Οι επικρίσεις για προγράμματα Χρυσής Βίζας έχουν αυξηθεί με κάποιες χώρες όπου εφαρμόστηκε, όπως η Ελλάδα, να κάνουν δεύτερες σκέψεις για την αποδοτικότητα τέτοιων προγραμμάτων, αλλά και την σκοπιμότητα προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων με αυτόν τον τρόπο.
Η Αυστραλία έχει σταματήσει τις αιτήσεις για άτομα που επενδύουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας ($3,3 εκ.) στη χώρα ως μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης της μεταναστευτικής πολιτικής που σχεδιάστηκε για να προσελκύσει περισσότερους ειδικευμένους μετανάστες.
Όλες οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Σημαντικός Επενδυτής ή «Χρυσή Βίζα» έχουν σταματήσει. Η υπουργός Εσωτερικών Κλερ Ονίλ είπε στο Bloomberg ότι η βίζα ήταν μια από τις «πολλές πτυχές» του μεταναστευτικού συστήματος της Αυστραλίας που η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει προκειμένου «να δημιουργήσει ένα σύστημα που προσφέρει στη χώρα».
Οι βίζες επενδυτών παρόμοιες με αυτές της Αυστραλίας έχουν δεχθεί επικρίσεις σε όλον τον κόσμο εν μέσω ισχυρισμών ότι έχει γίνει κατάχρηση από πλούσιους ιδιώτες και ότι δεν ωφελούν τις ίδιες τις χώρες. Ένα βασικό ζήτημα είναι ότι τα εμπλεκόμενα κεφάλαια συχνά πηγαίνουν σε ακίνητα ή χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και όχι σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.
«Είναι προφανές εδώ και χρόνια ότι αυτή η βίζα δεν προσφέρει αυτό που χρειάζεται η χώρα και η οικονομία μας από ένα σύστημα μετανάστευσης», ανέφερε η Ονίλ σε ανακοίνωση.
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση των Εργατικών της Αυστραλίας αποκάλυψε μια νέα στρατηγική μετανάστευσης τον Δεκέμβριο, η οποία σχεδιάστηκε για να μειώσει τις νέες αφίξεις στα προ-Covid επίπεδα.
Μεταξύ των χαρακτηριστικών της στρατηγικής ήταν η καταστολή της κατάχρησης της φοιτητικής βίζας και η μεγαλύτερη στόχευση των ειδικευμένων μεταναστών για την κάλυψη των αυξανόμενων κενών στην οικονομία.
Η Αυστραλία σημείωσε εξαιρετικά ισχυρή μετανάστευση έως τον Ιούνιο του 2023, με περισσότερα από 500.000 άτομα να εισέρχονται στη χώρα σε μια περίοδο 12 μηνών.
Η εφημερίδα Australian ανέφερε τη Δευτέρα ότι η κατηγορία Σημαντική Βίζα θα καταργηθεί. Η Ονίλ αναφέρθηκε στα σχέδια για αναθεώρηση της βίζας , λέγοντας ότι βλέπει ελάχιστους λόγους να διατηρήσει τις ειδικές ρυθμίσεις μετανάστευσης για πλούσιους μετανάστες.
«Στην πραγματικότητα κατά μέσο όρο μας ζημιώνει για κάθε άτομο, επειδή πρόκειται για άτομα που έρχονται γενικά σε αρκετά ύστερο στάδιο της ζωής τους, συχνά στο τέλος της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας και έρχονται στην Αυστραλία, βασικά για να εγκατασταθούν και να συνταξιοδοτηθούν», είπε.
Η θεώρηση σημαντικού επενδυτή είχε επίσης επικριθεί από το think tank της Αυστραλίας Grattan Institute. Μια έκθεση τον Σεπτέμβριο του 2022 διαπίστωσε ότι παρείχε μικρό φορολογικό εισόδημα για την αυστραλιανή κυβέρνηση, ενώ στοίχιζε στην οικονομία μεγάλα ποσά σε υπηρεσίες για τις νέες αφίξεις.