25.9 C
Nicosia
Κυριακή 8 Σεπτέμβριος 2024 | 2:18

Ελλάδα: Επιδότηση για τα τιμολόγια – Όλα τα μέτρα

Το πακέτο των μέτρων κατά της ενεργειακής ακρίβειας, παρουσιάζει αυτή την ώρα ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Επιβάλλεται έκτακτος φόρος στους παραγωγούς ενέργειας, με τα έσοδα να κατευθύνονται στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Ο κ. Σκυλακάκης άρχισε τις ανακοινώσεις, εξηγώντας πώς ακριβώς διαμορφώνονται οι τιμές ρεύματος και ποιοι είναι οι παράγοντες που τις επηρεάζουν.

«Το ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο έχει αδυναμίες, αλλά είναι υποχρεωτικό, δεν επιτρέπει κρατική ρύθμιση τιμών ή μονοπώλια. Τα κράτη – μέλη μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις, αλλά αυτές δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Οι τιμές διαμορφώνονται από το πόσες νέες ανανεώσιμες πηγές μπαίνουν στο σύστημα. Όσο περισσότερες μπαίνουν, τόσο θα υποχωρούν οι τιμές μακροπρόθεσμα», εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

Για τον λιγνίτη και για το φυσικό αέριο, οι τιμές διαμορφώνονται από δύο εξωγενείς παράγοντες, στις οποίες καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει: Οι τιμές των ρύπων και οι πανευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου σε σχέση με το 2019 έχουν διπλασιαστεί και των ρύπων έχουν τριπλασιαστεί. «Οι εξωγενείς παράγοντες λοιπόν είναι εξαιρετικά δυσμενείς. Το θετικό που έχει υπάρξει είναι ότι έχουμε πολύ περισσότερες ΑΠΕ».

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει και ένας τρίτος σημαντικός παράγοντας: Οι διασυνδέσεις με τα συστήματα του εξωτερικού.

Τα χρωματιστά τιμολόγια

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως μία σημαντική παρέμβαση τον τελευταίο χρόνο ήταν η θέσπιση των χρωματιστών τιμολογίων, που δίνουν διάφορες επιλογές στους καταναλωτές. Το είδος του τιμολογίου δεν είναι «μία μαγική σφαίρα». Το ποιο διαλέγουμε εξαρτάται από το ενεργειακό μας προφίλ, σημείωσε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε πως ρόλο παίζει και το κατά πόσο ο καταναλωτής θέλει να αναλάβει ρίσκο.

Η εικόνα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Να θυμίσουμε ότι οι παρεμβάσεις αυτές έρχονται ύστερα από την εκτίναξη των τιμών χονδρικής του ρεύματος στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Τα πράγματα που ήδη θυμίζουν μέρες ενεργειακής κρίσης.

Ενδεικτικό είναι ότι το ανοδικό σερί στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται και σήμερα με νέα υψηλή τιμή στα 218,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 176,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες, με τη μέγιστη ωριαία τιμή να καταγράφει νέα ρεκόρ στα 759,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η προσέγγιση της κυβέρνησης, όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνει ένα πλέγμα μέτρων, με το καθένα να προκρίνεται με βάση την εξέλιξη της κατάστασης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

LIVE: Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».   Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για 6η...

Ερντογάν: «Ισλαμική συμμαχία» ως αντίβαρο στο Ισραήλ

Τη δημιουργία μιας συμμαχίας ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να αντιμετωπίσουν «την αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού» του...

35 μικρές επιχειρήσεις στην πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας “Πάμε Τρίοδος”

Με την παρουσία συνολικά 35 μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιείται σήμερα στους κήπους της προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος, από τις έντεκα...

Ο Πορτογάλος Pizzi στον ΑΠΟΕΛ

O ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσε το νέο μεταγραφικό του απόκτημα, τον Pizzi. Η ανακοίνωση της ομάδας Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας...

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη ψευδοκράτους

Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της «τδβκ» - όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος - ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ...

Κανονικά η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα

Κανονικά θα διεξαχθεί η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χριστάκης Ευσταθίου, εκπρόσωπος της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!