Με στόχο τον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, τη διαμόρφωση ενός περισσότερο υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος για όλους τους υπαλλήλους και φυσικά την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, προωθείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ευέλικτη εργασία.
Το ορόσημο εφαρμογής των ευέλικτων μορφών εργασίας στη δημόσια υπηρεσία, όπως προβλέπεται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι το τέλος του 2024.
Στόχος είναι τα νομοθετήματα να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και να οδηγηθούν στη Βουλή περί τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, έτσι ώστε να ψηφιστούν και να μπορούν να εφαρμοστούν τους πρώτους μήνες του 2025.
Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η ρύθμιση για εφαρμογή της μεικτής τηλεργασίας, δηλαδή της δυνατότητας για τηλεργασία ορισμένες μέρες τη βδομάδα ή/και για κάποια συνεχόμενη περίοδο μέσα στο χρόνο, όταν αυτό μπορεί να εξυπηρετεί συγκεκριμένο υπηρεσιακό σκοπό.
Επιπλέον, εγκρίθηκε η εφαρμογή μειωμένης απασχόλησης μέχρι 2 ώρες το μέγιστο, με ανάλογη μείωση απολαβών, για όσους υπαλλήλους καλύπτονται από τον περί Αδειών (Πατρότητας, Γονική, Φροντίδας, Ανωτέρας Βίας) και Ευέλικτων Ρυθμίσεων Εργασίας για την Ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ζωής Νόμο του 2022 (γονείς παιδιών μέχρι 8 ετών και φροντιστές) και πρόσθετα υπαλλήλους με αναπηρία ή που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας που δυσκολεύουν την απασχόλησή τους σε πλήρη βάση. Τέλος, αποφασίστηκε και η επέκταση του ευέλικτου ωραρίου εργασίας από 1½ ώρα που είναι σήμερα σε 2 ώρες.
Η ρύθμιση των ευέλικτων μορφών εργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, μέσω του οποίου η Κύπρος θα λάβει συνολικό ποσό €1.2 δισ.