλλά ορισμένα κράτη μέλη είναι επιφυλακτικά ως προς την αντίδραση που θα μπορούσε να προκαλέσει ο Τραμπ.
«Υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία κατά της ενεργοποίησης της ACI», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Ένας τρίτος διπλωμάτης προειδοποίησε: «Αυτό θα ήταν πυρηνικό. Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή για να εκτιμηθεί με βεβαιότητα εάν τα κράτη μέλη την ευνοούν».
Η επιτροπή θα προχωρούσε μόνο εάν ήταν βέβαιη ότι είχε την υποστήριξη της σταθμισμένης πλειοψηφίας των κρατών μελών.
Ανεβαίνουν οι τόνοι
Ωστόσο, αρκετοί άλλοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η επιστολή του Τραμπ αυτόν τον μήνα, στην οποία απειλούσε με «αμοιβαίους» δασμούς 30% από την 1η Αυγούστου, είχε εντείνει την αντίσταση. Μέχρι τότε, οι δασμοί επρόκειτο να αυξηθούν στο 20% από το τρέχον επίπεδο του 10% από τον Αύγουστο.
«Η επιστολή έχει σκληρύνει το κλίμα μεταξύ των κρατών μελών», είπε στους FT, ένας από αυτούς.
«Η Γερμανία έχει κάνει στροφή 180 μοιρών σε λίγες μέρες», είπε ένας άλλος, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες χώρες «θέλουν κάτι στο τραπέζι για να αποκτήσουν μόχλευση».
Τόνισαν ότι η ενεργοποίηση της ACI θα πυροδοτούσε απλώς μια έρευνα και όχι άμεσα μέτρα. Εάν η επιτροπή διαπιστώσει ότι οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην ΕΕ, θα συστήσει αντίποινα, τα οποία θα εγκριθούν από τα κράτη μέλη.
«Είναι μια βαθμονομημένη απόκριση. Μπορεί να είναι ένας μπαζούκας, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή.»
Οι Financial Times ανέφεραν την Παρασκευή ότι ο Τραμπ απέρριψε επίσης μια συμφωνία-πλαίσιο που θα παγίωνε τον τρέχοντα αμοιβαίο συντελεστή 10% υπέρ ενός μόνιμου ελάχιστου δασμού 15% ή υψηλότερου.
Η ΕΕ επιθυμεί επίσης ορισμένες εξαιρέσεις από τον τομεακό φόρο 25% στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και τον δασμό 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
«Δύσκολη» προθεσμία
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε στο Fox News την Τρίτη ότι «η 1η Αυγούστου είναι μια αρκετά δύσκολη προθεσμία» μετά την οποία οι δασμοί θα «γυρίσουν μπούμερανγκ πίσω στο αμοιβαίο επίπεδο».
Διπλωμάτες λένε ότι σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ σχεδόν σίγουρα θα θέσει σε ισχύ το ήδη εγκεκριμένο πακέτο δασμών σε ετήσιες εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων του κοτόπουλου και του τζιν, στις 6 Αυγούστου.
Ένα δεύτερο χτύπημα ως αντίποινα κατά των ετήσιων εισαγωγών των ΗΠΑ αξίας 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών της Boeing και του μπέρμπον, θα ψηφιστεί έως τις 6 Αυγούστου και θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη ημέρα, εάν εγκριθεί, δήλωσαν δύο διπλωμάτες.
Αυτή θα ήταν η έσχατη λύση, εξήγησαν οι διπλωμάτες στους FT.
Η επιτροπή ετοιμάζει επίσης μια τρίτη λίστα με μέτρα κατά των υπηρεσιών. Ένα άτομο που γνωρίζει την τελευταία πρόταση δήλωσε ότι θα περιλαμβάνει φόρους στις ψηφιακές υπηρεσίες και στα έσοδα από διαδικτυακές διαφημίσεις.
Πηγή: ΟΤ