22.9 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 7:24

Ελλάδα: 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων – Η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Η αύξηση των πρωτογενών δαπανών χωρίς νέα μέτρα ανέρχεται σε 2,8 δισ. για το 2025, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά την εξειδίκευση των μέτρων για αυξήσεις αποδοχών και μειώσεις εισφορών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, η αύξηση των πρωτογενών δαπανών που κατευθύνονται σε αυξήσεις συντάξεων και μισθών και για την άμυνα, ενδέχεται να φτάσει και τα 3,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για όφελος 1,5 δισ. για τους πολίτες, εκ των οποίων περίπου 550.000 ευρώ αφορούν αυξήσεις αποδοχών και περίπου 900.000 αφορούν μειώσεις φόρων.

12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε 12 νέες αυξήσεις αποδοχών και 12 νέες μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ:

  • Νέα αύξηση συντάξεων από 1-1-2025. Υπολογίζεται με έναν μαθηματικό τύπο που έχει να κάνει με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Εκτιμάται σε 2-2,5%.
  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, έως 200 ευρώ.
  • Οριζόντια αύξηση στο δημόσιο για να μην υπολείπεται ο εισαγωγικός μισθός του κατώτατου.
  • Διεύρυνση επιδόματος στόχων στο δημόσιο.
  • Αύξηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.
  • Αύξηση 20% της νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων.
  • Κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες περιοχές.
  • Μια επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού για τους δικαιούχους τον Δεκέμβριο.
  • Τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ θα λάβουν τον Δεκέμβριο και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.
  • Καταβολή 50% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους δικαιούχους του

Ως προς τις μειώσεις εισφορών, αναφέρθηκε στα εξής μέτρα:

  • Μείωση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών από 1-1-2025.
  • Κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Απαλλαγή φόρου για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν.
  • Απαλλαγή από ΦΠΑ για νέες κατασκευές – επέκταση και το 2025.
  • Κατάργηση του τέλους σταθερής τηλεφωνίας για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες από 100 Mbps.
  • Απαλλαγή από τον φόρο στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.
  • Φοροαπαλλαγή για παροχές επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές.
  • Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%.
  • Κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.
  • Μείωση φόρων χαρτοσήμου.

Οριζόντια αύξηση μισθών στο Δημόσιου, σε συνάρτηση με τον κατώτατο μισθό

Εξειδικεύοντας περαιτέρω τα μέτρα, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Πετραλιάς σημείωσε τον Απρίλιο αναμένεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Επανέλαβε ότι ως τον Απρίλιο του 2027 θα ανέλθει στα 950 ευρώ.

Για την οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, είπε ότι θα ακολουθούν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αύξηση θα αφορά όλα τα μισθολογικά κλιμάκια, ενώ η κατανομή ανά έτος σημείωσε ότι εξαρτάται από τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού.

Σημείωσε, δε, ότι πέρα από την οριζόντια αύξηση που θα προσδιοριστεί τον Απρίλιο, υπάρχει από 1-1-2025 η μείωση της εισφοράς, ενώ υπάρχει και η διεύρυνση του επιδόματος στόχων.

Αναφέρθηκε επιπλέον στην αύξηση 20% της νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων, με μηνιαίο όφελος 22 ευρώ καθαρά, ενώ τόνισε ότι αυτή δεν είναι η μόνη αύξηση για τους ενστόλους.

Για την αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, που θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, έκανε λόγο για μηναίο όφελος 100 με 210 ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στα κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες περιοχές.

Από πού θα προέλθει η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Δήμας ανέφερε ότι η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα, θα προέρχεται κατά 0,5% από τις εισφορές των εργαζομένων και το υπόλοιπο 0,5% από τις εργοδοτικές εισφορές του κλάδου υγείας.

Ως δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία ανέφερε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Είπε επίσης ότι το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.

Αναφέρθηκε επίσης στη μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Απαλλαγή φόρου για κλειστά διαμερίσματα

Για την απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες (φυσικά πρόσωπα) που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα (που δηλώνονται κενά στο Ε2 τα τελευταία 3 χρόνια) ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση, είπε ότι ισχύει για διαμερίσματα έως 120 τ.μ. που θα ενοικιαστούν από σήμερα έως και το τέλος του 2025. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, τα κλειστά ακίνητα της τελευταίας τριετίας υπολογίζονται σε 600.000.

Είπε επιπλέον ότι οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας. Προϋπόθεση είναι να μην υπάρξει μείωση μισθού του εργαζομένου.

Ο κ. Δήμας ανέφερε ότι αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες. Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

Πρόσθεσε ότι όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται.

Μιλώντας για τα κίνητρα σε επιχειρήσεις, είπε ότι αφορούν τις συγχωνεύσεις, την έρευνα και την καινοτομία.

Τέλος, αναφέρθηκε στη χορήγηση «Golden Visa» για κεφάλαια που θα εισάγονται για την χρηματοδότηση startup εταιριών με τουλάχιστον 250.000 ευρώ, που δημιουργούν τουλάχιστον 2 νέες θέσεις εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική

Το πρόγραμμα της Cyprus League by Stoiximan από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική ανακοίνωσε σήμερα η ΚΟΠ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα έχει...

Συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ εξερράγησαν στον Λίβανο -3 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (φωτό)

Συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούνταν από την Χεζμπολάχ εξερράγησαν αργά σήμερα το απόγευμα στο νότιο τμήμα της χώρας και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού,...

Ο Σερ Στέλιος απένειμε για δεύτερη χρονιά βραβεία νεανικής επιχειρηματικότητας

Για δεύτερη χρονιά, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης της easy family of brands και ιδρυτής και πρόεδρος του Stelios Philanthropic Foundation βράβευσε τη...

Ακυρώνει πρόστιμο της Κομισιόν κατά της Google για την υπηρεσία AdSense το ΓΔΕΕ

Στην ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν με την οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 1,5 δισ. ευρώ στην Google για τον τρόπο λειτουργίας της διαφημιστικής πλατφόρμας AdSense, επικυρώνοντας...

Μικρό αεροσκάφος με τρεις επιβάτες χάθηκε, ενώ πετούσε από Ιταλία προς Γαλλία

Ένα μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν τρεις Γάλλοι χάθηκε από το πρωί της Τρίτης στη βορειοκεντρική Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία ορεινών διασώσεων της...

Πτώση σημείωσε το ΧΑΚ

Σε πτωτική πορεία επανήλθε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου μετά τα κέρδη της Τρίτης. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 182,71 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!