23.4 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 4:19

Γερμανία: Συμφωνία για μείωση του δημοσιονομικού κενού από 17 σε 12 δις. ευρώ

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας κατέληξε σε συμφωνία την Παρασκευή για τη μείωση του δημοσιονομικού κενού των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 12 δισ. ευρώ, σε έναν συμβιβασμό που αποσκοπεί στη διάσωση του σχεδίου δαπανών της χώρας για το 2025, αφότου οι αρχικές προτάσεις κατέρρευσαν.

Το γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2025 τον Ιούλιο μετά από μήνες διαμάχης, αλλά άφησε ανοιχτό τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί το χάσμα μεταξύ των προβλεπόμενων δαπανών και των εσόδων.

Με βάση τη συμφωνία της Παρασκευής, το τμήμα υποδομών της σιδηροδρομικής Deutsche Bahn θα λάβει 4,5 δισ. ευρώ σε μετοχικό κεφάλαιο, το οποίο θα αντικαταστήσει τις επιδοτήσεις που περιλαμβάνονταν στην προηγούμενη έκδοση του σχεδίου προϋπολογισμού.

Επιπλέον, η Deutsche Bahn θα λάβει δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά ομολόγων υποδομών που είχαν εκδοθεί προηγουμένως στην αγορά.

«Σε σύγκριση με την απόφαση του Ιουλίου, αποφασίσαμε να επενδύσουμε στις υποδομές μεταφορών με πρόσθετα κεφάλαια και δάνεια για την Deutsche Bahn και κάναμε περαιτέρω γενικές εξοικονομήσεις», δήλωσε την Παρασκευή ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς για τη συμφωνία.

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 περιλαμβάνει συνολικά 15,1 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για σιδηροδρομικές υποδομές.

Η εισφορά κεφαλαίου και το δάνειο δεν υπολογίζονται στο φρένο χρέους, το οποίο περιορίζει τον δημόσιο δανεισμό στο 0,35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Οι επιλογές που εξετάζονταν τον Ιούλιο περιλάμβαναν τη μετατροπή των επιχορηγήσεων της εθνικής σιδηροδρομικής εταιρείας της Γερμανίας Deutsche Bahn και της εταιρείας αυτοκινητοδρόμων σε δάνεια.

Η κυβέρνηση θα λάβει επίσης 300 εκατ. ευρώ επιπλέον από την Uniper, καθώς η εταιρεία θα καταβάλει 2,9 δισ. ευρώ αντί για 2,6 δισ. ευρώ, έχοντας βάλει στην άκρη περισσότερα κεφάλαια για την υποχρέωση πληρωμής προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τις ενισχύσεις που έλαβε το 2022.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ της πρόνοιας για την απώλεια φορολογικών εσόδων από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή κρίση.

Η κυβερνητική συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την υποβολή του σχεδίου στο Κοινοβούλιο την Παρασκευή.

«Οι Βουλευτές μπορούν τώρα να ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις τους για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους ακριβώς στην ώρα τους μετά τις θερινές διακοπές του κοινοβουλίου», δήλωσε ο Σολτς. Η Bundestag θα ξεκινήσει τη συζήτηση τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προϋπολογισμού πραγματοποιεί μια τελική εξέταση στις 14 Νοεμβρίου και ο προϋπολογισμός θα πρέπει να περάσει και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου πριν από το τέλος του έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική

Το πρόγραμμα της Cyprus League by Stoiximan από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική ανακοίνωσε σήμερα η ΚΟΠ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα έχει...

Συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ εξερράγησαν στον Λίβανο -3 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (φωτό)

Συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούνταν από την Χεζμπολάχ εξερράγησαν αργά σήμερα το απόγευμα στο νότιο τμήμα της χώρας και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού,...

Ο Σερ Στέλιος απένειμε για δεύτερη χρονιά βραβεία νεανικής επιχειρηματικότητας

Για δεύτερη χρονιά, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης της easy family of brands και ιδρυτής και πρόεδρος του Stelios Philanthropic Foundation βράβευσε τη...

Ακυρώνει πρόστιμο της Κομισιόν κατά της Google για την υπηρεσία AdSense το ΓΔΕΕ

Στην ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν με την οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 1,5 δισ. ευρώ στην Google για τον τρόπο λειτουργίας της διαφημιστικής πλατφόρμας AdSense, επικυρώνοντας...

Μικρό αεροσκάφος με τρεις επιβάτες χάθηκε, ενώ πετούσε από Ιταλία προς Γαλλία

Ένα μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν τρεις Γάλλοι χάθηκε από το πρωί της Τρίτης στη βορειοκεντρική Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία ορεινών διασώσεων της...

Πτώση σημείωσε το ΧΑΚ

Σε πτωτική πορεία επανήλθε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου μετά τα κέρδη της Τρίτης. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 182,71 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!