Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχουν ήδη βάλει στο φουλ τις «μηχανές» προκειμένου το επόμενο έτος να παρουσιάσουν ένα νέο πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων που θα συμβάλουν στην ελάφρυνση κυρίως των εισοδημάτων που κυμαίνονται από 20.000 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, ούτως ώστε να λάβουν σάρκα και οστά από το 2026, δηλαδή έναν χρόνο, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.
«Ελεύθερη πτώση»
Είναι αξιοσημείωτο άλλωστε ότι, με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζονται ήδη στο υπουργείο, η μεσαία τάξη έχει «καταρρεύσει» τα τελευταία χρόνια, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2009 οι φορολογούμενοι που δήλωναν από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ ξεπερνούσαν τις 900.000, το 2016, περίπου 400.000 υπόχρεοι «εξαφανίστηκαν», αφού μόλις 500.000 δήλωναν στην κλίμακα των εν λόγω εισοδημάτων, αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εκ νέου αύξησή τους.
Αναμφισβήτητα η «ελεύθερη πτώση» των μεσαίων εισοδημάτων οφείλεται στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, όμως και πάλι από τότε η «ανασύνταξή» τους έχει καθυστερήσει σημαντικά, παρά τα όποια θετικά μέτρα έχουν ληφθεί στο φορολογικό πεδίο τα τελευταία χρόνια.
Αιχμή του δόρατος
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό η κυβέρνηση, που θέλει να «κερδίσει» τη μεσαία τάξη, σχεδιάζει αλλαγές, που θα αποτελέσουν μάλιστα και αιχμή του δόρατος στο πολιτικό σκηνικό, προκειμένου να αποκρούσει και τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, με τη θέσπιση νέων φοροελαφρύνσεων, αλλαγών κυρίως στη φορολογική κλίμακα, καθώς και μείωση των τεκμηρίων ώστε να αντιστρέψει το κλίμα. Ειδικότερα, με βάση τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, μεταξύ άλλων, μελετώνται τα εξής:
- ο επανασχεδιασμός της φορολογικής κλίμακας με προσθήκη νέων ενδιάμεσων φορολογικών συντελεστών, που θα στοχεύουν στην ελάφρυνση των φορολογουμένων με εισοδήματα μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν το 2020 στη φορολογική κλίμακα ευνόησαν κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, καθώς με την εφαρμογή του συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματός τους είχαν ετήσιο όφελος 1.300 ευρώ, ενώ για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ η ελάφρυνση ήταν μόλις 17 ευρώ ετησίως.
- στη μείωση του συντελεστή στο κλιμάκιο από 10.001 έως 20.000 ευρώ, ο οποίος ανέρχεται σήμερα στο 22%. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η μείωση του συντελεστή στο 15%, κίνηση η οποία αυτόματα θα οδηγούσε στη μείωση του φόρου κλιμακίου από τα 2.200 ευρώ στα 1.500 ευρώ, και ταυτόχρονα θα οδηγούσε σε έμμεση αύξηση αποδοχών κατά 50 ευρώ τον μήνα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με τους 14 μισθούς.
- στην αύξηση του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής σήμερα είναι 44% και επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.
- στη θέσπιση νέων φοροελαφρύνσεων, με πρώτο στη λίστα το νέο «κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026 και σταδιακή κατάργησή τους τα επόμενα έτη, που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση, με στόχο την εξάλειψη των στρεβλώσεων και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Γιώργος Κούρος • [email protected]