15.8 C
Nicosia
Παρασκευή 4 Απριλίου 2025 | 19:57

Αυτός είναι ο μαθηματικός τύπος που υπολόγισε τους δασμούς ο Τραμπ

Με γνώμονα το εμπορικό ισοζύγιο που έχει με καθεμιά από τις χώρες στις οποίες επέβαλε δασμούς υπολόγισε τα ποσοστά που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ και όχι με κριτήριο αναλογικά προς το ύψος των δασμών και τους εμπορικούς φραγμούς που επιβάλλουν αντίστοιχα στις ΗΠΑ, όπως ο ίδιος διακήρυττε.

Ο μαθηματικός τύπος

Με ανακοίνωσή του μετά τις αναγγελίες Τραμπ που «πάγωσαν» τον πλανήτη για επιβολή δασμών έως και 46% σε 180 χώρες και περιοχές του κόσμου, ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ εξήγησε έναν μαθηματικό τύπο που διαιρεί το εμπορικό πλεόνασμα μιας χώρας σε σχέση με τις ΗΠΑ με τις συνολικές εξαγωγές της, βάσει των στοιχείων από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ για το 2024. Και στη συνέχεια, αυτός ο αριθμός διαιρέθηκε στα δύο, παράγοντας το τελικό ποσοστό δασμών.

Η Κίνα, για παράδειγμα, είχε εμπορικό πλεόνασμα 295 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ πέρυσι με συνολικές εξαγωγές 438 δισεκατομμυρίων δολαρίων — μια αναλογία 68%. Διαιρούμενο διά δύοσ σύμφωνα με τον μαθηματικό τύπο του Τραμπ, απέδωσε δασμολόγιο 34%. Οι ίδιοι υπολογισμοί παρήγαγαν χονδρικά τα ποσοστά για άλλες οικονομίες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό πλεόνασμα επλήγησαν επίσης, με ένα σταθερό ποσοστό 10%, ανεξαρτήτως.

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Αντιπροσώπου ανέφερε ότι ενώ ήταν τεχνικά δυνατός ο υπολογισμός των ποσοστών για τα πραγματικά εμπόδια, αυτή η μεθοδολογία θα πετύχαινε τον στόχο του Τραμπ να μειώσει τα εμπορικά ελλείμματα.

«Ενώ ο κατά περίπτωση υπολογισμός των επιπτώσεων του εμπορικού ελλείμματος δεκάδων χιλιάδων δασμολογικών, ρυθμιστικών, φορολογικών και άλλων πολιτικών σε κάθε χώρα είναι περίπλοκος, αν όχι αδύνατος, οι συνδυασμένες επιδράσεις τους μπορούν να πολογιστούν προσεγγίζοντας το επίπεδο των δασμών που συνάδει με τη μείωση των διμερών εμπορικών ελλειμμάτων στο μηδέν», αναφέρεται στην ανυπόγραφη ανακοίνωση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Γιατί άλλαξε τρόπο υπολογισμού

Η μέθοδος υπολογισμού των δασμών ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστη πριν από την ανακοίνωση του Τραμπ. Επιπρόσθετα στη σύγχυση, τα ποσοστά που δημοσίευσε ο Τραμπ διέφεραν ελαφρώς από αυτά στο παράρτημα που συνοδεύει το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ. Η Νότια Κορέα, για παράδειγμα, καταγράφηκε με ποσοστό 25% στο διοικητικό συμβούλιο του Τραμπ και 26% στο παράρτημα.

Η κυβέρνηση του Τραμπ είχε πει ότι τα ποσοστά θα ήταν ένας υπολογισμός που θα συνυπολογίσει τόσο τους δασμούς όσο και τους μη δασμολογικούς φραγμούς, συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Και το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ εμφάνισε τα ποσοστά σε μια κατηγορία με τίτλο «Δασμοί που χρεώνονται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της χειραγώγησης νομίσματος και των εμπορικών φραγμών».

Ο πραγματικός τύπος που χρησιμοποιήθηκε δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Λευκός Οίκος αρχικά σηματοδότησε ότι θα γίνονταν οι υπολογισμοί.

Στο υπόμνημά του της 13ης Φεβρουαρίου που περιείχε τους αμοιβαίους δασμούς, ο Τραμπ διέταξε μια ανάλυση «ολοκληρωτικού πεδίου εφαρμογής, εξετάζοντας τις μη αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις με όλους τους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών», συμπεριλαμβανομένων των δασμών, των φόρων, των μη δασμολογικών φραγμών, των νομισματικών φραγμών και «οποιασδήποτε άλλης πρακτικής» που «επιβάλλει σε κάθε θεμιτό ανταγωνισμό ή αθέμιτο ανταγωνισμό».

Δεν απαριθμούσε τα εμπορικά ισοζύγια, αλλά ανέφερε ξεχωριστά ότι το μη αμοιβαίο εμπόριο είναι «μία πηγή του μεγάλου και επίμονου ετήσιου εμπορικού ελλείμματος της χώρας μας σε αγαθά».

Ο τύπος του Τραμπ περιελάμβανε δύο άλλες παραμέτρους – την ελαστικότητα της ζήτησης εισαγωγών ως προς την τιμή και την ελαστικότητα των τιμών εισαγωγής σε σχέση με τους δασμούς. Αυτά ορίστηκαν σε αριθμούς που ουσιαστικά ακυρώνονταν ο ένας τον άλλον, πολλαπλασιάζοντας μαζί επί ένα.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!