18.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 16:39

Ελλάδα: Νέα μέτρα για δημογραφικό και οικογένειες, τι αλλάζει στα επιδόματα

Οι αλλαγές στα επιδόματα, η εφ’ όρου ζωής αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας, αλλά και ο τρόπος στήριξης των εργαζόμενων γονέων, βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- στο επίκεντρο της διυπουργικής συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι:

  • Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
  • Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
  • Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας
  • Θάνος Πετραλιάς, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
  • Παύλος Μαρινάκης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Για τους τριτέκνους

Όπως ανέφερε η κ. Ζαχαράκη, η ιδιότητα του τριτέκνου χανόταν όταν το παιδί γινόταν 18 ετών ή όταν τελείωνε τις σπουδές. Αυτό πλέον παύει και αναγνωρίζεται η τριτεκνική ιδιότητα εφ’ όρου ζωής. Η πιστοποίηση θα γίνεται μέσω πλατφόρμας, η οποία διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αυξάνεται η ποσόστωση για τις προσλήψεις στο δημόσιο σε τρίτεκνους, ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολύτεκνους από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων.

Επίσης, οι πρόνοιες που ισχύουν για τους πολύτεκνους έχουν ήδη επεκταθεί στους τρίτεκνους και σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα. Ενδεικτικά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» η χορήγηση των δανείων σε τρίτεκνους ήταν με μηδενικό επιτόκιο, όπως και στα άλλα προγράμματα κοινωνικής στέγασης. Εξίσου στη διάθεση των vouchers για τους παιδικούς σταθμούς τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες είχαν κοινό «μπόνους» 40 μορίων.

20.000 νέες θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς – Τέλη Οκτωβρίου η πρόσκληση σε Δήμους και ιδιώτες

Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε σε πρόγραμμα 20.000 νέων θέσεων σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Μίλησε για πρόγραμμα χρηματοδότησης για δημιουργία ή επέκταση δημοτικών και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών για πολύ μικρά παιδιά, από 2 μηνών έως 2,5 έτη. Στόχος είναι η αύξηση των θέσεων σε βρεφικούς σταθμούς μέσω χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως ανέφερε η κ. Ζαχαράκη, τον Οκτώβριο θα βγει η πρόσκληση προς δήμους και ιδιώτες. Η επιδότηση ανέρχεται έως 50% του συνολικού κόστους της δομής και καλύπτει κτιριακές υποδομές, εξωτερικούς χώρους και εξοπλισμό

Πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος «νταντάδες της γειτονιάς»

Η υπυργός ανακοίνωσε την πανελλαδική επέκταση του προγράμματος «νταντάδες της γειτονιάς». Μετά την πιλοτική φάση, το πρόγραμμα που προβλέπει την κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων από 2 μηνών έως 2,5 ετών από πιστοποιημένους επιμελητές και υλοποιείται σε 62 Δήμους της χώρας, θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Το υπουργείο Οικογένειας έχει διασφαλίσει ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ 2021- 2027. Στο τέλος Οκτωβρίου  θα δημοσιευτεί η νέα πράξη για υλοποίηση σε όλους τους δήμους της χώρας.

«Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζόμενων γονέων, ο οικογενειακός προγραμματισμός, η διευκόλυνση αναζήτησης εργασίας, η μείωση της ανεργίας των επαγγελματιών του χώρου της προσχολικής αγωγής, η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, κυρίως γυναικών με πολυετή αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα της φύλαξης παιδιών» ανέφερε η κ. Ζαχαράκη. Μέχρι στιγμής στην πιλοτική φάση έχουν υπογραφεί 802 συμφωνητικά ενώ έχουν εγγραφεί 1.308 διαθέσιμοι επιμελητές.

Όπως ανέφερε, το ποσό του voucher διπλασιάστηκε ήδη κατά την πιλοτική φάση και έχει διαμορφωθεί:

  • Σε 500 ευρώ από 250 μηνιαίως εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθερος/η επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος/η.
  • Σε 300 ευρώ από 150 ευρώ μηνιαίως, εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή είναι εγγεγραμμένο/η ως άνεργος/η στο Μητρώο Ανεργίας ή λαμβάνει, μέσω άλλης δράσης, αξία τοποθέτησης (voucher) για συμμετοχή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή αντίστοιχες δομές.
  • Στο Μητρώο Επιμελητών/τριών της παρούσας Πρόσκλησης δύναται να εγγραφούν μόνο φυσικά πρόσωπα με αυστηρές προϋποθέσεις ενώ πρόσφατα εντάχθηκαν στους εν δυνάμει επιμελητές και οι γιαγιάδες και παππούδες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών και vouchers από τις επιχειρήσεις σε νέους γονείς

Αφορά παροχές των επιχειρήσεων σε νέους γονείς και για διάστημα έως 12 µήνες από την απόκτηση παιδιού. Μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να  µην υπάρχει µείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή, καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και επόμενους 6 μήνες, σε σχέση µε τις αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν την παροχή.

Θεσπίζεται πλήρης φοροαπαλλαγή των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους του.

Άλλα μέτρα

Η κ. Ζαχαράκη μίλησε επιπλέον για:

  • Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στις ιδιωτικές ασφάλειας υγείας για παιδιά έως 18 ετών.
  • Δωρεάν προληπτικό έλεγχος γονιμότητας (ΑΜΗ) σε γυναίκες από 30 έως 35 ετών.
  • Ψηφιοποίηση της διαδικασίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Παρατηρητήριο για το Δημογραφικό

Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία παρατηρητηρίου για το Δημογραφικό με τη λογική της παρακολούθησης των οριζόντιων μέτρων.

Όπως είπε, δημιουργείται διαδικτυακός τόπος «all-about-my child» με πλήρη πληροφόρηση για όλες τις παροχές, γιατρούς, παιδικούς σταθμούς.

Τι αλλάζει στα επιδόματα

Αναφερόμενη στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, είπε ότι διαπιστώθηκαν σημαντικές στρεβλώσεις, όπως για παράδειγμα η απουσία περιουσιακών στοιχείων στο επίδομα παιδιού και αντικίνητρα για την αγορά εργασίας.

Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι αυξάνονται τα ποσά και στα τρία βασικά επιδόματα, ενώ εισάγεται το κριτήριο απαλλαγής ποσοστού του εισοδήματος από μισθωτή εργασία. Στην πράξη, όπως είπε, διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια.

Οι αυξήσεις στα επιδόματα

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται από 216 σε 250 ευρώ και η προσαύξηση σε κάθε παιδί από 54 σε 75 ευρώ, ενώ αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.

Ο κ. Ζαχαράκη ανέφερε επίσης ότι αυξάνεται το επίδομα στέγασης από 70 σε 125 και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας

Σε ό,τι αφορά επίδομα παιδιού, ενοποιείται η 2η και 3η εισοδηματική κλίμακα σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της 3ης εισοδηματικής κλίμακας από 28 ευρώ ανά παιδί σε 45 ανά παιδί και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και κάθε επόμενο.

Η 1η κλίμακα στο επίδομα παιδιού αυξάνεται ώστε το ποσό ενίσχυσης να εξισωθεί με τη νέα κλίμακα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, τα οποία θα είναι διευρυμένη σε σύγκριση με άλλα επιδόματα.

Για παράδειγμα, ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα παραπάνω λαμβάνει 535 ευρώ, αντί για 432 μηνιαίως.

Ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε επίδομα παιδιού και στέγαστος και 30% στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να δοθεί κίνητρο προς εργασία, ανέφερε η κ. Ζαχαράκη.

Έκτακτη παροχή στα προνοιακά επιδόματα τον Δεκέμβριο

  • Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τον Δεκέμβριο θα δοθεί επιπλέον το 50% του μηνιαίου ποσού.
  • Στο επίδομα παιδιού οι οικογένειες θα λάβουν μια επιπλέον δόση τον Δεκέμβριο.
  • Η ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν τον Δεκέμβριο 200 ευρώ επιπλέον, όπως και οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων.

Αύξηση κατώτατου μισθού και συντάξεων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αναμόρφωση επιδόματος ανεργίας

Από την πλευρά της, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δομούνται σε δύο βασικούς άξονες:

1. Την τόνωση της απασχόλησης, με μέτρα όπως:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο.
  • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα από 1.1.2025.
  • Η αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας. Σχεδιάζεται πιλοτικό πρόγραμμα, με το επίδομα να προσαρμόζεται στις ανάγκες του ανέργου και να δίνει κίνητρα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.
  • Τα κίνητρα σε επιχειρήσεις να στηρίζουν νέους εργαζόμενους γονείς. Θεσμοθετείται η φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων. Οι εργοδότες που υποστηρίζουν τους νέους γονείς με οικειοθελείς μη μισθολογικές παροχές ύψους έως 5.000 ευρώ για έναν χρόνο από την απόκτηση παιδιού, απαλλάσσονται από τον φόρο για τις παροχές αυτές. Το ποσό θα είναι προσαυξημένο κατά επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ενώ δεν επιτρέπεται η μείωση των αποδοχών του νέου γονέα κατά τη διάρκεια της παροχής, καθώς και για ένα εξάμηνο πριν και ένα εξάμηνο μετά. Θεσπίζεται επίσης φοροαπαλλαγή των vouchers που παρέχονται στους εργαζόμενους για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

2. Τα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων, όπως:

  • Η οριζόντια αύξηση συντάξεων από 1.1.2025 κατά 2,2%-2.5%.
  • Η έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά. Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από το άθροισμα των κύριων συντάξεων. Η ενίσχυση θα φτάνει τα 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ, τα 150 ευρώ για συντάξεις από 700 έως 1.100 ευρώ και τα 100 ευρώ για συντάξεις από 1.100 έως 1.600 ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες η ΚΥΑ για τον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας στις γυναίκες

Από την πλευρά της, η κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στα δύο μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ, που ήταν:

  • ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών,
  • η απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

«Η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης είναι μια νέα αξιόπιστη εξέταση, η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας και να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο στοχευμένα στη διαδικασία που αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.

Ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε αίτηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει για τα κριτήρια προκειμένου να μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει αυτή την εξέταση.

Σημείωσε ότι μεγάλο κομμάτι των αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων που αφορά την αναπαραγωγική υγεία αποζημιώνονται κατά 85% και η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι στο 15%.

Η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν από πλευράς ΕΟΠΥΥ τα κριτήρια και η διαδικασία της Κοινής Υπουργική Απόφασης, έτσι ώστε «οι γυναίκες να γνωρίζουν το μονοπάτι για την διενέργεια αυτής της εξέτασης».

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!