Η σύμβαση που θα υπογράψει η Κυβέρνηση με την ΟΠΑΠ Κύπρου προβλέπει έσοδα 447 εκ. ευρώ για δεκαπέντε χρόνια και είναι ικανοποιητική και προς όφελος της Δημοκρατίας, τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που η Ελεγκτική Υπηρεσία δηλώνει πως η σύμβαση είναι ετεροβαρής και θα έπρεπε, με βάση τους υπολογισμούς της, να ανερχόταν στα 700 εκ. ευρώ.
Οι αναφορές έγιναν κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, κατά τη συζήτηση της σύμβασης του Υπουργείου Οικονομικών με την ΟΠΑΠ Κύπρου, μετά από αυτεπάγγελτη εξέταση που αποφάσισε η Επιτροπή. Στη συνεδρία αναφέρθηκε και θέμα σύγκρουσης συμφέροντος καθώς, σύμφωνα με πληροφόρηση Βουλευτών της Επιτροπής, στο ΔΣ της ΟΠΑΠ Κύπρου έχει διοριστεί συγγενικό πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε αρχικά σε σκάνδαλο για το γεγονός ότι η σύμβαση από το 2018 που έπρεπε να είχε υπογραφεί, δεν υπογράφτηκε και γίνεται σήμερα η διαδικασία ανανέωσής της.
Ανέφερε πως στην προηγούμενη σύμβαση το κράτος εισέπραξε για μια 15ετία 215 εκ. ευρώ ενώ η νέα σύμβαση προβλέπει έσοδα για την Δημοκρατία 447 εκ. ευρώ. Όπως είπε, με βάση τους υπολογισμούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τα έσοδα που θα έπρεπε να προβλέπει για το κράτος η συμφωνία είναι κοντά στα 700 εκ. ευρώ. Τόνισε πως η βελτίωση που επήλθε στη νέα σύμβαση είναι ικανοποιητική αλλά εξακολουθεί να είναι ετεροβαρής υπέρ της ΟΠΑΠ Κύπρου, κάτι που η Υπηρεσία έχει επισημάνει στο Υπουργείο Οικονομικών με επιστολές της τον περασμένο Απρίλιο αλλά και Μάιο.
Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε στη συνέχεια πως η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών τι θα πράξει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ωστόσο, όπως σημείωσε, σε περίπτωση που προχωρήσει με τη σύμβαση όπως έχει, τότε η Υπηρεσία θα αποταθεί στην Κομισιόν ενημερώνοντας την για ετεροβαρή σύμβαση εις βάρος του κράτους και πως η σύμβαση αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση.
Ο Γενικός Ελεγκτής είπε στη συνέχεια πως τα πιο πάνω αφορούν την οικονομική πτυχή της σύμβασης, ενώ υπάρχουν και άλλοι όροι που χρίζουν βελτίωσης ή αλλαγής.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, υπάρχει όρος όπως «Ανωτέρα Βία», ο οποίος προβλέπει πως η ΟΠΑΠ δεν θα καταβάλλει τα οφειλόμενα στην Δημοκρατία σε κάποιες περιπτώσεις. Σημείωσε πως για τον εν λόγω όρο, η Νομική Υπηρεσία ήγειρε ενστάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας πως θα πρέπει να αφαιρεθεί, όμως η Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς την αφαίρεση του αφού διαφωνεί η ΟΠΑΠ Κύπρου.
Αναφερόμενος στα αδιάθετα κέρδη, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ενώ το συνολικό ποσό για την περίοδο 2006-2022 ανέρχεται στα 17 εκ. ευρώ, φαίνεται πως θα δοθούν υπό τη μορφή κατασκευής κάποιων έργων τα 9 εκ. τα οποία αφορούν την περίοδο 2013-2022.
Από την πλευρά του ο ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, είπε στη δική του παρέμβαση πως η σύμβαση έχει τύχει διαπραγμάτευσης από συντονιστική επιτροπή και πως η όλη διαδικασία βασίζεται σημείο προς σημείο στη Νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή.
Σημείωσε πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η ίδια που ακολουθήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία στη σύμβαση της με την ΟΠΑΠ Ελλάδας, κάτι που είχε συμβουλεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία η Κομισιόν.
Ο κ. Παντελή τόνισε πως η συμφωνία δεν είναι ετεροβαρής, βελτιώνει κατά πολύ την προηγούμενη συμφωνία, διασφαλίζει τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρίως, βασίστηκε στη Νομοθεσία. Σχολιάζοντας τη θέση του Γενικού Ελεγκτή πως η σύμβαση είναι ετεροβαρής υπέρ της εταιρείας, είπε πως ο καθένας μπορεί να θεωρεί ότι θέλει. Παραδέχθηκε πως υπήρξε καθυστέρηση στη συνομολόγηση της νέας σύμβασης, ωστόσο τόνισε πως αυτή είναι προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Παντελή σχολίασε και τη θέση του Γενικού Ελεγκτή ότι το ποσοστό που αποστέλλει η ΟΠΑΠ Κύπρου στην ΟΠΑΠ Ελλάδας και το οποίο ανέρχεται στο 9,54%, είναι αδικαιολόγητα υψηλό και αποστερεί από τη Δημοκρατία και άλλα έσοδα. Είπε πως το ποσοστό αυτό αποφασίστηκε μετά από διαπραγμάτευση και στη βάση έρευνας για το τι συμβαίνει με παρόμοιες συμβάσεις εταιρειών στο εξωτερικό.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης δήλωσε μετά τη συνεδρία πως υπάρχουν σημεία στο προσχέδιο της σύμβασης για ανανέωση της συμφωνίας ΟΠΑΠ με Υπουργείο Οικονομικών που θα πρέπει να επαναξιολογηθούν ούτως ώστε η σύμβαση να είναι προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι του ΟΠΑΠ, καθώς αυτή τη στιγμή με βάση τα στοιχεία που έχουν ενώπιον τους η σύμβαση είναι ετεροβαρής υπέρ του ΟΠΑΠ.
Ο κ. Πασιουρτίδης αναφέρθηκε σε δύο πολύ σοβαρά θέματα που έχουν προκύψει, με το πρώτο να αφορά τα αδιάθετα κέρδη της περιόδου 2012-2022 τα οποία κερδήθηκαν από παίκτες αλλά δεν εξαργυρώθηκαν. Όπως είπε, έχει αναφερθεί από τον ΓΔ του ΥΠΟΙΚ ότι έχει ήδη συμφωνηθεί πως αυτά τα κέρδη θα διατεθούν για την κατασκευή έργων κοινής ωφελείας τα οποία έχουν ήδη αποφασιστεί. Ο κατάλογος των έργων αυτών θα σταλεί στην Επιτροπή, ενώ ανάμεσα τους βρίσκεται, όπως λέχθηκε εντός της Επιτροπής, η κατασκευή νοσοκομείου αποκατάστασης παίδων.
Όπως είπε ο κ. Πασιουρτίδης, το ερώτημα είναι με ποια κριτήρια αποφασίστηκαν αυτά τα έργα, ενώ αυτό που θα πρέπει να διασφαλιστεί είναι ότι αυτά θα ολοκληρωθούν αφού ακολουθηθούν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες, δηλαδή δημόσιες προσφορές.
Το άλλο πολύ σοβαρό θέμα που προκύπτει σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν, είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, είναι πως «πολύ πρόσφατα έχει διοριστεί στο ΔΣ της ΟΠΑΠ Κύπρου πρώτος ξάδελφος του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη».
Πρόσθεσε πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος σε μια εκ των δύο μεγάλων τραπεζών της Κύπρου, και ενδεχομένως να δημιουργείται θέμα σύγκρουσης συμφέροντος, πρώτο, λόγω των οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας πως οι εταιρείες που ασχολούνται με το στοίχημα αποτελούν υψηλού ρίσκου εταιρείες και δεύτερο, λόγω της συγγένειας με τον Πρόεδρο.
«Θα αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση από τον ΟΠΑΠ, ο οποίος ανέλαβε να διερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα και να τοποθετηθεί γραπτώς για το τι προτίθεται να πράξει», είπε.