Η έλλειψη σκυροδέματος για σχεδόν έναν μήνα έχει επηρεάσει δραματικά τον κατασκευαστικό τομέα, αναφέρει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ), ζητώντας την έγκριση ανάλογης παράτασης χρόνου για όλα τα έργα του δημοσίου, χωρίς την επιβολή οποιονδήποτε οικονομικών ρητρών στους εργολάβους.
«Η λήξη της απεργίας των εργαζομένων στα μέλη του Συνδέσμου Προμήθειας Έτοιμου Σκυροδέματος, έπειτα από έναν μήνα, αποτελεί αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο, αφήνει πίσω της σημαντικές και ανοιχτές πληγές στον κατασκευαστικό κλάδο, οι οποίες θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να επουλωθούν», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΣΕΟΚ.
Η έλλειψη σκυροδέματος για σχεδόν έναν μήνα, προστίθεται, «έχει επηρεάσει δραματικά τον κατασκευαστικό τομέα και, κατ’ επέκταση, σχεδόν όλα τα οικοδομικά και τεχνικά έργα, προκαλώντας σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της απεργίας δεν περιορίζονται στη λήξη της».
«Η συσσώρευση αναγκών για σκυρόδεμα απαιτεί επιπλέον χρόνο για την αποκατάσταση της κανονικότητας στην αγορά και στα έργα», σημειώνεται.
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, συνεχίζει η ανακοίνωση, η ΟΣΕΟΚ «έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ), ζητώντας την έγκριση ανάλογης παράτασης χρόνου για όλα τα έργα του δημοσίου, χωρίς την επιβολή οποιονδήποτε οικονομικών ρητρών στους εργολάβους».
Παράλληλα, προστίθεται, «στην επιστολή ζητείται η δυνατότητα περαιτέρω χρονικών παρατάσεων, κατά περίπτωση, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε έργου. Η ίδια τακτική, θα πρέπει την ίδια ώρα να εφαρμοστεί και σε όλα τα έργα του ιδιωτικού τομέα».
Σύμφωνα με την ΟΣΕΟΚ, η λήξη της απεργίας «δίνει τέλος σε μια κατάσταση που έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στον κατασκευαστικό τομέα». Ωστόσο, αναφέρεται, «το κόστος των επιπτώσεων πρέπει να αναληφθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς προσπάθεια μετακύλισης του μέσω αυξήσεων στις εργοληπτικές εταιρείες».
Στόχος όλων, στο αμέσως επόμενο διάστημα, πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της απεργίας και η ταχεία επαναφορά του κατασκευαστικού τομέα σε συνθήκες ομαλότητας. Μόνο έτσι θα μπορέσει ο κλάδος να συνεχίσει να επιτελεί τον κρίσιμο ρόλο του ως ακρογωνιαίος λίθος της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, καταλήγει.