Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας είναι πιθανό να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, καθώς ο ασιατικός γίγαντας πλήττεται από μείωση της παραγωγικότητας και ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο κατέγραψε πέρσι μια από τις βραδύτερες αναπτύξεις των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η κρίση χρέους στον τομέα των ακινήτων προστέθηκε στις γεωπολιτικές εντάσεις και στην εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης.
Έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή προβλέπει ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα μειωθεί περαιτέρω, στο 3,5% μέχρι το 2028 ως αποτέλεσμα της «αδύναμης παραγωγικότητας και της γήρανση του πληθυσμού”, σημειώνοντας ότι “η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές (της οικονομίας) είναι μεγάλη”.
Προηγουμένως, το ΔΝΤ εκτιμούσε ανάπτυξη 4,6% για φέτος.
Οδηγός της επιβράδυνσης είναι μια πολυετής κρίση στην αγορά ακινήτων της χώρας, που κάποτε αποτελούσε βασικό πυλώνα ανάπτυξης, αλλά τώρα ο τομέας έχει βυθιστεί σε χρέη που μπορεί να απειλήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας.
Ο κινέζικος κολοσσός ακινήτων Evergrande αποτελεί σύμβολο των δεινών που αντιμετωπίζει ο τομέα των ακινήτων, συσσωρεύοντας αστρονομικά χρέη, άνω των 300 δισ. δολαρίων.
Δικαστήριο στο Χονγκ Κονγκ εξέδωσε αυτή την εβδομάδα απόφαση σύμφωνα με την οποία αναμένεται να ξεκινήσει η εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων της Evergrande στο εξωτερικό, αν και η εταιρεία επιμένει ότι η απόφαση δεν θα επηρεάσει τις εγχώριες δραστηριότητές της.
Η έκθεση του ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η συνεχιζόμενη επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων “θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω την ιδιωτική ζήτηση και να επιδεινώσει την εμπιστοσύνη”.
Η Sonali Jain-Chandra, επικεφαλής αποστολής για την Κίνα στο Τμήμα Ασίας και Ειρηνικού του ΔΝΤ, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο τομέας ακινήτων βρίσκεται “εν μέσω μιας πολυετούς μετάβασης σε μικρότερο και πιο βιώσιμο μέγεθος”.
“Κάποια από αυτή την προσαρμογή έχει συμβεί, αλλά είμαστε ακόμη στη μέση της”, εξήγησε, προσθέτοντας ότι “πρέπει να γίνουν περισσότερα” για να στηριχθεί ο προβληματικός τομέας.
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 5,2% πέρσι, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, ξεπερνώντας τον μετριοπαθή στόχο του περίπου 5%.
Οι εξαγωγές – που επί μακρόν αποτελούσαν βασικό μοχλό ανάπτυξης της Κίνας – σημείωσαν την πρώτη μείωση τους εδώ και επτά χρόνια, παρασυρόμενες από τις αξιοσημείωτες εντάσεις με τις δυτικές χώρες και τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι αναμένεται να ανακοινώσουν τον στόχο τους για την ανάπτυξη για το 2024 τον ερχόμενο Μάρτιο.