Παράγοντες της αγοράς εξηγούν στη Ναυτεμπορική ότι παρά την υποχώρηση του Αμερικανού προέδρου, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει. Η οικονομική επέκταση στην ευρωζώνη θα είναι επίσης «πολύ αδύναμη» τα επόμενα τρίμηνα, ακόμη κι αν επιτευχθεί τελικά συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

Οι αγορές προεξοφλούν μάλιστα ότι θα υπάρξουν άλλες δύο μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να κλείνει τη χρονιά στο 1,75%. Από τον Ιούνιο του 2024, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη μειώσει  έξι φορές το βασικό επιτόκιο, καταθέσεων, στο 2,50%.

Σύμφωνα πάντως με τη JP Morgan, η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει άλλες τρεις φορές το βασικό επιτόκιο, στο 1,5%, ως τον Δεκέμβριο, αν ο εμπορικός πόλεμος κλιμακωθεί  «Για την ΕΚΤ, είναι κρίσιμο ότι ο πληθωρισμός ήταν ήδη σε τροχιά επίτευξης του 2%, πριν την πρώτη ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ στη λεγόμενη Ημέρα Απελευθέρωσης, και κάθε περαιτέρω σοκ ενέχει τον κίνδυνο απομάκρυνσης από τον στόχο», σημειώνουν πηγές της αγοράς.

Η έκθεση των τραπεζών στους δασμούς

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί επίσης  στενά τις πρόσφατες εξελίξεις και τον αντίκτυπο στον χρηματοπιστωτικό τομέα του εμπορικού πολέμου, κυρίως μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής , οι κοινές εποπτικές ομάδες της ΕΚΤ άρχισαν να ζητούν από τις τράπεζες που παρακολουθούν να ποσοτικοποιήσουν τον πιθανό αντίκτυπο των δασμών, που είχαν ανακοινωθεί. Εποπτικές πηγές διαβεβαιώνουν βέβαια ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών και ότι τα επίπεδα ρευστότητάς τους είναι πολύ εύρωστα.

Σε αντίθεση πάντως με ό,τι συνέβη με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, όταν η άσκηση επιτήρησης διεξήχθη συντονισμένα από τα ανώτατα κλιμάκια της ΕΚΤ, τώρα οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ αξιολογούν ευρέως τους συγκεκριμένους κινδύνους κάθε ιδρύματος χωρίς να ενεργούν υπό την ομπρέλα μιας συντονισμένης άσκησης.

Το κύριο μέλημα της ΕΚΤ, πέρα ​​από την αναταραχή της αγοράς και την αβεβαιότητα, είναι ο αντίκτυπος που θα μπορούσαν να έχουν οι δασμοί στην ικανότητα ορισμένων εταιρειών να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους.  «Οι ασταθείς οικονομικές και εμπορικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ οδηγούν τις αγορές στην εγκατάλειψη των παραδειγμάτων που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια», σημειώνουν οι ίδιες πηγές

Τι θα γίνει με το ευρώ

Αν και η ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειώσει τα επιτόκια την προσεχή Πέμπτη, εξακολουθεί να είναι κάπως ασαφές πώς θα εξελιχθεί η πορεία του ευρώ.

Πάντως, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έχει αναρριχηθεί πάνω από το 1,10, με το ενιαίο νόμισμα να αξιοποιεί το sell-off στην αγορά ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και την επακόλουθη άνοδο των αποδόσεων, η οποία είναι πιο απότομη από ό,τι στην Ευρώπη. «Τα spreads του Ατλαντικού μπορεί να έχουν αντίστροφη συσχέτιση με τα νομίσματα, εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αγορές χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε ένα ευρύτερο φάσμα περιουσιακών στοιχείων που εκφράζονται σε δολάρια», εξηγεί ο Φραντσέσκο Πέζολε, υπεύθυνος στρατηγικής νομισμάτων στην ING, σε σημείωμα προς τους πελατες της τράπεζας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, το ευρώ παραμένει σε καλή θέση για να επωφεληθεί από οποιαδήποτε κρίση εμπιστοσύνης στο δολάριο, καθώς είναι το δεύτερο πιο ισχυρό νόμισμα στον κόσμο και μια προτιμώμενη εναλλακτική διέξοδος, έναντι του δολαρίου για τα συναλλαγματικά αποθέματα. « Η αδύναμη εγχώρια ανάπτυξη είναι φυσιολογική για το ευρώ , αλλά αφύσικη για το δολάριο και το δολάριο αντιμετωπίζει ασύμμετρη καθοδική επίδραση από τον κίνδυνο ύφεσης», εξηγεί ο Φραντσέσκο Πέζολε. «Η ΕΚΤ δείχνει πρόθυμη να χαλαρώσει την νομισματική πολιτική, ενώ η Fed είναι βαλτωμένη στους φόβους για τον πληθωρισμό και αυτό  θα μπορούσε να έχει ακόμη και μια αφύσικη θετική επίδραση στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου», προσθέτει.

Η JP Morgan ποντάρει στο ευρώ

Η αλήθεια είναι ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Από τη μία πλευρά, δέχεται πιέσεις από τον πρόεδρο Τραμπ για ταχεία μείωση των επιτοκίων, αλλά από την άλλη ο πληθωρισμός παραμένει ανθεκτικός. «Η ατζέντα του Τραμπ για μικρότερη μετανάστευση και επομένως λιγότερες θέσεις εργασίας, απειλεί επίσης να δημιουργήσει περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις .

Η JP Morgan αναλύει το ζεύγος ευρώ-δολαρίου και ποντάρει επίσης έντονα στο ευρώ, παρά τις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. Το ευρώ ανατιμάται έναντι του δολαρίου, λόγω της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης των επενδυτών στο ενιαίο νόμισμα, αλλά και της αποφασιστικότητας και της τόλμης της ΕΚΤ στη μείωση των επιτοκίων, κάτι που θα τονώσει μια οικονομία με σχετικά χαμηλότερο πληθωρισμό.

Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος  [email protected]