Η απόφαση των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου θεωρείται δεδομένη και οι αγορές ποντάρουν ευρέως σε αυτή. Αναμένεται ότι θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων από το 2019, με τον πληθωρισμό πλέον κοντά στον στόχο του 2%. Ωστόσο, η ταχύτερη από το αναμενόμενο οικονομική ανάκαμψη και η σφιχτή αγορά εργασίας γεννούν αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις των υπεύθυνων χάραξης νομισματικής πολιτικής, και κυρίως για το εάν και πόσες ακόμη μειώσεις θα ακολουθήσουν μέσα στο έτος.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Morgan Stanley, Jens Eisenschmidt, ο οποίος έχει περάσει από την ΕΚΤ, σχολίασε, μιλώντας στο Reuters ότι η απόφαση για περικοπή των επιτοκίων δεν είναι είδηση. Το μεγάλο ζήτημα είναι το ερώτημα τι θα ακολουθήσει και ποια είναι τα μηνύματα που θα στείλει η ΕΚΤ σε σχέση με αυτό.
Ακολουθούν πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές:
1/ Θα μειώσει τελικά η ΕΚΤ τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα;
Πιθανότατα, δεδομένου του αριθμού των φορέων χάραξης πολιτικής που έχουν τοποθετηθεί ήδη δημόσια σε σχέση με αυτό.
Η προσδοκία είναι μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης που θα μειώσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,75% από το ρεκόρ 4% που έφτασε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
2/ Πώς θα εξελιχθούν τα επιτόκια μετά τον Ιούνιο;
Αυτό είναι πολύ λιγότερο σίγουρο.
Οι αγορές αναμένουν τώρα ότι συνολικά η ΕΚΤ θα μειώσει λιγότερες από 60 μονάδες βάση φέτος, που σημαίνει δύο κινήσεις και λιγότερες από 50% πιθανότητες για μια Τρίτη.
Πολλοί οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν τρεις περικοπές -τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο- σε όλες δηλαδή τις συνεδριάσεις στις οποίες η ΕΚΤ δημοσιεύει νέες οικονομικές προβλέψεις.
Τα γεράκια προσπαθούν να βγάλουν από το τραπέζι μια δεύτερη μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Άλλοι, όπως ο Γάλλος τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δεν θέλουν να κλείσουν την πόρτα.
Συνεπώς, σε ένα τέτοιο τοπίο, δεν αναμένονται πολλές κατευθύνσεις από την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα επαναλάβει τη θέση πως «εξαρτάται από τα δεδομένα».
«Πιστεύω ότι θα είναι πολύ λιγότερο συγκεκριμένοι για το τι θα ακολουθήσει από ό,τι ήταν όταν αναφέρονταν στη συνάντηση του Ιουνίου», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas για την Ευρώπη, Paul Hollingsworth.
3/ Πόσο μεγάλος πονοκέφαλος είναι η επιτάχυνση της αύξησης των μισθών για την ΕΚΤ;
Δεν είναι τεράστιο θέμα, εκτιμούν οι οικονομολόγοι.
Πριν από τη μείωση των επιτοκίων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήθελαν να δουν περισσότερες ενδείξεις επιβράδυνσης της αύξησης των μισθών, αλλά τα στοιχεία του Μαΐου έδειξαν ότι διαμορφώθηκε ξανά στο 4,69% κατά το πρώτο τρίμηνο. Αλλά παραμορφώθηκε από το υψηλό ποσοστό της Γερμανίας.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, που αντανακλά την εγχώρια ζήτηση, ανέκαμψε τον Μάιο, ενώ η ιστορικά χαμηλή ανεργία μπορεί επίσης να δημιουργήσει αβεβαιότητα για το πόσο θα μειωθούν οι μισθοί.
Τα στοιχεία για τους μισθούς, σύμφωνα με τον Eisenschmidt της Morgan Stanley, αποτελούν λόγο να προχωρήσει σταδιακά η ΕΚΤ στη μείωση των επιτοκίων, καθώς θα χρειαστεί να περιμένει περισσότερα στοιχεία ότι όντως ο πληθωρισμός θα φτάσει εγκαίρως στον στόχο του 2%.
4/ Τι γίνεται με την ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης;
Ούτε αυτό είναι λόγος ανησυχίας, λένε οι οικονομολόγοι.
Η οικονομία του μπλοκ αναπτύχθηκε 0,3% κατά το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 0,2%.
Τα στοιχεία για τις μελλοντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες έχουν επίσης ξεπεράσει τις προβλέψεις, υποδεικνύοντας ότι ανάκαμψη είναι κοντά.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα νούμερα είναι καλά νέα για την ΕΚΤ. Η άνοδος της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της αδύναμης αύξησης της παραγωγικότητας, ενισχύοντας τη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται σύμφωνα με τον στόχο. Και τα μεγέθη ανάπτυξης δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να προκαλούν ανησυχία για τη ζήτηση που αναζωπυρώνει τον πληθωρισμό.
«Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Αφαιρούν το επιχείρημα των πιο ειλικρινών περιστεριών [της ΕΚΤ] που λένε ότι η οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και πρέπει να περικόψουμε γρήγορα [τα επιτόκια]», δήλωσε ο Ράινχαρντ Κλουζ, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS.
5/ Τι θα δείξουν οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ;
Η τράπεζα φαίνεται να αναθεωρεί ελαφρώς τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκτροχιάσει την προσδοκία της ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο στα τέλη του 2025.
«Η μεγάλη εικόνα θα πρέπει να παραμείνει ίδια με την αντίστοιχη του Μαρτίου», δήλωσε ο διευθυντής χαρτοφυλακίου της PIMCO, Konstantin Veit.
Πηγή: ΟΤ