Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι μέχρι στιγμής προσφορές ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω του 3,5% -και συγκεκριμένα στο 3,45%.
Στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είναι η άντληση ενός συνολικού ποσού της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ. Φυσικά, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με το ύψος των τελικών προσφορών.
Το βιβλίο των προσφορών αναμένεται να κλείσει το μεσημέρι, με την όλη διαδικασία να «τρέχουν» οι τράπεζες Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Société Générale.
Με «σφραγίδα» investment grade
Πρόκειται για την πρώτη έξοδο στις αγορές με την «σφραγίδα» της επενδυτικής βαθμίδας (είχαν προηγηθεί μόνο επανεκδόσεις ήδη υφισταμένων ομολόγων), την οποία πλέον η Ελλάδα απολαμβάνει από τέσσερις διαφορετικούς οίκους αξιολόγησης.
Fitch, Standard & Poor’s, Scope και DBRS από το β’ εξάμηνο του 2023 έχουν επαναφέρει τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, ενώ ο Moody’s αναμένεται να πράξει το ίδιο στην επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση στις 15 Μαρτίου.
Το φετινό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ προβλέπει την άντληση συνολικά 10 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων. Επομένως, εφόσον σήμερα πράγματι «σηκώσει» 3,5 δισ. ευρώ, θα καταφέρει να καλύψει το 35% του τελικού στόχου.
Κάτω των 100 μονάδων το spread
Στο μεταξύ, η συγκυρία για τα ελληνικά ομόλογα θεωρείται εξαιρετική, με τους περισσότερους αναλυτές να δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι το spread στις αποδόσεις μεταξύ του ελληνικού 10ετούς τίτλου και του γερμανικού 10ετούς τίτλου κυμαίνεται σε λιγότερο από 100 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από το 2021.
Ταυτόχρονα, η «απόσταση» της ελληνικής απόδοσης έναντι της ισπανικής είναι σχεδόν αμελητέα (<10 μονάδων βάσης), γεγονός το οποίο σημαίνει ότι Αθήνα και Μαδρίτη δανείζονται με το ίδιο σχεδόν επιτόκιο.
Γεράσιμος Χιόνης • [email protected]