17.9 C
Nicosia
Τρίτη 24 Σεπτέμβριος 2024 | 7:31

Αυξήθηκαν κατά €95,7 εκατ. τα καθαρά νέα δάνεια τον Ιούνιο

Τον Ιούνιο του 2024, τα καθαρά νέα δάνεια σημείωσαν σημαντική αύξηση, φτάνοντας συνολικά τα €330,6 εκατ. σε σύγκριση με €234,9 εκατ. τον Μάιο, με βάση στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ).

Τα συνολικά νέα δάνεια παρουσίασαν αύξηση στα €514,9 εκατ. τον Ιούνιο 2024, σε σύγκριση με €391,6 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένων των νέων δανειακών συμβάσεων και των συμβάσεων που επαναδιαπραγματεύθηκαν μέσα στον μήνα αναφοράς. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών νέων δανείων, τα οποία αυξήθηκαν κατά €95,7 εκατ.

Τα νέα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν στα €21,7 εκατ. από €21,2 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, με τα καθαρά νέα δάνεια να αυξάνονται στα €20,3 εκατ. σε σύγκριση με €19,8 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Τα δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκαν στα €129,9 εκατ. από €119,7 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, με τα καθαρά νέα δάνεια σε αυτόν τον τομέα να αυξάνονται στα €107,1 εκατ. από €92,2 εκατ.

Τα δάνεια σε μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. αυξήθηκαν στα €77,8 εκατ. σε σύγκριση με €55,5 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, με τα καθαρά νέα δάνεια να αυξάνονται στα €53,9 εκατ. από €43,3 εκατ. τον Μάιο.

Τα δάνεια σε μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση, φτάνοντας στα €272,4 εκατ. από €188,0 εκατ. Τα καθαρά νέα δάνεια σε αυτή την κατηγορία σχεδόν διπλασιάστηκαν, φτάνοντας στα €149,3 εκατ. από €79,7 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση στα καταθετικά επιτόκια

Το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμία από νοικοκυριά έως ένα έτος σημείωσε αύξηση στο 2,17% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 2,02% τον προηγούμενο μήνα.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε επίσης αύξηση, φτάνοντας στο 2,35% από 2,29% τον Μάιο.

Μεικτές τάσεις στα επιτόκια δανείων

Το επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε στο 6,18%, σε σύγκριση με 6,49% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο για δάνεια αγοράς κατοικίας μειώθηκε οριακά στο 4,52%, από 4,53% τον Μάιο.

Παράλληλα, το επιτόκιο για δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. αυξήθηκε στο 5,45%, σε σύγκριση με 5,27% τον προηγούμενο μήνα.

Αντιθέτως, το επιτόκιο για δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. κατέγραψε μείωση, φτάνοντας στο 5,33% από 6,33% τον Μάιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Λίβανος: 274 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από το μπαράζ ισραηλινών επιθέσεων (φωτό)

Το Ισραήλ εξαπέλυσε εκτεταμένο κύμα αεροπορικών επιδρομών στο νότιο Λίβανο εναντίον εκατοντάδων στόχων της Χεζμπολάχ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 274 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και γιατροί,...

Το Κυπριακό συζήτησαν Τατάρ-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Το Κυπριακό - μεταξύ άλλων - συζήτησε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση...

Επιχειρηματικό φόρουμ ΚΕΒΕ-Invest Cyprus επενδύσεις Κύπρου-Λιβάνου

Οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος βρέθηκαν στο επίκεντρο του Επιχειρηματικού Φόρουμ με τίτλο "Discovering Cyprus: A Hub for Business Growth and Opportunities", το...

Εργαζόμαστε για διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «επί ίσης βάσης», είπε ο ΠτΔ στη Σύνοδο για το Μέλλον

Την προσήλωση της Λευκωσίας στο να εργαστεί με όλα τα κράτη μέλη των ΗΕ, για να διασφαλίσει ότι όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους...

Σημαντική άνοδος του ΧΑΚ – Νέα κέρδη για τράπεζες – Η Τράπεζα Κύπρου έφτασε στα 5 ευρώ στην Αθήνα

Κέρδη καταγράφηκαν κατά την πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας στο ΧΑΚ, με τη θετική ώθηση να δίνουν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις...

Ιράν: Τείχος άνω των 10 χλμ στα σύνορα με το Αφγανιστάν – «Μπλόκο» στους μετανάστες

 Τείχος μήκους άνω των 10 χιλιομέτρων κατασκεύασε το Ιράν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, βασικό πέρασμα Αφγανών μεταναστών προς τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα αξιωματικός του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!