Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (αρμόδιο για θέματα εμπορίου), με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη τα επόμενα βήματα σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ.
Υπό τη νέα κυβέρνηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θεσπίσει διάφορα δασμολογικά μέτρα, ορισμένα από τα οποία έχουν τεθεί σε 90ήμερη παύση.
Υπενθυμίζεται ότι τα ισχύοντα μέτρα των ΗΠΑ περιλαμβάνουν:
- δασμούς 25% στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα παράγωγά τους
- δασμούς 25% σε εισαγόμενα αυτοκίνητα, ελαφρά φορτηγά και ορισμένα εξαρτήματα αυτοκινήτων
- και βασικό δασμό 10% (που ισχύει για όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ που υπόκεινται στο νέο καθολικό δασμολογικό καθεστώς).
Στην περίπτωση της ΕΕ, αυτός ο βασικός δασμός 10% θα μπορούσε να συμπληρωθεί με έναν επιπλέον (εξατομικευμένο) δασμό μετά τη λήξη της τρέχουσας παύσης των ΗΠΑ – στις 9 Ιουλίου.
Τα αντίμετρα
Στις 14 Απριλίου, μετά από διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη, η Επιτροπή εξέδωσε δύο συμπληρωματικές εκτελεστικές πράξεις σχετικά με τα αντίμετρα της ΕΕ (σε σχέση με τους δασμούς των ΗΠΑ στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα παράγωγά τους) – ενώ ο πρώτος νόμος επέβαλε τα αντίμετρα, ο δεύτερος νόμος τα ανέστειλε έως τις 14 Ιουλίου.
Διαπραγματεύσεις
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει έκθεση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά. Οι υπουργοί θα συζητήσουν τις προοπτικές επίτευξης μιας ισορροπημένης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης με τις ΗΠΑ πριν από τη λήξη των αναστολών.
Θα εξετάσουν επίσης τις προετοιμασίες για πιθανά περαιτέρω αντίμετρα της ΕΕ, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς και τον κίνδυνο εκτροπής του εμπορίου. Στόχος της συζήτησης είναι η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης και η παροχή καθοδήγησης για μελλοντικές εργασίες.
Σημειώνεται ότι το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ΕΕ-ΗΠΑ έφτασε τα 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Η ΕΕ εξήγαγε αγαθά αξίας 503 δισεκατομμυρίων ευρώ στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ εισήγαγε 347 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών ύψους 157 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ΕΕ. Το συνολικό διμερές εμπόριο υπηρεσιών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ ανήλθε σε 746 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023. Η ΕΕ εξήγαγε υπηρεσίες αξίας 319 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ΗΠΑ, ενώ εισήγαγε 427 δισεκατομμύρια ευρώ από τις ΗΠΑ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα έλλειμμα στο εμπόριο υπηρεσιών ύψους 109 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ΕΕ.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Κορυφαίοι αξιωματούχοι εμπορίου από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ανάκληση των αυξήσεων των δασμών από τις ΗΠΑ, αφότου η κυβέρνηση Τραμπ κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και συμφώνησε να αποκλιμακώσει σημαντικά τη σύγκρουσή της με την Κίνα.
Οι αξιωματούχοι χαιρέτισαν τις πρόσφατες κινήσεις των ΗΠΑ για την ανάσχεση του εμπορικού πολέμου, ενώ παράλληλα έδειξαν ότι θέλουν να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε συμφωνία είναι προς το συμφέρον του εμπορικού μπλοκ.
«Υπάρχουν κάποια σημάδια αισιοδοξίας επειδή βλέπουμε στοιχεία αποκλιμάκωσης από την αμερικανική πλευρά», δήλωσε ο Μίχαλ Μπαρανόφσκι, υφυπουργός στο υπουργείο οικονομικής ανάπτυξης και τεχνολογίας της Πολωνίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. «Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ επιταχύνονται».
Υπαναχωρήσεις
Η αυξανόμενη αισιοδοξία έρχεται καθώς η προσέγγιση των ΗΠΑ αλλού έχει καταστήσει ολοένα και πιο σαφές ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι πρόθυμος να υποχωρήσει από τους τιμωρητικούς δασμούς που έχει απειλήσει να επιβάλει σε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, εάν είναι πρόθυμοι να κάνουν παραχωρήσεις στις ΗΠΑ.
Αυτό μετριάζει ορισμένους από τους οικονομικούς κινδύνους που θέτει η ταχέως εξελισσόμενη εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, τροφοδοτώντας την ανάκαμψη των αγορών που κατέρρευσαν τον περασμένο μήνα λόγω των αυξανόμενων φόβων για ύφεση.
Ο Μάρος Σέφκοβιτς, επίτροπος της ΕΕ για το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια, δήλωσε ότι είχε μια ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ την Τετάρτη, ενώ έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω συναντήσεις μεταξύ των δύο.
Ο Τραμπ συνέχισε να διατηρεί μια επιθετική στάση απέναντι στην ΕΕ, λέγοντας αυτή την εβδομάδα ότι είναι «από πολλές απόψεις πιο επιθετική από την Κίνα» και το εμπορικό μπλοκ ετοιμάζεται να επιβάλει έναν ακόμη γύρο αντιδασμών κατά των ΗΠΑ εάν οι συνομιλίες αποτύχουν. Οι ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει προσωρινά ορισμένους από τους δασμούς τους στην ΕΕ για να επιτρέψουν τις διαπραγματεύσεις.
«Οι εμπορικές συγκρούσεις είναι επιβλαβείς. Επιβραδύνουν την ανταλλαγή αγαθών, επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και στο τέλος δεν υπάρχουν νικητές», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Καταρίνα Ράιχε πριν από τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι ελπίζει να βρεθεί μια «λογική λύση». «Διαπραγματευόμαστε από θέση οικονομικής ισχύος, η οποία πρέπει να χρησιμοποιηθεί προσεκτικά».
Η αμερικανική επιστολή
Εν τω μεταξύ, όπως υπογραμμίζει το Politico, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια πρώτη ένδειξη ότι είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις με την Ένωση αναφορικά με τους δασμούς.
Η κίνηση, η οποία πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, είναι η πρώτη θετική και συγκεκριμένη δέσμευση από την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ από τότε που οι δύο πλευρές σταμάτησαν το κύμα αντιποίνων δασμών. Η επιστολή αποτελεί απάντηση σε μια λίστα πιθανών παραχωρήσεων που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει κατ’ ιδίαν ότι είναι έτοιμη να προσφέρει, ανέφεραν οι διπλωμάτες.
«Το ζήτημα ήταν η έλλειψη καθοδήγησης από την πλευρά των ΗΠΑ, η οποία πάντα απαιτούσε μια προσφορά από την πλευρά της ΕΕ για διαπραγμάτευση», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.
Η επιστολή έρχεται μετά την παρουσίαση από την Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα μιας λίστας πιθανών παραχωρήσεων — συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των κανονιστικών ρυθμίσεων και των κοινών προσπαθειών για τον περιορισμό της κινεζικής υπερπαραγωγής.
Απογοητευμένες από την έλλειψη δέσμευσης από την κυβέρνηση Τραμπ, οι Βρυξέλλες πρότειναν επίσης αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ και τώρα διαβουλεύονται επί αυτών με χώρες και επιχειρήσεις της ΕΕ.
Το χρονοδιάγραμμα
Εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις αρχές Ιουλίου, θα τεθεί σε ισχύ ένας υψηλότερος δασμός 20%, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να εξισορροπήσει το διατλαντικό εμπορικό έλλειμμα, για το οποίο κατηγορεί αποκλειστικά την ΕΕ .
Μέχρι στιγμής, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, δεν έχει καταφέρει να σημειώσει πρόοδο σε τρεις γύρους συνομιλιών πρόσωπο με πρόσωπο με αξιωματούχους όπως ο Υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ. Αυτό έχει πυροδοτήσει φόβους στις Βρυξέλλες ότι το μπλοκ θα μπορούσε να καταλήξει στο τέλος της ουράς για να συνάψει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Πηγή: ΟΤ