Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση προβλέπει την ενσωμάτωση της ΚΑΠ μετά το 2027 σε ένα νέο μεγάλο ταμείο «εθνικής και περιφερειακής εταιρικής σχέσης», το οποίο θα συγκεντρώνει επίσης τους προϋπολογισμούς άλλων τομεακών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης των κονδυλίων για τη συνοχή.
Σύμφωνα με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα υπάρξει μείωση των επιδοτήσεων ανά εκτάριο κατά 25% για τους αγρότες που λαμβάνουν μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ ετησίως. Η μείωση ανά εκτάριο θα είναι 75% για τα αγροκτήματα που λαμβάνουν περισσότερα από 75.000 ευρώ ετησίως και δεν θα υπάρχουν πλέον άμεσες πληρωμές άνω των 100.000 ευρώ.
Οι Βρυξέλλες προτείνουν τη συγκέντρωση των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ από αυτά τα προγράμματα σε 27 εθνικά ταμεία, η χρηματοδότηση των οποίων θα εξαρτάται από την υιοθέτηση σχεδίων μεταρρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ. «Η μετάβαση από σχεδόν 540 προγράμματα σε 27 εθνικά και περιφερειακά σχέδια εταιρικής σχέσης θα μειώσει το διοικητικό κόστος» για τις χώρες και τις περιφέρειες της ΕΕ, αναφέρει η πρόταση της Κομισιόν.
Κάθε κυβέρνηση θα υποχρεούται να υποβάλει ένα εθνικό σχέδιο που θα περιγράφει το «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και άλλων παρεμβάσεων» και θα λαμβάνει χρηματοδότηση μόνο μετά την έγκριση της Επιτροπής και του Συμβουλίου.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει σε μια πορεία που δεν αρέσει σχεδόν σε κανέναν αγρότη στην ΕΕ και σε αρκετά κράτη μέλη» τονίζουν στη Ναυτεμπορική, Ευρωπαίοι αγροτο-συνδικαλιστές.
Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ΚΑΠ
Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ εντάσσεται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2028 έως το 2034.
«Η κοινή παρουσίαση της ΚΑΠ και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου δεν είναι καθόλου σύμπτωση: συνδέεται με το γεγονός ότι η Επιτροπή θέλει να προτείνει τη συγχώνευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με άλλα ταμεία και τον ριζικό μετασχηματισμό της αρχιτεκτονικής της», τονίζουν οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο λόγω της ιδρυτικής φύσης της ΚΑΠ την ΕΕ, καθώς και του ουσιώδους ρόλου της στην καθημερινή ζωή των αγροτών της. Σήμερα, αυτή η ΚΑΠ αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη δαπάνη της ΕΕ ,κάπου 387 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα επτά ετών, μεταξύ 2021 και 2027.
Δεμένα τα χέρια των κρατών μελών
«Οι προτάσεις της Επιτροπής θα μπορούσαν να πλήξουν τους αγρότες πολύ περισσότερο από ό,τι φοβόντουσαν προηγουμένως», σημειώνουν ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις. Οι μειώσεις των επιδοτήσεων θα είναι δεσμευτικές, πράγμα που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη δεν έχουν κανένα περιθώριο ελιγμών στην εφαρμογή τους.
Από το 2032, οι αγρότες που έχουν φτάσει στην αντίστοιχη εθνική ηλικία συνταξιοδότησης και λαμβάνουν επίσης συντάξεις γήρατος δεν θα είναι πλέον επιλέξιμοι για γεωργικές ενισχύσεις της ΕΕ.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος • [email protected]