28.9 C
Nicosia
Κυριακή 30 Ιούνιος 2024 | 23:03

Δεν έπεισε τους βουλευτές το νέο πλαίσιο για εταιρίες διαχείρισης πιστώσεων – Αμφιβολίες αν προστατεύει δανειολήπτες

Το νέο πλαίσιο που αφορά στους διαχειριστές πιστώσεων διαθέτει αυστηρότερες ρυθμίσεις ως προς την προστασία των δανειοληπτών δήλωσε η Οικονομική Διευθύντρια στο Υπουργείο Οικονομικών Αυγή Λαπαθιώτη, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών με τους Βουλευτές να εκφράζουν ανησυχία για το κατά πόσο παρέχεται επαρκής προστασία των δανειοληπτών.

Η επιτροπή συνέχισε σε έκτακτη συνεδρία την Παρασκευή την συζήτηση του πακέτου επτά νομοσχεδίων που αφορά την μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167 για τους διαχειριστές πιστώσεων. Η συζήτηση έγινε στη βάση αναθεωρημένων κειμένων, με μέλη της επιτροπής εξέφρασαν δυσφορία για το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα το πρωί είχαν αποσταλεί αναθεωρημένα κείμενα νομοσχεδίων, καθώς και την μειωμένη, κατά τους ίδιους, προστασία δανειοληπτών.

Ενημερώνοντας την επιτροπή η κ. Λαπαθιώτη μεταξύ άλλων είπε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο ήταν αρκετά περιοριστικό αναφορικά με την εποπτεία των εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων, την αδειοδότηση και εποπτεία των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων.

Σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο διαθέτει διατάξεις για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) που βρίσκονται εντός του τραπεζικού συστήματος, ενώ δεν καλύπτει τις ΜΕΧ που βρίσκονται εκτός του τραπεζικού τομέα, επιτρέποντας έτσι την εισαγωγή ρυθμίσεων για τα «κόκκινα δάνεια» που βρίσκονται εκτός του τραπεζικού τομέα.

«Στην Κύπρο δάνεια €22 δις βρίσκονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων και μόνο €2 δις περίπου βρίσκονται εντός των τραπεζών», είπε.

Όπως ανέφερε, πλέον οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων δεν θα αδειδοτούνται, με την υποχρέωση αδειοδότησης να μεταφέρεται στις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων.

Η κ. Λαπαθιώτη είπε ότι στο νομοσχέδιο περί διαχειριστών πιστώσεων υιοθετήθηκαν όλες οι αλλαγές που εισηγήθηκαν Χρηματοοικονομική Επίτροπος και Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σημειώνοντας ότι υπάρχει η υποχρέωση ενημέρωσης του δανειολήπτη όταν η πιστωτική διευκόλυνση θα πωληθεί δίνοντας του διορία 45 ημερών σε περίπτωση που επιθυμεί να το εξαγοράσει.

Είπε ακόμη ότι γίνεται εισήγηση όπως οι εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων ως οι μόνες αδειοδοτημένες οντότητες, έχουν πλήρη πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων Άρτεμις και του Κτηματολογίου περιλαμβανομένων και των εγγυητών, ενώ οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων δεν θα έχουν πρόσβαση.

Στο νομοσχέδιο περιλήφθηκε μεταβατική διάταξη, ώστε οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να διατηρούν τη πρόσβαση για περίοδο έξι μηνών, εντός της οποίας θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για αδειοδότηση ως εταιρείες διαχείρισης, εκτός των περιπτώσεων που έχουν ήδη συμβληθεί με εταιρείες διαχείρισης (Grand Fathering).

Η Χρηματοοικονομική Επίτροπος Βαλεντίνα Γεωργιάδου εξέφρασε ευαρέσκεια για την υιοθέτηση των εισηγήσεων της, για να τονίσει πως όσον αφορά την πώληση εξυπηρετούμενων δανείων η ίδια δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλοίωση στην εξυπηρέτηση των δανειοληπτών.

Από την πλευρά της η Ανθή Εξαδάκτυλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων είπε ότι ο Σύνδεσμος διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις για την πρακτική εφαρμογή κάποιων προνοιών έχουν περιληφθεί στον περί αγοραπωλησίας νόμο.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου υπέβαλε ερώτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών κατά πόσον το εύρος της προστασίας των δανειοληπτών διατηρείται το ίδιο υπό το νέο πλαίσιο.

Απαντώντας η κ. Λαπαθιώτη ανέφερε ότι με το νέο πλαίσιο τα δικαιώματα του δανειολήπτη ήταν στον πυρήνα του νομοσχεδίου, αλλά και με την εποπτεία του διαχειριστή. «Και στο νέο πλαίσιο μπήκαν αυστηρότερες ρυθμίσεις ως προς την προστασία του δανειολήπτη», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς εξέφρασε δυσφορία για την καθυστερημένη κατάθεση αναθεωρημένων νομοσχεδίων, τονίζοντας πως το πλαίσιο, όπως έχει διαμορφωθεί είναι ετεροβαρές για τον δανειολήπτη.

«Ως γενική θέση είναι περισσότερο από έκδηλο ότι τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, όπως είναι κατατεθειμένα ενώπιον μας, δεν αγγίζουν ζητήματα ουσίας που αφορούν την προστασία των δανειοληπτών», είπε.

Απαντώντας, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι η προστασία των δανειοληπτών διασφαλίζεται στα πλείστα κείμενα των νομοσχεδίων, προσθέτοντας πως η μεταβίβαση των πιστωτικών διευκολύνσεων δεν επηρεάζει τα δικαιώματα του δανειολήπτη. «Το πλαίσιο είναι αυστηρότερο», είπε.

Η Πρόεδρος της επιτροπής, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου παρατήρησε ότι ο πρώτος στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι το νέο πλαίσιο που προκύπτει από την ευρωπαϊκή οδηγία ότι δεν επηρεάζει δυσμενώς το δανειολήπτη. Συμφώνησε με τον Ανδρέα Καυκαλιά για την αργοπορημένη κατάθεση αναθεωρημένων νομοσχεδίων για να προσθέσει ότι επιφυλάσσεται στην μελέτη των κειμένων.

Επιφυλάξεις ειδικά για την πρόνοια που αφορά στην μεταβίβαση εξυπηρετούμενων χορηγήσεων εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Διερωτήθηκε γιατί να πωλούνται εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς την άδεια και τη συγκατάθεση του δανειολήπτη και δη σε φυσικά πρόσωπα. «Έχουμε συμπληρώσει δέκα χρόνια εμπειρίας (στη διαχείριση των ΜΕΔ) και δυστυχώς και με ευθύνη του κοινοβουλίου οι δανειολήπτες έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτοι».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι είναι αδιανόητο εξυπηρετούμενα δάνεια να πωλούνται σε εταιρείες εξαγοράς οι οποίες δεν θα αδειοδοτούνται, βάσει του νέου πλαισίου. «Δηλαδή ένας Κύπριος πολίτης να κάνει δάνειο σε τράπεζα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ξαφνικά να βρεθεί πελάτης ενός ταμείου στην Ευρώπη ενώ εξυπηρετεί το δάνειό του», είπε, προσθέτοντας ότι αδιανόητο να μην αδειοδοτούνται οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και να αδειδοτούνται μόνο οι εταιρείες διαχείρισης.

Είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η συζήτηση των επτά νομοσχεδίων μέχρι το κλείσιμο της Βουλής στις 20 Ιουλίου με τις τελικές λύσεις να αναμένονται με την επάνοδο τον Σεπτέμβριο.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι η ενημέρωση των δανειοληπτών πριν τη μεταβίβαση των δανείων τους γίνεται μεν, αλλά όταν υποβάλουν πρόταση εξαγοράς των δανείων λαμβάνουν μια τυποποιημένη απάντηση.

Η Γενική Διευθύντρια του ΣΥΠΡΟΔΑΤ Τζένη Παπαχαραλάμπους εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσον οι δανειολήπτες που διαθέτουν εξυπηρετούμενα δάνεια τα δάνεια των οποίων μεταφέρονται σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων θα τύχουν της ίδια εξυπηρέτησης όπως ισχύει και στις τράπεζες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Αντιμέτωπος με καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ο Κλάους Σβαμπ

Η μία μετά την άλλη έρχονται οι καταγγελίες για τις αποφάσεις που λάμβανε ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ. Αποκλειστικό δημοσίευμα της...

Ο Δούκας υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές για πρόεδρος ΠΑΣΟΚ

Ζητώ τη στήριξή σας για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής που...

Εκλογές στη Γαλλία: Εξαιρετικά μεγάλη η προσέλευση στις κάλπες – Η υψηλότερη συμμετοχή εδώ και 40 χρόνια

Εξαιρετικά μεγάλη είναι η προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Με βάση τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι...

Νέα φωτιά στη Σταμάτα: Εκκενώνονται οικισμοί, μηνύματα του «112» (φωτό, βίντεο)

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική περιοχή στη Σταμάτα Αττικής. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η φωτιά έγινε αντιληπτή από...

Η Βουλή θα συζητήσει την πρόταση για Ταμείο Αλληλεγγύης και Στήριξης Δανειοληπτών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει τη Δευτέρα την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης...

Συνάντηση ΠτΔ-Στιούαρτ τη Δευτέρα ενόψει ενημέρωσης ΣΑ

Συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, θα έχει το απόγευμα της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!