30.2 C
Nicosia
Τετάρτη 19 Ιούνιος 2024 | 22:37

Ελλάδα-πληθωρισμός: Στο 2,4% υποχώρησε τον Μάιο

Μικρή ανάσα στα νοικοκυριά τον Μάιο με τις τιμές σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων να ακολουθούν πτωτική πορεία ενώ σε άλλες περιπτώσεις να καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης. Το Μάιο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,4% από 3,1% τον Απρίλιο, 3,2% τον Μάρτιο και 2,9% τον Φεβρουάριο.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον προηγούμενο μήνα τα τρόφιμα – μη αλκοολούχα ποτά σημείωσαν οριακή μείωση 0,5% έναντι του Απριλίου. Σε ετήσια βάση η αύξηση ήταν στο 3,1%. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν για ακόμα ένα μήνα είχαν οι αυξήσεις στο ελαιόλαδο ενώ στη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη αύξηση βρίσκονται τα νωπά ψάρια.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Στις πέντε πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις, σε ετήσια βάση, είναι το ελαιόλαδο με ποσοστό 56,8%, τα νωπά ψάρια 12,5%, το μεταλλικό νερό- αναψυκτικά και χυμοί φρούτων 7,7%,  ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά με άνοδο 2,3% και κρέατα 1,9%. Αντίθετα πτώση 1,9% σημείωσαν τα γαλακτοκομικά & αυγά και κατά 0,9% το ψωμί-δημητριακά.

Στο σκέλος της ενέργειας, ο ηλεκτρισμός σημείωσε πτώση 13,8%, το φυσικό αέριο 11,6% ενώ τα καύσιμα-λιπαντικά αυξήθηκαν κατά 5,3% σε σχέση με τον Μάιο του 2023.

Σε σχέση με τον Απρίλιο, μείωση κατά 5,6% κατέγραψαν οι τιμές στα νωπά λαχανικά, 3,5% στα νωπά φρούτα, 2,6% στο χοιρινό και 2,2% στο πλήρες γάλα. Στον αντίποδα, το γιαούρτι αυξήθηκε κατά 3,6%, τα νωπά ψάρια κατά 2,5% και τα πουλερικά κατά 2,3%.

Οι μεταβολές σε ετήσια βάση

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,4% τον μήνα Μάιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2023, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 3,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, γαλακτοκομικά και αυγά, άλλα βρώσιμα έλαια.

• 1,6% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

• 6,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 2,2% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

• 4,0% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

• 2,2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, εφημερίδες-βιβλία και χαρτικά είδη, πακέτο διακοπών.

• 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

• 5,0% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία-κυλικεία.

• 1,1% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σημαντικές αλλαγές στις νομοθεσίες για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σημαντικές αλλαγές στις νομοθεσίες που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναμένεται να προωθήσει από τον Σεπτέμβριο η Κυβέρνηση, οι οποίες ενδεχομένως να αφορούν...

Αισιόδοξα μηνύματα Χριστοδουλίδη για την οικονομία στη συνέλευση του ΣΕΛΚ (φωτό)

Την ξεκάθαρη πρόθεση της Κυβέρνησης να εξαλείψει οποιαδήποτε σκιά για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κύπρο, υπογράμμισε από το βήμα της 63ης ετήσιας γενικής συνέλευσης...

Καύσωνας με 40 βαθμούς την Πέμπτη – Κίτρινη προειδοποίηση

Νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας για την Πέμπτη, καθώς η θερμοκρασία στο εσωτερικό αναμένεται να ανέλθει στους 40 βαθμούς Κελσίου. Η προειδοποίηση ισχύει...

Οριακές ζημιές κατέγραψε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο

Οριακές ζημιές κατέγραψε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε απώλειες σε ποσοστό 0,09%, κλείνοντας στις 164,88 μονάδες. Απώλειες 0,11% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 100,28...

Γεύμα εργασίας Χριστοδουλίδη-Γεραπετρίτη

Γεύμα εργασίας στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Γεραπετρίτη παρέθεσε τη Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από το Υπουργείο Εξωτερικών...

Δεύτερη νίκη της Γερμανίας στο EURO

Τη δεύτερη νίκη της σε ισάριθμούς αγώνες πέτυχε η οικοδέσποινα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Γερμανία, αυτή της φορά επί της Ουγγαρίας με 2-0, στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!