8.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 23:57

Αντιδρά στις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις η UBS

Για τις συνέπειες που θα έχει μια απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης να ενισχύσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις μεγάλες τράπεζες, προειδοποίησε  ο πρόεδρος της UBS Κόλμ Κελεχερ.  Οπως υποστηριξε τα σχέδια αυτα θα μπορούσαν να βλάψουν τη θέση της χώρας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Η κυβέρνηση νωρίτερα φέτος παρουσίασε σχέδια για αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για την UBS και τις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες της Ελβετίας σε μια προσπάθεια να καταστήσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα πιο εύρωστο μετά το κραχ της Credit Suisse πέρυσι.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ελβετική εφημερίδα SonntagsBlick, ο Κόλμ Κελεχερ είπε ότι συμφωνεί με τις περισσότερες από τις 22 συστάσεις στην έκθεση της κυβέρνησης, εκτός από την πρόταση για πιο αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις.

«Αυτό με το οποίο πραγματικά έχω μεγάλο πρόβλημα είναι η αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων. Απλώς δεν έχει νόημα”, είπε σχετικά με τη λεγόμενη έκθεση “too-big-to-fail”.

Λεπτομέρειες σχετικά με τις ακριβείς κεφαλαιακές απαιτήσεις δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί, αν και η υπουργός Οικονομικών Karin Keller-Sutter τον Απρίλιο είπε ότι οι εκτιμήσεις της UBS θα απαιτήσει άλλα 15 έως 25 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν “εύλογες”.

Σε μια ξεχωριστή εκτίμηση, οι αναλυτές της Autonomous Research ανέφεραν ότι η UBS μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει επιπλέον 10 έως 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ανταγωνιστές και ανταγωνιστικότητα

Ο πρόεδρος της UBS αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία, αλλά είπε ότι οι υπερβολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις θα έβλαπτε την ανταγωνιστικότητα και θα οδηγούσαν σε λιγότερο ευνοϊκές τιμές στα τραπεζικά προϊόντα για τους πελάτες.

«Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε πιο σημαντικά ζητήματα όπως η διαχείριση της ρευστότητας και, πάνω απ’ όλα, η πλήρης δυνατότητα εξυγίανσης μιας τράπεζας», δήλωσε ο Κόλμ Κελεχερ. στην εφημερίδα.

Οι ελβετικές τράπεζες συμβάλλουν στον ρόλο της ως το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό κέντρο του κόσμου, με περίπου 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, σύμφωνα με μελέτη της Deloitte του 2021. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός αυξάνεται από το Λουξεμβούργο και ειδικότερα τη Σιγκαπούρη, η οποία έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Η UBS -η οποία έχει ισολογισμό διπλάσιο από το μέγεθος της ετήσιας ελβετικής οικονομικής παραγωγής- θα δημιουργούσε τρομερούς κινδύνους για την ελβετική οικονομία εάν καταρρεύσει, προειδοποιούν ειδικοί.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!