Στήριγμα στο ΑΕΠ προσφέρουν οι επενδύσεις, ενώ ανθεκτική εμφανίζεται και η κατανάλωση. Σε πτώση ωστόσο παραμένουν οι ελληνικές εξαγωγές.
Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,7%, με «οδηγό» τις επενδύσεις. Για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα επάνω, στο 1,3% σε ετήσια βάση (έναντι προηγούμενης εκτίμηης για 1,2%) και 0,3% σε τριμηνιαία βάση.
Να θυμίσουμε ότι για το σύνολο του 2024 η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε ρυθμό ανάπτυξη 2,5%. Για να επιτευχθεί αυτός, θα πρέπει η οικονομία να ανεβάσει αισθητά ταχύτητα – με κύριο «όπλο» τον τουρισμό, του οποίου η συμβολή δεν είναι τόσο ισχυρή στους πρώτους μήνες του έτους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει τον πήχη στο 2,2% για τον εφετινό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ΟΟΣΑ, τον τοποθετούν στο 2%.
Σημειώνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν και το «πλαφόν» στις δαπάνες των κρατών – μελών της Ε.Ε. για την επόμενη τετραετία. Στις 21 Ιουνίου η Κομισιόν θα παρουσιάσει τα όρια αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών για κάθε χώρα. Για την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται ότι θα «κλειδώσει» κοντά στο 2,5% με 3%. Για φέτος το όριο που είχε τεθεί για την Ελλάδα ήταν στο 2,6%.
Τριμηνιαίες μεταβολές
Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2023.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2023.
- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 2,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,5%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,6% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,1%.
Ετήσιες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,5%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 3,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,8%.
Οριακή ανάπτυξη για την Ευρωζώνη
Ανάπτυξη μόλις 0,3% εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο του έτους στο σύνολό της η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. H μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, η Γερμανία, είδε το ΑΕΠ της να αναπτύσσεται μόλις 0,2%, ενώ η Γαλλία μεγεθύνθηκε κατά 0,7%.
Να θυμίσουμε ότι χθες η ΕΚΤ προέβη σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αναγνωρίζοντας έτσι την πίεση που δέχεται η οικονομία από το υψηλότατο κόστος δανεισμού. Αφού διατηρήθηκε στο ανώτατο όριο του 4% για εννέα μήνες, το επιτόκιο καταθέσεων μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,75% την Πέμπτη. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 12 Ιουνίου 2024.
Παρόλα αυτά με την ύφεση να έχει αποτραπεί και τον πληθωρισμό να εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας, η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε σήμα στις αγορές ότι ίσως θα πρέπει να κρατούν μικρότερο καλάθι για τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων.
«Ο μόνος δρόμος προς τη σύγκλιση»
«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2024 επιβεβαιώνουν την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής και θέτουν τις βάσεις για την επίτευξη των αναπτυξιακών, δημοσιονομικών στόχων του έτους», σχολίασε σε ανάρτησή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
«Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό πολλαπλάσιο από το μέσο όρο της ΕΕ. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για την σύγκλιση και όχι οι μαγικές συνταγές που υπόσχονται κάποιοι άλλοι», πρόσθεσε.