Τα οικονομικά δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, συνεχίζουμε τις μειώσεις των επιτοκίων συγκρατημένα.
Αυτό διεμήνυσε ο πρόεδρος της Fed Ν. Υόρκης Τζον Γουίλιαμς, ο οποίος δήλωσε ότι η έκθεση για τις «πολύ καλές» θέσεις εργασίας για τον Σεπτέμβριο επιβεβαίωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ παρέμεινε εύρωστη, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται μετά από περισσότερο από ένα χρόνο υψηλών ρυθμών.
Συνεπώς, είπε, η Fed είναι σε «καλή θέση» ώστε να πετύχει μια ήπια προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ. Οσο για τα επιτόκια, πρότεινε βραδύτερο ρυθμό περικοπών μετά τη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.
Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας συνέβαλαν στη βελτίωση του κλίματος για την αμερικανική οικονομία, για την οποία υπήρχε διάχυτος φόβος ότι θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση στη σκιά της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας για τη μείωση του πληθωρισμού, γράφουν οι FT.
Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας επιδρά περιοριστικά στα στοιχήματα ότι η Fed θα κάνει άλλη μια περικοπή κατά μισή μονάδα στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Ο Γουίλιαμς, μόνιμο μέλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς με δικαίωμα ψήφου και στενός σύμμαχος του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι η απόφαση για τα επιτόκια ήταν «σωστή τον Σεπτέμβριο» και αποδεικνύεται σωστή και με τα τελευταία δεδομένα.
«Ήταν λογικό, όπως είπε ο πρόεδρος, να βαθμονομηθεί εκ νέου η πολιτική σε ένα μέρος που εξακολουθεί να είναι περιοριστικό και εξακολουθεί να ασκεί πτωτική πίεση στον πληθωρισμό, αλλά πολύ λιγότερο», πρόσθεσε.
«Δεν θέλω να δω την οικονομία να αποδυναμώνεται. Θέλω να διατηρηθεί η δύναμη που βλέπουμε στην οικονομία και στην αγορά εργασίας».
Ερωτηθείς για το πόσο επιθετικά θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνει η Fed, ο Γουίλιαμς απάντησε ότι η πιο πρόσφατη «κουκκίδα» των προβλέψεων επιτοκίων των αξιωματούχων, η οποία οδηγούσε σε δύο μειώσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης η καθεμιά φέτος, ήταν ένα «πολύ καλό βασικό σενάριο».
Οι αποφάσεις θα εξαρτώνται από τα δεδομένα, δεν θα ακολουθούν μια «προκαθορισμένη πορεία», είπε, απηχώντας τις προηγούμενες δηλώσεις Πάουελ.
Η μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο δεν ήταν «ο κανόνας του πώς θα ενεργούμε στο μέλλον», πρόσθεσε ο ίδιος.
Εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα, θα απαιτούνταν «ομαλοποίηση της πολιτικής λίγο πιο γρήγορα», είπε ο Γουίλιαμς. Αντίθετα, εάν ο πληθωρισμός ανακόψει τον ρυθμό μείωσης, «αυτό θα απαιτούσε πιο αργή πτώση των επιτοκίων».
Ο επικεφαλής της Fede Ν. Υόρκης ανέφερε ακόμη ότι με βάση την προσωπική του εκτίμηση ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών θα πλησιάσει τον στόχο του 2% το επόμενο έτος, αλλά διατηρεί μια επιφύλαξη για ενδεχόμενους κραδασμούς στον απόηχο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
«Είναι σίγουρα στη λίστα μου με τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και τον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας το ράλι των τελευταίων ημερών στις τιμές του πετρελαίου.
Πηγή: ΟΤ