Αν και δεν έδωσε σήμα για τη μείωση των επιτοκίων ο πρόεδρος της Federal Reserve, Tζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη εξαμηνιαία κατάθεση του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας ενίσχυσε τις προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων. Οι ΗΠΑ «δεν είναι πλέον μια υπερθερμασμένη οικονομία» με μια αγορά εργασίας που έχει «ψυχθεί σημαντικά» από τα ακραία επίπεδα της εποχής της πανδημίας και από πολλές απόψεις έχει επιστρέψει στο σημείο που βρισκόταν πριν από αυτήν.
Εξήγησε ότι αντιμετωπίζουν κινδύνους δύο όψεων και η κεντρική τράπεζα δεν εστιάζει μόνο στον πληθωρισμό, που παραμένει πάνω από το στόχο του 2% ωστόσο έχει σημειώσει μια μέτρια πρόοδο και προειδοποίησε ότι η πολύ μικρή ή πολύ καθυστερημένη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομία και την αγορά εργασίας.
«Γνωρίζουμε ότι η πολύ γρήγορη ή υπερβολική μείωση του περιορισμού της πολιτικής θα μπορούσε να ανακόψει ή ακόμη και να αντιστρέψει την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στον πληθωρισμό. Ταυτόχρονα, υπό το φως της προόδου που έχει σημειωθεί τόσο στη μείωση του πληθωρισμού όσο και στην ψύξη της αγοράς εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια, ο αυξημένος πληθωρισμός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε. Η μείωση της περιοριστικής πολιτικής πολύ αργά ή πολύ λίγο θα μπορούσε να αποδυναμώσει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση. Κατά την εξέταση προσαρμογών του εύρους-στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, η Επιτροπή θα συνεχίσει την πρακτική της προσεκτικής αξιολόγησης των εισερχόμενων δεδομένων και των επιπτώσεών τους στις εξελισσόμενες προοπτικές, στην ισορροπία των κινδύνων και στην κατάλληλη πορεία της νομισματικής πολιτικής.»
Όσοι άκουσαν την τοποθέτηση του στο πάνελ του ετήσιου οικονομικού forum της ΕΚΤ θα μπορούσαν να διακρίνουν μια πιο περιστερίσια χροιά στα λόγια του κεντρικού τραπεζίτη καθώς το μήνυμα που είχε στείλει μια εβδομάδα πριν από την Πορτογαλία ήταν ότι η Fed μπορεί να πάρει το χρόνο της όσον αφορά την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού καθώς η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και δεν θα μπει σε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα της μείωσης. Στη σημερινή του κατάθεση εξέφρασε την ανησυχία ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ υψηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη.
Τα μηνύματα από την αγορά εργασίας
Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ επιδιώκουν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μετά την αύξηση των τιμών μετά την πανδημία. Ενώ η αγορά εργασίας έχει αντέξει υπό την πίεση των υψηλότερων επιτοκίων, η άνοδος του ποσοστού ανεργίας πιέζει πολιτικά τους αξιωματούχους της Fed να αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού.
Today, Chair Powell presents the semiannual Monetary Policy Report before the U.S. Senate Committee on Banking, Housing, and Urban Affairs: https://t.co/O4VXpyETWFhttps://t.co/NJOyhDJiIE
Watch live: https://t.co/TL8c2ySyqe pic.twitter.com/q7S349tHEn
— Federal Reserve (@federalreserve) July 9, 2024
Οι αγορές επικεντρώνονται στο κατά πόσον οι αξιωματούχοι θα παράσχουν περισσότερες ενδείξεις μετά από αυτή τη συνεδρίαση σχετικά με μια πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ταλαντεύτηκαν, αλλά ήταν υψηλότερες κατά τη διάρκεια της ημέρας και ο δείκτης S&P 500 παρέμεινε υψηλότερα μετά τη δημοσιοποίηση της κατάθεσης του Πάουελ.
Οι traders τιμολογούν μια πιθανότητα λίγο πάνω από 70% ότι η Fed θα μειώσει για πρώτη φορά τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 17ης-18ης Σεπτεμβρίου. Βλέπουν δύο μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το 2024.
Ο επικεφαλής της Fed δεν θέλησε να δεσμευτεί σε ένα χρονοδιάγραμμα για την μείωση των επιτοκίων παρά τις ερωτήσεις που δέχθηκε και αποσαφήνισε ότι το 2023 είχαν καλά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμό για εφτά μήνες, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 τα στοιχεία δεν υποστήριξαν την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός οδεύει σταθερά στο στόχο. Περισσότερα καλά στοιχεία θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο τόνισε ότι αν η αγορά εργασίας αποδυναμωθεί απροσδόκητα αυτό θα μπορούσε να είναι λόγος να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική.
Ο Πάουελ εξήγησε ότι η αγορά εργασίας φαίνεται να έχει επανέλθει πλήρως σε ισορροπία προσθέτοντας ότι τα πρόσφατα στοιχεία στέλνουν ένα αρκετά σαφές μήνυμα ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν ψυχθεί σημαντικά.
«Στην αγορά εργασίας, ένα ευρύ σύνολο δεικτών υποδηλώνει ότι οι συνθήκες έχουν επιστρέψει περίπου εκεί που βρίσκονταν την παραμονή της πανδημίας: ισχυρές, αλλά όχι υπερθερμασμένες. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε, αλλά εξακολουθούσε να βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο 4,1% τον Ιούνιο. Η αύξηση των θέσεων εργασίας στο μισθολόγιο ήταν κατά μέσο όρο 222.000 θέσεις εργασίας ανά μήνα το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η έντονη δημιουργία θέσεων εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια συνοδεύτηκε από αύξηση της προσφοράς εργαζομένων, αντανακλώντας την αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25 έως 54 ετών και τον έντονο ρυθμό μετανάστευσης. Ως αποτέλεσμα, το χάσμα μεταξύ θέσεων εργασίας και εργαζομένων έχει μειωθεί αρκετά από την κορύφωσή του και βρίσκεται τώρα λίγο πάνω από το επίπεδο του 2019. Η ονομαστική αύξηση των μισθών έχει υποχωρήσει κατά το τελευταίο έτος. Η ισχυρή αγορά εργασίας έχει συμβάλει στη μείωση των μακροχρόνιων ανισοτήτων στην απασχόληση και τις αποδοχές μεταξύ των δημογραφικών ομάδων» ήταν η περιγραφή στην αρχική του κατάθεση.
Αύριο Τετάρτη ο Πάουελ θα καταθέσει την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Πηγή: ΟΤ