Στους μηχανισμούς περαιτέρω διεύρυνσης/ενίσχυσης της Εποπτείας των Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και των Διαχειριστών Πιστώσεων, που έχει σχεδιάσει η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ), αναφέρθηκε ο Διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου σε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Μελάς και η Διευθύντρια του ΣΥΠΡΟΔΑΤ Τζένη Παπαχαραλάμπους διαπίστωσαν ότι «η σχετική δουλειά που γίνεται στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είναι εξαιρετική».
Ο Σύνδεσμος ενημερώθηκε επίσης από τον Διοικητή για τις επαφές που η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κάνει με ευρωπαϊκές αρχές στον τομέα της χρηματοπιστωτικής δεοντολογίας, ώστε να αντλήσει βέλτιστες πρακτικές και να ενισχύσει περαιτέρω τη δική της Υπηρεσία Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Προστίθεται ότι «οι κινήσεις αυτές θα αποβούν επωφελείς για την περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αλλά και για την οικονομία γενικότερα».
Αναφέρεται επίσης ότι ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ έθεσε ενώπιον της ΚΤ «τι συμβαίνει σήμερα σχετικά με τα θέματα αντιμετώπισης των Δανειοληπτών από τις Τράπεζες και τις Εταιρείες Διαχείρισης Πιστώσεων».
«Παραθέσαμε αρκετά παραδείγματα από περιπτώσεις που χειριζόμαστε, τονίζοντας ότι οι Τράπεζες και οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων προσπαθούν να βρουν συναινετικές λύσεις που θα ικανοποιούν και τα δύο μέρη και έτσι μέσω των αναδιαρθρώσεων θα αποφεύγονται οι εκποιήσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει «για μία ακόμη φορά ότι οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους, πρέπει να αποτείνονται εγκαίρως στον αρμόδιο λειτουργό της Τράπεζας τους ή της Εταιρείας Διαχείρισης που χειρίζεται τους λογαριασμούς τους, ζητώντας αναδιάρθρωση/ρύθμιση των Δανείων τους σύμφωνα με την Οδηγία και τον Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας».
Αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με τον Κώδικα και την Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες οφείλουν να παρέχουν μια σειρά από διαθέσιμες λύσεις βιώσιμης αναδιάρθρωσης/ρύθμισης προς τους Δανειολήπτες, βάσει των υφιστάμενων και προβλεπόμενων οικονομικών τους δεδομένων, καθώς και τεκμηριωμένη επεξήγηση και τις επιπτώσεις κάθε πρότασης.